Mam problem z centralnym zamkiem - seat ibiza 2000.
Nie mogę otworzyć ani zamknąć auta z pilota w kluczyku ani przez zamek (mam tylko przy bagażniku) ani przez blokadę rodzicielską. Dioda przy kluczyku miga a zamek nie reaguje. Bezpieczniki sprawdziłem. Czy ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać? Proszę o szybką odpowiedź. Z góry dziękuję.
Witam
Gdy ręcznie przerkęcam kluczykiem to otwierają / zamykaja sie tylko drzwi kierowcy.
Wczoraj nawet miałem problem na stacji benzynowej gdy wlew również był zamkniety i musiałem sie z nim siłować.
miałem podobną przypadłość przy audi rzecz sie stała zimą .ni ztad ni z owąd .otwieram drzwi kluczykiem i otwierały sie tylko te otwierane i bagażnik czasami korek wlewu wyjąłem pompke CZ i gąbka wktórej ona jest otulona to bryła lodu wysuszyłlem rozebrałem też całą pompke wtyki były ok ale płytka troszke zaśniedziała i wilgoć wrecz nawet woda . po owym zabiegu zamontowałem pompke sprawdziłem oba wężyki z ciśnieniem .jednakże dalej było samo ale kilkukrotne zamykanie zamka reczne przyciskiem przy drzwiach i zaskoczyło od tej pory mija dwa lata i zamek za kazdym razem śmiga.dodam jeszcze że przy wyciąganiu jej z wozu jeden z przewodów cisnieniowych był niedokładnie zapiety
Witam Przeglądnąłem chyba wszystkie tematy na necie odnośnie centralnych zamków do ibizy / cordoby i postanowiłem podpiąć się tutaj ze swoim podobnym problemem. Auto to ibiza 2001r w której nie działa c.z. (pilota nie mam / wkładką otwierają się tylko fizycznie drzwi kierowcy / blokada rodzicielska nie reaguje) Po wymianie sterownika c.z (zza licznika) zaczęła działać blokada rodzicielska Po rozebraniu i złożeniu zamka drzwiowego zadziałała opcja otwierania /zamykania z wkładki.
Po nocy wszystko wróciło do początku i nic już nie działa Czyżby uwaliło kolejną centralkę ? W czym tkwi problem ? Ma ktoś jakiś pomysł ? Mikro styki przy wkładce ? Instalacja ?
Witam
Dziś sam borykałem się z problemem c.z. do Ibizy IIFL. Mianowicie kupiłem samochód ale pilot nie działał (tylko jeden kluczyk z pilotem otrzymałem). Początkowo myślałem że to wina baterii (miały łącznie 2V), ale po wymianie na nowe 2xCR2016 nawet led nie zaświecił w pilocie po naduszaniu przycisku. Rozebrałem pilot i przyjrzałem się elementom i zauważyłem że nóżki układu scalonego miały zimne luty. Poprawiłem wszystkie luty od układu scalonego i pilot zaczął "działać niby normalnie", tzn po naduszeniu dowolnego przycisku led mignął. Potem próbowałem zaprogramować pilot wg procedury podanej gdzieś na forum mianowicie: Włączenie zapłonu kluczykiem na chwilkę do 5sek max, potem wyjęcie go ze stacyjki, naduszenie dowolnego przycisku, potem naduszenie drugiego przycisku 3 razy i zwolnienie pierwszego przycisku. Po wykonaniu tej procedury led od pilota zaczął migać 5 razy, po odczekaniu 20sek test c.z. - dalej nie działał z pilota. Podłamany trochę tą sprawą zacząłem dalej sprawdzać pilota, nic nie znalazłem ale na wszelki wypadek poprawiłem luty od innych elementów takich jak kondensatory i rezystory i diody smd. Kolejne programowanie i zaskoczenie podczas gdy led od pilota zaczął migać 5 razy jak za pierwszym razem podczas programowania - drzwi zaczęły się zamykać i otwierać. Pilot zaczął działać. Podsumowując gdy c.z. nie działa z pilota a pilot wydaje się sprawny tzn po naduszeniu przycisków Led zaświeca nie ma 100% pewności że pilot działa. Tak było w moim przypadku. Dopiero poprawienie większości lutów w pilocie przywróciło go do drugiego życia. Podczas poprawiania lutów trzeba być bardzo ostrożnym bo prawie uszkodziłem rezonator kwarcowy (lub go coś przypominającego) ceramiczny elemencik z 3 nóżkami - lepiej tego elementu nie ruszać chyba że wszystko już zostało zrobione i sprawdzone i dalej pilot nie działa - ale to ostateczna ostateczność. Najprostszym rozwiązaniem zapewne jest sprawdzenie naszego pilota w innym samochodzie lub inny działający pilot w naszym. Ja takiej możliwości nie miałem,
Pozdrawiam
Może komuś przydadzą się takie spostrzeżenia gdy pilot od c.z. nie działa
Witam, mógłbym założyć nowy temat ale mam identyczny problem jak w pierwszym poście. W jednej chwili w ibizie 2001r przestał działać centralny zamek z kluczyka, z blokady rodzicielskiej , z pilota, bezpieczniki sprawdzałem i są dobre. Zastanawia mnie czy może odpowiedzialny za centralny jest któryś z przekaźników czy wyłącznie sterownik za zegarami?
