Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zakup używanej drukarki laserowej

robsum 01 Feb 2007 14:07 77737 150
Altium Designer Computer Controls
    indianin
    Level 2  
    1,5 miliona za 400zł

Ale chyba wybiorę zwykłą HP5Si z mniejszym przebiegiem i wsadzę jej więcej pamięci.
  • Altium Designer Computer Controls
    n-d-render
    Level 16  
    Jeżeli ktoś potrafi, może zmienić ilość stron na np. 10 000 z faktycznej ilości 1 000 000 stron :) więc uważaj :D
    Chodzi przede wszystkim o stan gumowych rolek na całej trasie przebiegu papieru. Jeśli widzisz, że trudno wymienialne rolki są łyse, odpuść sobie.
    I sprawdż stan rurki teflonowej pieca. Jeżeli nie ma śladów (obręczy ani zadrapań) - możesz kupić. Inaczej odradzam.

Pozdrawiam!
    n-d-render
    indianin
    Level 2  
    Problem jest tego rodzaju, że nie mam jak sprawdzić osobiście.
    Mam do wyboru:
    HP 5Si - po przeglądzie i konserwacji, przebieg około 200 000, toner
    lub
    HP 5SiMX - przebieg 1 500 000, toner nie wiadomo w jakim stanie (ale drukuje), duplex i sieć
    cena taka sama 400zł, obydwie mają miesiąc gwarancji rozruchowej.
    n-d-render
    Level 16  
    Drukarki są dobre, mimo że nieco przestarzałe :) Zaraz po otrzymaniu sprawdź wszystkie elementy (zwłaszcza fuser i optykę lasera) - jeżeli będą ok, gratuluję zakupu :)
  • Altium Designer Computer Controls
    zbyszq
    Level 18  
    Jaką polecalibyście mi najtańszą nieużywaną drukarkę laserową o ile takie są :). I czy opłaca się kupować drukarki mało znanych firm?
    n-d-render
    Level 16  
    zbyszq wrote:
    Jaką polecalibyście mi najtańszą nieużywaną drukarkę laserową o ile takie są :). I czy opłaca się kupować drukarki mało znanych firm?

A do czego potrzebujesz laserówki?
    Do drukowania spod DOSa? Czy tylko z normalnych programów typu Word, Corel?
    Ile chcesz drukować w ciągu dnia a ile miesięcznie?
    Oczywiście z założenia to czarno-biała drukarka, ale może chodzi Ci o kolor?
    Czy to może być wolna drukarka, czy zależy Ci na czymś szybkim?
    Na jak długo chcesz mieć taką drukarkę?
    Czy będziesz chciał korzystać z tonerów-zamienników, czy tylko z oryginalnych?
    Czy potrafiłbyś sam sobie naprawić drukarkę, korzystając z porad na elektrodzie?
    itp. itd. :)
    arturjakis
    Level 17  
    Możecie cos powiedzieć o drukarce HP 8100 zamierzam ją kupic do biura i niewiem czy warto. bedzie sie na niej drukować 8 godz na okrągło przez ok 2m-ce potem bedziem miała luz i normalnie drukować 8 pań pisma i powiadomienia.
    User removed account
    User removed account  
    Ares1
    Level 11  
    Witam
    Ja również dołączam się do pytania o drukarke.
    Potrzebuje taniej w zakupie i eksploatacji drukarki laserowej mono
    Do uzytku domowego
    wolalbym zeby byla na USB jak juz wymienie sprzet zeby pozniej nie kombinowac
    W przeciagu nastepnych kilku miesiecy mam zamiar troche podrukowac tzn licze ze z 3000 str ( pisze prace dyplomowa i musze wydrukowac sobie kilka ksiazek ankiet roznych raportow a pozniej jak juz wszystko poukladam ze 3 egzemplaze pracy)
    Dalej drukarka bedzie uzytkowana raczej sporadycznie
    szybkosc wydruku nie jest dla mnie wazna byle wydrukowalo
    Druki spod xp glownie word
    Proste rzeczy potrafie sam naprawic jesli mam instrukcje wiec z drukarka przy malych problemach raczej sobie poradze
    Zastanawialem sie nad modelem Hp1200 czy to dobry wybor?czy w tej cenie znajde cos lepszego?
    niestety nie ma mozliwosci sprawdzenia drukarki zakup przez allegro sprzedawca raczej pewny
    To chyba tyle.Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
    george2002

