Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

smeg st 1107 s - zacina się

jerzyman 11 Aug 2010 10:02 5271 9
    jerzyman
    Level 1  
    Witam,
    Mam problem ze zmywarką. W trakcie mycia zacina się, tzn wyłącza, po czym po chwil włącza się, próbuje myć przez kilka sekund i znowu się wyłącza. I tak w kółko potrafi nawet przez godzinę. Potem rusza normalnie i kończy pranie. Dodatkowo nie zawsze tak robi i nie mam pojęcia od czego to zleży. Reset przez wyłączenie i ustawienie nowego programu nie pomaga. Dochodzi do około połowy program i to samo.
    Rozebrałem zmywarkę i nie widzę, żadnych rzeczy, które mogły by być nietypowe. Jedynie zastanawia mnie pojemnik (koło tego do którego wsypuje się sól) z prawej stronie przy ziemi - cały jest wypełniony czymś w kolorze musu jabłkowego. Nie wiem czy to jakiś filtr, czy może jakiś syf. Nie wiem bo się na tym nie znam :)
    aaa, i jeszcze jedno, do czego może służyć pokrętło (na śrubokręt) przy ziemi z przodu z oznaczeniem + i -?
    Pozdrawiam
    ScM
    Level 2  
    Witam,

Mam ten sam problem ze zmywarką Smeg St 1108. Rusza program zmywania (obojętnie jaki) i po chwili wyłącza się i próbuję się odpalić wydając przy tym pipnięcie i tak w kółko. Kojarzy mi się to trochę z "kichaniem".

Czy ma ktoś sugestię jaka naprawa i koszty. Widziałem w internecie opinie, że albo programator do wymiany, albo kość w układzie scalonym lub wystarczy odpowiednio resetować i wyczyścić....

HELP!!! :)

Jak coś można pisać na maila scm8200(malpa)poczta.onet.pl

Dodano po 3 [minuty]:

Dobre pytanie, więc je powtórze: Do czego służy to małe pokrętło +/- na dole..??
    greggru
    Level 1  
    u mnie taka sama sytuacja! zmywa, zmywa i przy końcu programu(tak sądzę, bo mija około godziny, a wcześniej tyle trwało zmywanie) zaczyna wydawać sygnał dźwiękowy, tak jakby nie mogła przejśc do kolejnego etapu zmywania...cisza, piknięcie, próba startu, piknięcie, cisza itd. jedynie program płukanie wstępne działa bez zarzutu.
    ScM
    Level 2  
    Czyli dokładnie tak jak u mnie. Czytałem że to typowe dla tych włoskich produktów w wieku 3-4 lat. Podobno programatora ca. 600 pln, pisze podobno, bo nie zdecydowałem się na wizytę diagnostyczną (100 pln) za określenie usterki i kosztów naprawy.
    tomhe1
    Level 2  
    Witam,

Czy ktoś rozwiązał ten problem? Mam to samo, tylko typ zmywarki ciut inny - ST 1124. :) Da się to zrobić bez udziału serwisu?

Pozdrawiam
    bakkrzysztof
    Level 11  
    A u mnie podobny problem ale w urządzeniu Smeg ST 1124.
    Sienek
    Level 11  
    Witam,
    mam taki sam problem ze swoja zmywarką. Gdy się zacina to otwieram drzwiczki, wciskam przycisk 3/1, zamykam drzwiczki i czekam aż ruszy program. Po 10-15 sek otwieram ponownie drzwiczki i wyłączam przycisk 3/1. Po zamknięciu drzwiczek program idzie już do końca.
    Pozdrawiam
    Jacek
    tomhe1
    Level 2  
    Sienek wrote:
    Witam,
    mam taki sam problem ze swoja zmywarką. Gdy się zacina to otwieram drzwiczki, wciskam przycisk 3/1, zamykam drzwiczki i czekam aż ruszy program. Po 10-15 sek otwieram ponownie drzwiczki i wyłączam przycisk 3/1. Po zamknięciu drzwiczek program idzie już do końca.
    Pozdrawiam
    Jacek

Wypróbowałem. U mnie nie działa ;(
    tomhe1
    Level 2  
    No to jest szansa, że SMEG ST 1124 S wrócił do formy!!!!! ;))))
    Już 4 zmywania bez pikania i zatrzymywania programu.

Wymieniłem programator.

Pozdrawiam
    rpacewicz
    Level 10  
    jerzyman wrote:

aaa, i jeszcze jedno, do czego może służyć pokrętło (na śrubokręt) przy ziemi z przodu z oznaczeniem + i -?

Ostatnjo naprawiałem swoją zmywarkę tego typu. Pod koniec zmywania zatrzymywała się i wydawała dziwne dźwięki, po czym zatrzymywała się i pokazywała błąd "zmywarka nie jest w stanie wypompować wody". Sygnalizowały to 2 migające się diody (jak odczytywać błędy jest opisane w instrukcji do urządzenia na samym końcu). Po rozebraniu okazało się, że do pompy, która wylewa zużytą wodę do kanalizy dostało się szkło. Przy okazji zobaczyłem do czego służy pokrętło +/-.
    Dzięki niemu można wypoziomować zmywarkę. Stoi ona na trzech, a nie jakby się wydawało 4 nóżkach. Dwie są z przodu i reguluje się je ręcznie, a trzecia z tyłu. Do tej trzeciej prowadzi długi pręt, którego początek to właśnie +/-. Na końcu jest mechanizm ślimakowy dzięki, któremu trzecia nóżka wysywa się i wsuwa. Do regulacji odradzam stosowanie śróbokręta. Projektancji zmywarki pomyśleli i można do kręcenia użyć klucz nasadowy 8 mm. Jest to o wiele wygodniejsze bo pokrętło jest z plastiku i krzyżakiem się je po prostu niszczy. Jeśli zmywarkę chce się podnieść trzecią nóżką, lepiej lekko pochylić zmywarkę do przodu tak, żeby nóżka nie opierała się na tej trzeciej nóżce i wtedy kręcić w kierunku "+" (plus). Przy kręceniu w kierunku "-" (minus) tego problemu nie ma, bo w tym wypadku ciężar zmywarki działa na naszą korzyść.