Edycja
Uszkodzony był sterownik zamka centralnego znajdujący się za zegarami
Witam, mógłbym założyć nowy temat ale mam identyczny problem jak w pierwszym poście. W jednej chwili w ibizie 2001r przestał działać centralny zamek z kluczyka, z blokady rodzicielskiej , z pilota, bezpieczniki sprawdzałem i są dobre. Zastanawia mnie czy może odpowiedzialny za centralny jest któryś z przekaźników czy wyłącznie sterownik za zegarami?
Edycja
Uszkodzony był sterownik zamka centralnego znajdujący się za zegarami
Możesz dokładnie napisać gdzie znajduje się ten sterownik oraz który bezpiecznik jest od tego ?
Witam. Ja mam seata cordobę 2001, siłowniki są elektryczne. Problem polega na tym że coraz częśćiej dzieje się tak że centralny zamek nie chce otworzyć/zamknąć drzwi z kluczyka . Dostałem się do siłownika w drzwiach kierowcy, jest tam siłownik MAT, gdy porszałem jego dżwignią to zaskoczył i zaczął działać, sprawdziłem napięcia, na białym przewodzie jest +12V względem masy jak siłownik jest w stanie otwartym (dźwignia u góry), gdy wciskam ręcznie dźwignię napięcie znika z białego i na innych przewodach się nie pojawia. Gdy w końcu za którymś razem uda się żeby zaskoczył to napięcie po wciśnięciu dźwigni znika z białego i pojawia sie na brązowym, sądzę że to coś (styki) uszkodziło się w siłowniku, jeżeli żle myślę to proszę o pomoc. Jest to siłownik master, czyli posiada 5 szt przewodów, czarny, biały, brąz, zielony i niebieski.
Nie napisałeś jak wygląda sytuacja od strony pasażera otwieranie i zamykanie kluczykiem czy działa poprawnie czy nie. Jak sa dwa identyczne siłowniki to zamien je miejscami i zobacz jak wtedy działa. Oryginalnie w seacie siłowniki są umieszczone w zamku od drzwi.
Dzięki za podpowiedż, rzeczywiście od strony pasażera nie sparwdzałem, zrobiłem to dopiero po Kolegi podpowiedzi, ale niestety nie zadziałał, więc raczej trzeba szukać przyczyny w centralce jutro może popatrzę. Na obecną chwile nie chce zadziałać.
Witam. Piszę póżno bo tak wraca autko w moje ręce, otóż dziś przy wyjeżdzie c.z. zadziałał, dziełał również podczas trzech postojów, jak wrócił przed chwilą znowu cisza. Na szybko dokonałem tylko sprawdzenia o którym gdzieś na forach wycztałem żeby podać masą na biały lub brążowy przewód bo to wykarze czy siłownik jest OK, zrobiłem próbę i na stronie kierowcy i na stronie pasażera i kicha nie działa. Jutro zajmę się nim wreszcie mam cały dzień na to autko. Nie wiem bo może to tak jak z moim passatem który ni z gruszki ni z pietruszki wywalało błąd pompy abs i na forum znalazłem aby wymontować sterownik i przelecieć lutownicą wszystkie możliwe luty i jak do tej pory 8 lat z tego tytułu nie ma błędów. Centralkę którą na teraz na szybko wydobyłem to SCORPION 2000A.
no to już wiemy jaką masz centralke, teraz napisz jaki masz sterownik do siłownikow (zamków) może on wiariuje. poszukaj na elektrodzie podobne tematy z tą centralką.
Dziś rano mimo że nie jeżdził o dziwo zadziałał, ale po chwili znowu cisza, więc zabrałem się za szukanie sterownika c.z, a przy okazji przejżenia wiązek przewodów, po dotarciu do niego i ruszenie nim znowu zadziałał. Niestety widocznych śladów jakiś luzów nie widziałem, więc podoginałem wsówki, oraz rozebrałem sterownik i poprawiłem miejsca lutowań, jak narazie działa. Póki co dziękuję wszystkim którzy raczyli się zająć moim problemem. A jaki to sterownik nie wiem na obudowie nie było opisów, a na płytce nie zwracałem uwagi na opis. Są tam tylko dwa małej mocy tranzystorki, dwa przekażniki jednokanałowe ze stykiem NO, dioda i trochę rezystorów. Sterownik ma wyjścia: masa, M1 M2 tu są podłączone przewody biały i brązowy, oraz styki oznaczone 2 i 3 tu są podłączone niebieski i zielony przewód no i oczywiście czerwony +.