Level 21  
    jeec -> właśnie dzisiaj przyszły 2 sztuki zamówionych z tej aukcji http://www.allegro.pl/item171393067_hp_2100_tn_cena_mega_promo_175_zl_.html drukarek hp2100 tn (z siecią) i chodzą bardzo ładnie wszystko gra a mają pierwsza 69000 a druga 83000 tyś stron wydrukowanych a chodzą bardzo dobrze tylko nie wiem ile mają tonera jeszcze bo nie doszedłem jak to sprawdzić :D

ps
    nie reklamuję wcale tej aukcji tylko potwierdzam że sprzęt jest taki jaki opisują :)
    n-d-render
    Level 16  
    Ares1 wrote:

wolalbym zeby byla na USB
    (..)
    Zastanawialem sie nad modelem Hp1200 czy to dobry wybor?czy w tej cenie znajde cos lepszego?

HP 1200 to bardzo dobry wybór - popularne drukarki, duża dostępność tanich zamienników z tonerem oraz części. Ma USB. Niepotrzebnie (w Twoim wypadku) ma wbudowaną obsługę programów spod DOSa, przez co jest droższa od innych.

Ewentualnie rozglądnij się za HP 1010/1015/1020 - tyle że tonerki są droższe :) ale drukarka jest mniejsza gabarytowo. Pozdrawiam!
    Ares1
    Level 11  
    Dziekuje za porade ale już zamówilem z allegro 1200. Sprzedawce zapewnia ze drukarka ma przebieg nie wiekszy niz 50 tys. sprzedaje ich kilkadziesiat moze nawet trafi sie z mniejszym przebiegiem. Gwarancje dostane na pol roku co jest dla mnie dosc wazne.Pytanie teraz jaki przebieg drukarka moze osiagnac maksymalnie tzn bez wymiany folii teflonowej czy cos w tym stylu czytalem o tym troszeczke ale nie bardzo sie orientuje co i jak. Czy ewentualnie dam rade pozniej sam to wymienic czy raczej trzeba specjalistycznej reki? Do drukarki jest dodawany toner podobno po pierwszej regeneracji z nowym bebnem OPC.Ile razy taka kasetke moge jeszcze napelnic? Acha i na co zwrocic szczegolna uwage jesli drukarka juz do mnie dojdzie ,po czym poznac czy jej zywot dobiega konca?:)
    n-d-render
    Level 16  
    Tonerek można regenerować wiele razy, ale bęben OPC przy najbliższej okazji trzeba wymienić - jazda 2 razy na oryginalnym wałku to rozsądne maksimum.

Wymiana folii teflonowej jest prosta, wystarczy postępować według wskazówek z elektrody.

Stan drukarki ocenisz po zdjęciu obudowy i przyjrzeniu się trybom, a dokładniej: po ich zabrudzeniu. Przy tym przebiegu jaki podałeś będą zabrudzone, ale jeśli zobaczysz tam "totalny syf" - oddaj drukarkę :)

W trakcie użytkowania zwracaj uwagę czy w trybach nie słychać charakterystycznego głośnego stukotu, "traktora". To będzie pierwszy krok w kierunku zmiany drukarki (tryby się zasyfią i czyszczenie niewiele pomoże).
    Ares1
    Level 11  
    Drukarki podobno po konserwacji i czyszczeniu wiec podejrzewam ze syfu nie bedzie ale okarze sie jak przyjdzie:) a więc z tym bebnem nie ciekawa sprawa tzn ze nie wystarczy kupic proszek i sobie dosypywac, nalezy kupic proszek razem z bebnem czy w takim wypadku lepiej oplacalne sa tonery juz regenerowane przez kogos? taki regenerowany toner kosztuje 33zl +koszty przesylki natomiast beben 30zl a nawet 50 (minolta) + proszek 12-18zl+ koszty przesylki wychodzi troszke drozej i jeszcze trzeba sobie samemu zregenerowac kasetke. Czy tak to wyglada czy poprostu czegos nie rozumiem. Chyba ze taki kupiony zregenerowany toner jest o h... rozbic? :)
    Prosił bym jeszcze w tym aspekcie o kilka porad co i jak lepiej kupowac zeby za duzo nie placic a zeby jakosc byla dobra:)
    n-d-render
    Level 16  
    Powiem Tobie oraz wszystkim zainteresowanym, jak samemu zrobić kartridż, który można kupić lub sprzedać za 30 zł.

