Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Silnik krokowy instalacji LPG

TczewTomek 11 Aug 2010 21:26 9750 16
    TczewTomek
    Level 10  
    Witam , niedawno zakupiłem Audi 80 2.3 E z instalacją gazową montowaną w Witex -ie w Swarożynie . Jest to instalacja II generacji lecz brakuje w niej Silnika Korkowego . Na wężu który idzie od parownika do kolektora ssącego takowy powinien podobno być. Jest nawet wtyczka która umożliwi podłączenie go . Został on natomiast zastąpiony śruba do regulacji gazu z instalacji I generacji . Czy brak owego silniczka może być powodem większego spalania gazu ? Ewentualnie jakie mogą być skutki jego braku ?
    Moderated By robokop:

Czyli jest to instalacja 1 a nie drugiej generacji.

ElpigazN
    VIP Meritorious for electroda.pl
    TczewTomek wrote:
    Witam , niedawno zakupiłem Audi 80 2.3 E z instalacją gazową montowaną w Witex -ie w Swarożynie . Jest to instalacja II generacji lecz brakuje w niej Silnika Korkowego . Na wężu który idzie od parownika do kolektora ssącego takowy powinien podobno być. Jest nawet wtyczka która umożliwi podłączenie go . Został on natomiast zastąpiony śruba do regulacji gazu z instalacji I generacji . Czy brak owego silniczka może być powodem większego spalania gazu ? Ewentualnie jakie mogą być skutki jego braku ?

Większe spalanie, strzały, gorzej wyregulowana mieszanka.
    robokop
    ElpigazN wrote:

W drugą stronę - mniejsze spalanie, gorsza dynamika, strzały zależą raczej tylko od instalacji zapłonowej. Posiadanie centralki sterującej attuatorem z kontrolerem sondy lambda wiąże się z kosztami - układ paliwowy i sama sonda musi być utrzymywana w nienagannym stanie. Inaczej uszkodzona sonda lambda uniemożliwi jazdę na gazie; proste sterowniki LPG nie mają trybu awaryjnego pozwalającego na pracę w tzw. otwartej pętli.
    ElpigazN
    robokop wrote:
    ElpigazN wrote:

W drugą stronę - mniejsze spalanie, gorsza dynamika, strzały zależą raczej tylko od instalacji zapłonowej. Posiadanie centralki sterującej attuatorem z kontrolerem sondy lambda wiąże się z kosztami - układ paliwowy i sama sonda musi być utrzymywana w nienagannym stanie. Inaczej uszkodzona sonda lambda uniemożliwi jazdę na gazie; proste sterowniki LPG nie mają trybu awaryjnego pozwalającego na pracę w tzw. otwartej pętli.

No tak ale kolega ma II gen. tylko mu wyjęli krokowy i założyli śrubę. Koszt przywrócenia orginału to koszt krokowego. Polecam założenie krokowego i wyregulowanie instalacji.
    robokop
    ElpigazN wrote:

No tak ale kolega ma II gen. tylko mu wyjęli krokowy i założyli śrubę.

No tak, ale różnica pomiędzy 1 a 2 generacją to właśnie silniczek krokowy z kontrolerem sondy lambda. Sam emulator sondy i wtryskiwaczy to tylko dodatek w związku z systemem wtryskowym. Chyba że była to od razu 1 generacja z atrapą silniczka dla diagnosty.
    Quote:
    Koszt przywrócenia orginału to koszt krokowego.
    Pod warunkiem że sonda żyje.
    ElpigazN
    Co do generacji można się spierać bo jest II zrobiona na I. Sprawdź czy masz kabelki podłączone do TPS-u będzie wiadomo czy to atrapa czy nie. Potem sonda i jak oscyluje to krokowy i do dzieła.
    TczewTomek
    Level 10  
    A czy brak tego silniczka może być powodem tego że samochód po przełączeniu na gaz nie chce dobrze chodzić ? Gaśnie i chodzi troszkę nierówno . Jednak problem ustępuje gdy auto się rozgrzeje .

