Nie chodzi mi o cd tylko o LAMINAT. A laminat się nie topi od żelaska które roztapia toner. Drukarke można sfleshować. Tylko nie wiem co wniej siedzi. To temat na servis drukarek tam ktoś coś może o tym wiedzieć więcej.
kocie 146
poszukaj w sklepach imternetowych, albo w firmach, które sie zajmują regeneracją, w takim poznaniu to jest ich pewnie z 50.
mozesz też kupić na aukcjach Allegro
Pozdrawiam
Piotr
Potrzebuje drukarkę kolorową jeszce nie wiem czy atrament czy laser?
Ktos moze z kolegow zmagał sie z podobnym dylematem i moze doradzić.
W jaki sposob ksztaltuje sie koszt eksplatacji laserowki vs atramentowka?
(oczywiście chodzi o koszt calościowy czyli bęben+ toner, zaznaczam ze mysle o atramentowce z nieco wyzej połki tak aby miała oddzielne kolory)
Dodam ze na kolorze bedzie drukowane raczej mało bo srednio 500 kartek w miesiącu... Jestem w stanie zainwestowac w lasera troszke wiecej ale czy to sie opłaca?
nawet nie napisał jaka to firma, kupując z allegro sprzet, który pewnie nigdy nie był w Polsce sprzedawany to najpierw sprawdziłbym cenę materiałów eksploatacyjnych, pewnie już w tej drukarce toneru nie ma, albo jest na wykończeniu i kosztuje drugie tyle.
Pozdrawiam
Piotr
Żeby nie zakładać nowego temtu to tu napisze pytania do expertów:
1. Czym się różnią drukarki HP LJ 5 / 5P / 5MP.
2. Jak wygląda awaryjność tych drukarek.
3. Koszty eksploatacji (toner, wałki podajniki papieru itp).
Mam na mysli szczegolnie HP LJ 5MP, prosiłbym o opinie czy warto kupować, ewentualnie z jakm przebiegeiem jeszcze warto, a z jakim już lepiej nie ryzykować.
HP 5 to następca HP 4+ bardzo udany model nie do zdarcia, ja zazwyczaj mam modele z przebiegiem kilkadziesiąt tysięcy do stu kilkudziesięciu, wytrzymują miliony 2 000 000 to na luzie,
5p jest niewarta zakupu ma skomplikowaną drogę papieru i ogólnie jest nieudana jak mało która
HP 5mp to to jamo co HP 5p tylko z postscriptem też do bani
Przymierzam się do kupna drukarki laserowej mono do domu cena max 1000pln ( z drobnymi odejsciami w góre ) - wymagania jakie stawiam do sprzetu to dostepnosc zamieników tonerow czy samych "dosypek" i innych eksploatacyjnych czesci, urzadzenie nie moze byc duze wysokosc gra głowna role - 20 - 25cm max, sterownik musi dzialac pod Windows 2003 ( wiekszosc sterow od Xp dziala pod ta platforma aczkolwiek zdarzaja sie wyjatki ) dobrze by było aby jakosc była w miare dobra - wiem ze wybieram sposrod urzadzen najtanszych no ale zawsze mozna wyznaczyc lepszego i gorszego
Sprzet który chce kupic ma byc nowy.
Przekopalem siec i rozne oferty i z całej gamy sprzetu zaczalem sie zastanawiac nad produktami marek - Brother, Samung, HP, Xerox.
Wnioski.
Brother - wydaje sie ze sprzet jest naprawde niezly, ale skresla go z listy słaba wrecz znikoma dostepnosc zamiennikow czy nawet oryginalnych materiałów eksploatacyjnych.