1. Bierzesz wiertarkę.
    2. Do jednej ręki bierzesz kartridż, w drugiej trzymasz wiertarkę.
    3. Robisz dziurę tam gdzie jest naklejka producenta.
    4. Bierzesz odkurzacz, wysysasz przez dziurę to co było w zasypniku (proszek i wióry plastiku, które się tam dostały).
    5. Przez lejek wsypujesz najtańszy uniwersalny proszek kupiony na allegro.
    6. Zaklejasz otwór (jeżeli wcześniej odkleiłeś nalepkę, po prostu przyklejasz ją z powrotem).
    7. Szukasz idioty, który to kupi.

Dokładne zasypanie kartridża, tak aby dać dożywotnią gwarancję na jego jakość, średnio zajmuje pół godziny. Do tego dochodzi koszt wymiany wałka, koszt dobrania proszku (nie każdy pasuje do wałka), wymiany listwy czyszczącej czy wałka magnetycznego, koszt opakowania i przesyłki, ewentualnie koszt wystawienia aukcji na allegro - tego się nie da zrobić tanio.
    Ares1
    Level 11  
    Wlasnie odebralem drukarke. Ale sie troche wk... jak pisalem do sprzedawcy twierdzil ze wszystkie maja przebieg do 50 tys str ja dostalem po przebiegu 104 tys str!!!!!!! w srodku byla kartka ze ma nowa folie. Czy taka drukarka bedzie mi jeszcze sluzyc czy jest to juz duzo na model hp 1200 chodzi o inne elementy. Zastanawiam sie nad odeslaniem tej drukarki a i komentarz im odpowiedni przesle jak pisza ze wszystkie to mialy byc wszystkie ponizej 50 tys. Co jesli wymienili sama folie troche wyczyscili dali mi nowy toner oczywiscie regenerowany z gwarancja na 6 m-cy (drukarki tonera do wyczerpaniai nowy podajnik papieru ale w srodku mechanizm i czesci sa juz po wydrukowaniu 100 tys str? Ale jestem wsciekly gdyby firma nie byla o 700km od mojego mieszkania to bym im w odpowiedni sposob zwrocil drukarke.Jakie rady bo juz sam nie wiem odsylac czy zostawic czy drukarka z wymieniona folia i podejrzewam ze nie krecanym przebiegiem 104 tys str za ok 260 zl bo tyle mnie to akurat wyjdzie jest dobrym zakupem. Druga opcja to wymiana na inna ale z moimi wiadomosciami o drukarkach moge dostac z przebiegiem powiedzmy 90 tys bez wymienionej folii tylko ze z przekreconym licznikiem na 40 i sie nie zorientowac. Prosze o opinie szczegolnie Pana n-d-render czy ta drukarka powiedzmy bedzie drukowac jeszcze te 50 tys str. bez wiekszych napraw.?
    n-d-render
    Level 16  
    Drukarka ma bardzo duży przebieg, ale może być tak, że formater został podmieniony z innej. Dlatego radzę porównać numer seryjny z wydruku testowego z numerem seryjnym na tabliczce znamionowej znajdującej się tam, gdzie się wkłada toner. Oczywiście oba elementy mogły zostać bez trudu podmienione, ale niekoniecznie. Gdyby się różniły numery seryjne, jest szansa że drukarka ma mniejszy przebieg niż podano na wydruku.
    Cena 260 zł jak za HP 1200 to niezła cena :) zwłaszcza jeśli w komplecie jest plastikowy podajnik.
    Radziłbym ZA ZGODĄ SPRZEDAJĄCEGO rozebrać pokrywę drukarki i przyjrzeć się zabrudzeniu trybów. Jeżeli są zmasakrowane, radzę odesłać drukarkę.
    Ares1
    Level 11  
    Dzieki za wszelka pomoc. Wlaczylem ta drukarke i generalnie na moje ucho nie chodzi jak traktor.W innych tematach na elektrodzie znalazlem ze te drukarki nawet mialy przebieg do 350 000 !!! wiec jak moja wytrzyma polowe to bedzie nie najgorzej. Otrzymalem do niej nowy podajnik i tusz regenerowany z kasetki na 3500 wydrukow!! oznaczony X na koncu :) oczywiscie pomimo przebiegu dostalem 6 miesiecy gwarancji na sama drukarke i wlasnie przez te 6 miesiecy bedzie ona eksploatowana najbardziej wiec jak cos padnie odsylam na gwarancji. drukuje bardzo ladnie za te pieniadze nawet jak wydrukuje na niej tylko 30000 str to i tak bedzie dobrze poza tym gdzie ja wydrukuje 30000 str?:))Co nie oznacza ze zostalem wprowadzony w blad na poczatku naszej transakcji z tym sprzedawca i z wystawieniem komentarza sie wstrzymam.
    diabelek666
    Level 11  
    drukarka lexmark e120 jest dobra tania i przede wszystkim tania w exploatacji dlatego polecam sam kupilem w mediamarkt za 249 rok gwarancji i proszek + czip na allegro kosztuja 50zl dlatego mysle ze sie oplaca
    345
    Level 15  
    Czy są drukarki laserowe które mogą drukować na tekturze ?? moznaby płytkę przez nią przepuścić.
    Sławek A.
    Level 12  
    Niewiem czy da sie drukować bezpośrednio na laminacie, ponieważ:
    Nawet jeśli znajdziemy drukarke i przebiegu papieru ktory jest prosty i nie zalamuje partki, to walec nagrzewajacy papier po polozeniu tonera przystosowany jest do przewodnictwa cieplnego i pojemnosci cieplnej papieru i to o okreslonym zakresie gramatury.
    Zatem jeśli taki papier przechodzi przez walki nagrzewajace, to w momencie zapiekania tonera osiaga on scisle okreslona temperature
    (zaniska - toner sie bedzie odlepial od kartki - zawysoka - nadpalanie papieru, gorsze wlasciwosci wydruku)
    2) drukowanie by sie odbywalo na warstwie miedzianej - przewodzi prad - w laserowkach o ile pamietam beben swiatloczuly jest pod napieciem kilku tysiecy V (ale tutaj glowy niedam) i przesnaczony jest do kontaktu z powierzchnia ktora jest izolatorem a nie przewodnikiem.
    Pozdrawiam.
    ludek
    Level 11  
    A co polecilibyście do małego biura z czarno-białych laserówek?
    Przebieg do 1000 stron (zwykle dużo mniej) miesięcznie.
    Chodzi o to żeby była trwała, niezawodna i tania w eksploatacji (to podstawa). Oczywiście musi być nowa i mieć rozsądną cenę (ok. 600 - 800 zł, choć jeśli będzie warto to można wydać więcej). To zakup na kilka lat więc cena drukarki nie jest tak ważna. Ważniejsza jest cena i dostępność tonerów (lub ich zamienników) bo w samodzielne napełnianie kartridży z tonerem nie mam czasu ani ochoty sie bawić. Serwis też jest ważny bo co do samodzielnej naprawy to patrz wyżej (no może z wyjątkiem drobnego czyszczenia). Oddanie drukarki do serwisu to pozbawienie mozliwości druku na kilka(naście) dni, a wzywanie serwisantów do firmy to duże koszty (zwłaszcza że firma jest poza miastem). Zastanawiam się jeszcze na duplexem bo większość wydruków to wydruki dwustronne (wiadomo, oszczędność papieru).
    Do tej pory używałem kyocery fs-1010, która jednak po 5 czy 6 latach zakończyła swój żywot. Wysiadł bęben a nowy kosztuje więcej niż drukarka.
    Proszę wszystkich o pomoc bo inaczej będzie źle ze mną :D (szef każe szybko coś kupić, a wiadomo szefowi nie wolno się sprzeciwiać)
    n-d-render
    Level 16  
    ludek wrote:
    A co polecilibyście do małego biura z czarno-białych laserówek?
    Przebieg do 1000 stron (zwykle dużo mniej) miesięcznie.

HP 1150/1200/1300 lub HP 1010/1020/1022 - są najpopularniejsze.

ludek wrote:
    Chodzi o to żeby była trwała, niezawodna i tania w eksploatacji (to podstawa). Oczywiście musi być nowa

HP 1200 najpopularniejsza, ale najbardziej opłacają się drukarki z dużymi pojemnikami na toner (HP 4000/4050, HP 4200). Poszukaj dobrze, może znajdziesz tanią używaną drukarkę po seriwisie, z przebiegiem mniejszym niż wydajność jednego tonera.

ludek wrote:
    To zakup na kilka lat

Polecam HP 4000 lub HP 4200

ludek wrote:
    Ważniejsza jest cena i dostępność tonerów (lub ich zamienników)

Sprawdź na Allegro wybrane modele :)

ludek wrote:
    Oddanie drukarki do serwisu to pozbawienie mozliwości druku na kilka(naście) dni, a wzywanie serwisantów do firmy to duże koszty (zwłaszcza że firma jest poza miastem).

Poszukaj serwisu, który podstawi drukarkę zastępczą i nie bierze za dojazdy, tylko za usługę.

ludek wrote:
    Zastanawiam się jeszcze na duplexem

HP 4000 lub HP 4200

Pozdrawiam!
    ludek
    Level 11  
    Allegro to nie jest zbyt dobre miejsce na kupowanie sprzętu do firmy. Drukarki HP 4000/4200 rzeczywiście by mi odpowiadały (tanie i wydajne tonery) ale są za drogie. Nowych nie ma już w sprzedaży ale nawet za używane po serwisie firmy śpiewają grubo ponad 1000 zł.
    Poza tym jak sprawdzić na odległość w jakim stanie i jaki przebieg ma drukarka. Wierzysz w to że firma uczciwie poda stan licznika (o ile takowy jest). Poza tym nie satysfakcjonuje mnie rozruchowa gwarancja na 1 albo 3 miesiące.
    Tak się składa że firma w której pracuję to urząd państwowy i tu nie ma miejsca na takie zakupy. Procedury przewidują złożenie zapytań ofertowych w kilku miejscach, potem odpowiedzi, wybieranie najlepszej oferty itp. jednym słowem mnóstwo korowodów. Dlatego w grę wchodzą tylko drukarki nowe, obecnie dostępne w sprzedaży z pełną gwarancją.
    n-d-render
    Level 16  
    Powiedz skąd jesteś - jeśli mieszkasz od Dolnego Śląska przez Kraków i Małopolskę do Lublina, polecę Ci firmę, która sprzeda dobrą drukarkę "po znajomości" :)
    Pozdrawiam!
    ludek
    Level 11  
    jestem z dolnego śląska. ok. 35 km od legnicy i tyle samo od jeleniej góry
    możesz do mnie zamejlować damjun(malpa)wp.pl
    drak
    Level 19  
    Potrzebuje drukarki która drukuje w bardzo dobrej jakości. Nieważne jest tempo i reszta. Ma służyć do drukowania na papierze kredowym lub folii.
    Kisko
    Level 2  
    Witam,

Szwagierka ma drukarkę Lexmark E-120. Czy ktoś z Was wie jak się dokładnie napełnia toner? Wiem, że jest proszek i jeszcze trzeba zmienić czip, ale nie wiem dokładnie jak to się robi. Jakby była moja drukarka, to bym kombinował, ale nie chcę zepsuć drukarki mojej szwagierki :-).

Dziękuję z góry.

Pozdrawiam,

Kisko.