Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zmiana oleju na VALVOLINE 20w60.

lukasqqq 12 Sie 2010 00:23 1859 7
  • #1 12 Sie 2010 00:23
    lukasqqq
    Poziom 14  

    Nie wiem jaki olej był lany do silnika benzynowego w moim autku przez poprzedniego właściciela.
    Czy mogę zalać mu VALVOLINE 20w60, to jest mineral czy syntetyk ?
    bo jak mineral to powinno być ok...

    0 7
  • #2 12 Sie 2010 08:05
    suiyan01
    Poziom 13  

    Jakie to "autko", z jakim "silniczkiem" i o jakim "przebieżku" to oczywiście tajemnica?
    Chyba to nie jest Subaru "Imprezka" w wersji rajdowej, lub coś podobnego?

    0
  • #3 12 Sie 2010 08:11
    mczapski
    Poziom 38  

    Nie znamy ciebie, nie znamy twego samochodu, nie znamy poprzedniego właściciela. A ty oczekujesz rzeczowej odpowiedzi. Generalnie olej o wysokiej gęstości jak dla silnika współczesnego. W zimę mogą wystąpić problemy z rozruchem lub nawet niedosmarowanie. A jeśli do tego dodamy hydrauliczne regulatory to może być całkiem niedobrze. Zadeklaruj cokolwiek o samochodzie.

    0
  • #4 12 Sie 2010 19:43
    lukasqqq
    Poziom 14  

    wiec tak rano jescze nic nie wiedziałem już wiem więcej wiec tak....

    przebiegu nie znam

    autko megane 1.6 8v

    lany podobno był mobil 10w40

    zawory zwykłe mechaniczne

    chciałbym zmienić na gęstszy

    o zime nie ma problemu jeździłem w clio 1.2 na 15w50 i przy -25 było gites

    0
  • #5 12 Sie 2010 21:31
    wopor
    Poziom 32  

    witam, a po co chcesz gestszy olej? jak było jeżdzone na 10w-40 to go lej dalej i już

    0
  • #6 12 Sie 2010 22:14
    lukasqqq
    Poziom 14  

    bo coś mi klepie w silniku od jakiegoś czasu.
    jak się auto rozgrzeje wbijam 1 zaczynam ruszać dodając gazu i klepie jak już rusze to jest cisza.
    na wysokich obrotach tez cisza.
    zwiększanie stopniowo obroty i gwałtowne dogazowanie ,cisza tylko jak próbuję ruszyć wali jak by panewka

    zaciągam ręczny obroty np 1500obr puszczam powoli sprzęgło i wali w silniku.

    czort wie co to...

    0
  • #7 13 Sie 2010 12:07
    50146
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 13 Sie 2010 16:35
    marcys20
    Poziom 18  

    a moze poprostugo zbyt przyduszasz przy ruszaniu i zawory zaczynaja"grac"? jesli zawory ma mechaniczne to sprawdz czy nie potrzeba ich przedewszystkiem wyregulowac :-)

    0