Xerox 3120- z dostepnoscia juz lepiej ale i tak nie jest najlepiej
Samsung seria 15xx lub 17xx - dobra cena zakupu, jakosc tez jak na moje potrzeby niezla - oryginalne materiały eksploatacyjne - toner kosztuje jakies 300 - 320pln zamienników narazie niewidzialem. Obudowa podobna jak nie identyczna z Xeroxem ( zdaje sie ze własnie na Elektrodzie odnalazlem informacje ze w Samsungu siedzi Lexmark )
HP - w zasadzie od poczatku korzystam z ich rozwiazan - najwieksza dostepnosc roznych zamienników, bezproblemowa obsluga, niezle wykonanie, poprawnie dzialajacy sterownik - tak przynajmniej bylo ze starymi seriami ich produktow. Od czasów wprowadzenia nowej lini modeli wizerunek firmy troche sie zmienił - zaczely krazyc opinie ze jakosc i wykonanie to juz nie to co kiedys ... w sumie mialem okazje przyjzec sie blizej najtanszym modelom plujek tej firmy - wszystko jest delikatne, nie to co kiedys - stara 610 byla jak czołg przy tych papierowych wynalazkach ale czego chciec za te 250pln.
Z tego co wyczytalem zdaje sie ze HP korzysta z jakis tam czesci Canona - czyli wg mnie niezle.
Ostatecznie rozwazania skupiły sie na sprzecie Samsunga 1710 ew 1510 i HP modele 1010, 1012, ze wzgledu na to ze Samsung jest według moich poszukiwan LExmarkiem a i z zamiennikami ciezko bardziej sklaniam sie ku HP - i teraz pytanie.
Czy kupic podstawowy model 1010 - moge go miec za jakies 800pln czy doplacic 200pln i zainwestowac w model wyzej ?
HP 1012 niby posiada rozdzielczosc 1200x1200 ale chyba tak naprawde najwaznejsza róznica jest funkcja polepszania wydruku ... czy to dziala ?
Jak jest z regeneracja tonerow, dostepnoscia zamiennikow ?
Narazie zadnego regenerowanego nie udalo mi sie znalesc - a jesli chodzi o rozkrecanie tonera i samodzielne dosypywanie proszku - znalazlem na Forum instrukcje jak tego dokonac - ale chyba do pierwszych dwóch dosypek sie sam nie odwaze tego zrobic
Prosze o wypowiedz posiadaczy/osob handlujacych/naprawiajacych taki sprzet co bedzie najlepszym wyborem - jesli moje wywody czy informacje sa bledne prosze o sprostowanie.
Rozumie że w gre wchodzi jednie jakiś HaPek bo w OKI ekspolatacja chyba jest troszkie bardziej kosztowna i ich jest mniej na rynku, czyli mniej części zamiennych. A jednak zaciekawiła mnie OKI 12i/n za kwotę około 250 zł z sieciówką.
dla porównania podam cenę (niska detaliczna) tonera do zasypania
oki 12 - 70 zł za 65 gram
hp 5L - 18 zł za 140 gram
bęben
do oki 12 alternatywny nie dostepny
do hp 5L 30zł
oki w zasadzie nie jest laserówką, jest oparta na technologii led
wyjęcie kasety na 5 minut bez zabezpieczeń spowoduje nieodwracalne uszkodzenie bębna
co do allegro to trzeba się zastanowic od kogo się licytuje. ja ostatni wygralem aukcje i czekalem 2 tygodnie na HP5P , kasę przelalem z góry.
Całe szczęście udalo mi sie wyrwać pieniądze spowrotem. Ponioslem koszta na telefony. Sprawdzajcie opinie , a najważniejsze , za co są te opinie , zdaża się że gość ma dużo opini za to że dla kilkudziesięciu sprzedal jakies duperele.
Mi tez drukowanie laserówka na płytach CD podoba się.
Może kolega miał na myśli drukowanie na płytkach drukowanych obwodów elektronicznych-to by było dopiero coś.
Ja tez zamierzam zakupić laserówke mam na oku HP LaserJet 1010 http://www.sklep.hp.com.pl/shop/product.asp?StockID=1964&NewRegionID=1.
Co on niej sędzicie panowie?Na pewno macie wiekszą wiedze o laserówkacj niż ja; wiec może umieście waszym zdaniem 5 najlepszych drukarek na rynku do 800zł?
Od wielu lat jestem intensywnym użytkownikiem drukarek, tak laserowych
jak i atramentowych. Przekonałem się że przy każdej drukarce nie jest ważny koszt zakupu, ale cena eksploatacji. Nie wolno się dać nabierać na drukarki które są w cenie toneru, czy atramentu. Należy wybrać drukarkę której jest najwięcej na rynku i to od wielu lat.Takie drukarki mają pełny zakres tanich i dobrych zamienników. Ja używam obecnie drukarek firmy
HP. Sypię toner za 19 zł, wałek za 35 i robię 3000 str. Także do plujek
kupuję atramenty najlepiej po 0,5 l , strzykawa , zastrzyk i plujemy bez stresu ile to kosztuje.
Zracji zawodu dużo drukuję.Obecnie na: HP LJ 1200 , HP LJ 3300 , HP DJ G
HP Of.Jet.
Chciałbym się dowiedziec jaką laserówkę z serii HP LJ 4 najlepiej wybrac. Na razie podoba mi sie 4M a zaraz za nia 4+. Napiszcie czy dobrze kombinuje bo zalezy mi na taniej i nieawaryjnej drukarce.
Pozdrawiam
witam zajmuję się importem używanych i serwisem obecnie mam ok.20 szt laserówek HP od HP 5 L do HP 8000 ceny też różne od 350 zł do 5.000 więcej 0-604 076-128 Robert
Chcę kupić drukarkę laserową (myslałem o czrno-białej ale chyba kolorowa nie jest aż tak droższa?) NOWĄ, tanią w eksploatacji, kosztującą do ok 600zł - czy jest to możliwe?
Oczywiście chjciałbym żeby była jak najlepsza w tej cenie czy istnieją takie? Z tego co tu poczytałem to chyba HP jest najlepszy ale nie znam wogóle modeli i ich zalet i wad. Bardzo proszę kogoś o radę.
Witam!
Chcę kupić drukarkę laserową do małej firmy w cenie do 600 zł. Jak na razie to znalazłem trzy modele Samsung ML-1710, HP LaserJet 1010 i HP LaserJet 1020. Zależy mi żeby drukarka była wykonana solidnie i nie psuła się jak HP 3820 oraz żeby dało się regenerować tonery w własnym zakresie w miarę łatwy sposób. Jaki model polecacie? Czy może ktoś wie jak wygląda różnica jakości w wydruku między tymi HP a Samsungiem ?
Pozdr. X_man
Widzę, że znakomita większość poleca drukarki HP. Ja też kiedyś byłem zwolennikiem tej firmy, ale to było do czasu gdy zobaczyłem możliwości Kyocery Chyba nic nie przebije japońskiej jakości. Ja mam model 1700+, dałem za nią 400zł na allegro. Spisuje się wyśmienicie. Producent daje gwarancję na bęben 300 tyś stron! HP daje kilka tysięcy... Toner w 1700+ wystarcza na 20 000 stron przy 5% pokryciu, a uzupełnienie to ok. 120zł... Nawet nie chcę porównywać do cen, jakie ma HP.
Inna sprawa to producenci drukarek tacy jak np. Samsung. Od dawna wiadomo że Samsung robi dobre monitory, a nie drukarki. Są firmy które specjalizują się w określonej dziedzinie (jak HP w drukarkach), często kupując patenty na różne produkty, niestety najczęsciej są to buble. Polecam stronę http://www.kyocera.pl/start.php?goto=koszty - porównanie kosztów eksploatacji.
kupilem hp 4+ i jestem bardzo zadowolony zrobilem jak na razie jakies 3 tys stron i wszystko gra. dzis zakupilem simmy coby troche pamieci dolozyc bo jak sie zapoda np jakas prace magisterska z pdf-a to potrafi sie przyciac, pozatym gites
Noszę się z zamiarem kupna jakiejś używanej laserówki. Znalazłem na allegro HP 4 za okolo 200 z 95% tonera. Nie ma podanego kiedy i czy wogóle bęben był zmieniany. Drukarka ma 10MB pamięci (podaje bo to chyba różnie bywa). Chciałem jej używać do płytek i do sporych pdf-ów(datasheets). Czy ktoś mógłby doradzić. