Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Modyfikacja latarki TIROSS 12W, zmiana zasilania LED mocy

333kris333 11 Aug 2010 23:29 3827 4
    333kris333
    Level 15  
    Witam

Mam taką latarke i chce ją troszke zmodyfikować. Orginalnie jest tam chyba dioda CREE ( http://www.cree.com/products/pdf/CPR3DX.pdf ) i jakiś driver no name.

Na czym ma polegać przeróbka... zasilanie raczej bez zmian czyli 3xAAA chyba że znajdzie się jakiś aku który zmieści się do tej obudowy, chce zbudować nowy driver aby można było z niego uzyskać max prąd i napięcie dla tej diody (latarka nie bedzie wykorzystywana do długiego świecenia - ma służyć tylko jako krótkie ok 10-15s doświetlanie, także nie ma mowy o długim świeceniu).

Szukałem na forum i znalazłem kilka projektów ale chciałbym się dowiedzieć który będzie najlepszy w tym zastosowaniu i jaki max prąd i napięcie można zastosować do tej diody. Zależy mi na jak najmocniejszym świeceniu tej diody przez te kilka kilkanaście sekund.

Czy ta dioda wytrzyma 3,7V i 1A? Czy to za dużo? Czy można jeszcze więcej?

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam
    c4r0
    Level 36  
    Przeciez wszystko masz w tej nocie katalogowej... Wytrzyma 1A przy pracy ciaglej. Wytrzyma nawet 1.25A przy pracy impulsowej (wg noty przy 1kHz 10%). Napiecie na diodzie nie powinno Cie obchodzic. Wazne jedynie aby zastosowany uklad zasilania byl w stanie takie napiecie zapewnic.
    333kris333
    Level 15  
    dzięki za odpowiedź, a możesz mi dokładniej napisać ile to jest 1kHz 10%?

kupić jakiś driver gotowy czy zrobić samemu? jak samemu to na jakim układzie najlepiej? (żeby miał największą sprawność)
    c4r0
    Level 36  
    Przebieg prostokatny o czestotliwosci 1kHz i wypelnieniu 10%. Ale w Twoim zastosowaniu lepiej i prosciej bedzie zrobic prace ciagla na pradzie 1A.

Driverow jest milion gotowych i milion ukladow scalonych, do ktorych wystarczy dodac kilka elementow dyskretnych. Ja w temacie nie jestem wiec nic nie doradze jesli chodzi o wybor. Sprawnosc to mozesz tylko w notach katalogowych sprawdzic, ale pewnie bedzie mniej wiecej podobna we wszystkich ukladach.
    Calineczka*
    Level 31  
    dobrze chłodzona XR-E będzie i przy 2A pracowała. Masz jednak gorszą wydajnośc lm/W przy wyższych prądach. A sterowników sporo można kupić na www.dealextreme.com. Zasilasz akku czy bateriami?
    Polecal bym z ww. sklepu SKU15880. Wiecej o nim znajdziesz na www.swiatelka.pl