Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

klimatyzacja passat b6 wylacza sie

bolo33364 12 Aug 2010 20:29 9029 11
    bolo33364
    Level 2  
    Witam. Posiadam passata model B6 1,9TDI 105KM. Jest to passat produkowany od 2005r. Problem z klimatyzacją. Na przewodzie który biegnie od sprężarki do zaworu rozpręznego czyli do przegrody miedzy kabina a silnikiem pojawie się duza ilośc szronu.Jest caly bialy. Wówczas klimatyzacja się wylacza. Po około 5 minutach gdy wylacze klimatyzacje przewod sie odladza i klima dział znów przez około 20 minut. Gaz w klimie jest, wymieniony rowniez zostal wymieniony osuszacz. Czy moze to być spowodowane zaworem rozpreznym który znajduje się w scianie grodziowej miedzy kabina a silnikiem. Z gory dziekuję za pomoc.
    bolo33364
    Level 2  
    wentylatory dzialaja i na kompie nie ma zadnych bledow
    bolo33364
    Level 2  
    czy ktos mial taki przypadek?
    kajtekmp
    Level 12  
    jest tam zawór rozprężny czy dysza na tłocznej stronie ? jak zawór to możliwe że jest uszkodzony i nie reguluje temp. na powrocie. jeżeli jest dysza to komputer nie wyłącza klimatyzacji bo pewnie czujnik na parowniku nie działa tak jak powinien. Jak temp. na powrocie z parownika osiągnie 0*C to komputer powinien wyłączyć klimatyzację. i po chwili włączyć. Ale ty pewnie masz sprężarkę sterowaną. Więc narazie odpowiedz mi na te pytania co zadałem czy masz zawór czy dyszę.
    bolo33364
    Level 2  
    przewod ktory idzie od sprezarki do wewnatrz samochodu laczy sie z zaworem rozpreznym i wlasnie ten przewod po okolo 20 minutach jest caly zaszroniony i wowczas klimatyzacja nie dziala.
    kajtekmp
    Level 12  
    zacznij od wymiany zaworu. jak bym widział parametry na manometrach to bym stwierdził więcej.
    homer00
    Level 14  
    Witam Ja mam inny problem. Saprawa ma sie tak, ze sprezarka odpala jest tyle czynnika ile powinno byc ale rurki sa cieple jak sprezarka chodzi i cisnienia na maszynie na wys. i niskim cisnieniu sa oba tak okolo 5-6 barów. Czyzby sprezarka do wymiany czy zawor? Pozdrawiam. Auto to Passat b5
    kajtekmp
    Level 12  
    mozna remontowac sprężarkę. mimosiądz się pewnie zaciął chyba że płyty zaworowe są walnięte.
    homer00
    Level 14  
    Witam. Dzis dostalem sie do zaworu dlawiacego i zapchany opilkami wiec do wywalenia. Sprezarka dostala po d... bo wentylator stanal (skonczyly sie szczotki ale jest do odratowania). Wymienie suszacz i przeplukam uklad. A co do sprezarki jaki to koszt regeneracji i moze znacie jkas firme co to robi. Pozdrawiam
    kajtekmp
    Level 12  
    w zamościu robią woj. Lubelskie jakieś 300-600 zł zależy co jest uszkodzone. Gwarancji i tak nie dostaniesz chyba że przepłuczesz układ wymienisz osuszacz zawór rozprężny i skraplacz podobno. wtedy gwarancja będzie. Radzę kupić sprężarkę na szrocie w dobrym stanie. Bo wyniesie cię to z 1000-1500 zł przynajmniej jak chcesz mieć gwarancje na sprężarkę.