Kabelek wychodzi z TPS . Ale nie jest nigdzie podłączony. Jest zawinięty o inne przewody. Po rozwinięciu pasuje idealnie pod tą śrubę regulacyjną . Na dodatek po wtyczce nie widać żeby była jakoś zabrudzona albo zaśniedziała . Ktoś to musiał dość nie dawno przerabiać.
    ElpigazN
    TczewTomek wrote:
    A czy brak tego silniczka może być powodem tego że samochód po przełączeniu na gaz nie chce dobrze chodzić ? Gaśnie i chodzi troszkę nierówno . Jednak problem ustępuje gdy auto się rozgrzeje .

Kabelek wychodzi z TPS . Ale nie jest nigdzie podłączony. Jest zawinięty o inne przewody. Po rozwinięciu pasuje idealnie pod tą śrubę regulacyjną . Na dodatek po wtyczce nie widać żeby była jakoś zabrudzona albo zaśniedziała . Ktoś to musiał dość nie dawno przerabiać.

Zrób tak. Od razu mówię, że nie jestem zwolennikiem śruby. Zakręć tę śrubę do oporu. Potem odkręć o trzy pełne obroty. Poproś kogoś aby odpalił auto i trzymał obroty na 3000. Powoli odkręcaj śrubę a trzymający gaz niech da ci znać kiedy obroty pójdą do góry. Wtedy przestań kręcić. Ponownie odpal auto i na 3000 obrotów, zakręcaj śrubę powoli, aż obroty zaczną spadać. Potem odkręć śrubę o pół obrotu już na zgaszonym silniku. Pojeździj i zobacz jak teraz auto będzie się sprawować.
    romoo
    User under supervision
    Elpigaz ja natomiast jestem zwolennikiem śruby bo sterowniki II gen nie były zabezpieczone właściwie i albo kombinowanie albo wilgoć je wykończyła.
    Ja ustawiam gaz na odcinkę mocy, tzn kręcę aż łapie doła i później odkręcam tak żeby dało sie jechać dynamicznie.
    TczewTomek
    Level 10  
    robokop wrote:
    Nie, tu problem jest gdzie indziej - złe ustawienie reduktora, bądź koniec jego żywota.

Instalacja jest zaledwie dwu letnia wiec nie wiem czy w takim czasie reduktor mógłby się wykończyć .
    romoo
    User under supervision
    A ile ci pali ?
    Pozatym masz mekaniczny wtrysk a to wyższa szkoła mechaniki - niestety.
    ElpigazN
    TczewTomek wrote:
    robokop wrote:
    Nie, tu problem jest gdzie indziej - złe ustawienie reduktora, bądź koniec jego żywota.

Instalacja jest zaledwie dwu letnia wiec nie wiem czy w takim czasie reduktor mógłby się wykończyć .

Mógł bez problemu nawet w tydzień. Wystarczy żeby auto było odpalane od razu na gazie.
    TczewTomek
    Level 10  
    Aaa .. To wtedy prawdopodobne . Gdyż poprzedniemu właścicielowi padł mechaniczny wtrysk i odpalał autko odrazu na gazie .

Wtrysk wymieniłem i działa już normalnie na benzynie tylko z tym gazem są problemy .

Co do spalania to różnie zależy jak się jeździ ale w granicach 13 - 17 l na 100 km
    ElpigazN
    TczewTomek wrote:
    Aaa .. To wtedy prawdopodobne . Gdyż poprzedniemu właścicielowi padł mechaniczny wtrysk i odpalał autko odrazu na gazie .

Wtrysk wymieniłem i działa już normalnie na benzynie tylko z tym gazem są problemy .

Co do spalania to różnie zależy jak się jeździ ale w granicach 13 - 17 l na 100 km

I będą problemy bo mechaniczny wtrysk nie toleruje gazu. Trochę pojeździsz i wtrysk znowu do wymiany.
    TczewTomek
    Level 10  
    Koledzy mam jeszcze pytanie . Czy montaż BLOSA coś pomoże ? Czy jest on w ogóle dozwolony w instalacjach II generacji , i czy nadaje się do mechanicznego wtrysku ?
    ElpigazN
    TczewTomek wrote:
    Koledzy mam jeszcze pytanie . Czy montaż BLOSA coś pomoże ? Czy jest on w ogóle dozwolony w instalacjach II generacji , i czy nadaje się do mechanicznego wtrysku ?

Trochę pomoże. Tylko o ile dobrze pamiętam to straszna rzeźba żeby zmieścić tam blosa.