Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

D900i po wymianie gniazda nie wyswietla.

marekiwz 12 Aug 2010 00:14 1996 15
  • #1
    marekiwz
    Level 13  
    Witam. Przelutowalem juz poprawnie kilka gniaz typu d900 i znowu mam ten sam problem co przy pierwszym gniazdku. D900i podswietla klawiature numeryczna i nic poza tym. Ciemny lcd !!! Co zrobilem nie tak ?? Nic nie przestawilem na plycie na 100%, grzalem 330 stopni z 2min i ok 360 przez 30-40sek. Wszystkie nogi na swoim miejscu.
  • #2
    tele_sim
    Level 33  
    Ja mysle że jednak przegrzales klejony układ. Miałem to samo...
  • #3
    marekiwz
    Level 13  
    A moze masz jakas sprawdzona rade odnosnie grzania i sposobu wymiany gniazd?
  • #4
    tele_sim
    Level 33  
    Ja niestety nie, nie mam podgrzewacza i z nim o wiele łatwiej schodzi.

    Dodano po 36 [sekundy]:

    Co do mojego psosobu to grzeje z boku.
  • #5
    janosik99
    Level 18  
    Musisz osłaniać czymś proca i pamięć i wtedy nawet 400 stopni nie zaszkodzi i podgrzewacz niepotrzebny :) Oczywiście wlutowanie już ręcznie, grotem.
  • #6
    tele_sim
    Level 33  
    Można ochronić procesor i inne układy klejone specjalną taśmą lub ekranem zdjętym z telefonu :)
    Ekran oczywiście bez otworów np z se k510 :)
  • #7
    marekiwz
    Level 13  
    Jak lutowalem gniazda, w plytach ktore ubilem, to grzalem praktycznie samo gniazdo, ale chyba za dlugo. Najmocniej zawsze trzymaja 2 nozki przy krawedzi plyty. Wydaje mi sie ze mogl mi sie przegrzac uklad zaraz pod gniazdem z drugiej str plyty. Dzisiaj lutowalem kolejne gniazda. Do okola zabezpieczylem wlasnie ekranami. Wylutowywalem od razu 350 stopni i najpierw penseta unosilem z wyczuciem tylna czesc ze stykami, a jak juz odeszly to podgrzalem szybko te "nieszczesne" nozki i wszystko fajnie zeszlo. W sumie zajelo mi to max 20sek. A wlutowuje najpierw hotem, zeby gniazdo siadlo i dalej grotem ta najwazniejsza czesc ze stykami. Chyba ze na wlutowanie macie lepszy sposob, bo w sumie ja dopiero zaczynam ?? A przy okazji kupuje na dniach podgrzewacz, ale nie czytalem jeszcze za duzo na forach, ktory jest najodpowiedniejszy - moze tez doradzicie cos sprawdzonego ??
  • #8
    tele_sim
    Level 33  
    Kolego co do wlutowania, to nie lepiej najpierw nozki trzymajace przylutować? Ja osobiście tak robie, dopiero potem lutuje od komunikacji :)
  • #9
    janosik99
    Level 18  
    Ja po wylutowaniu usuwam starą cynę plecionką, również z tych otworów na nóżki, a wlutowuję zwykłą lutownicą, bez hota.
  • #10
    elliott
    Level 21  
    Ja dodaje trochę cyny na piny następnie zabezpieczam układy i wale 460 ale mam źle skalibrowanego hota wiec tak naprawde nie wiem ile to jest , tak na wyczucie grzeje .Następnie obniżam o okolo 30' i nakładam gniazdo które grzeje tylko hotem .A wszystko robie na podgrzewaczu --dobra sprawa .
  • #11
    marekiwz
    Level 13  
    Ja rowniez zbieram stara cyne plecionka, ale cyna z otworow po nozkach nie bardzo sie poddaje :) dlatego zawsze wlutowywalem gniazdo najpierw hotem, a dopiero grotem. W sumie to dodatkowe grzanie plyty, ktore moze miec wplyw na smierc plyty :) Jutro jeszcze pokombinuje z plecionka i cyna w otworach. A co myslicie o podgrzewaczu 853a?? A moze macie lepsze propozycje ??
  • #12
    marekiwz
    Level 13  
    Bawilem sie dzisiaj pleconka, ale cos nie moglem wydobyc cyny z otworo po nozkach. `Jaki macie na to dobry sposob??
  • #13
    janosik99
    Level 18  
    Na początek oczywiście trochę fluxu, potem przykładam kawałek plecionki i przytrzymuję ją chwilę płaskim grotem i tyle :) Czasami dodaję jeszcze w miejsce zacynowanych dziurek trochę cyny ołowiowej. Dodam, że na początku też mi wogóle nie wychodziło.
  • #14
    Ciapol
    Level 24  
    Jeśli nogi będą zwierać może pojawić się właśnie taki efekt. Wylutuj gniazdo i sprawdź czy się włącza. Oczyść plecionką. Wzrok płata czasem figle - możesz nie dostrzec gdzie zwiera. Jeśli nie zadziała stawiam również na przegrzanie elementów. Ja ochraniam elementy tasiemką termoizolacyjną.
  • #15
    janosik99
    Level 18  
    Zamiast wylutowywać, lepiej obejrzeć złącze pod lupą albo lepiej mikroskopem.
  • #16
    marekiwz
    Level 13  
    Zawsze sprawdzam lupa zegarmistrzowska 20x. Jak nie dzialaly to oczywiscie wylutowywalem i sprawdzalem czy sie wlaczaja, ale nic z tego :( Pewnie jest tak jak piszecie - przegrzalem uklady. Wydobycie cyny z otworow zalatwi sprawe. Musze nad tym popracowac :)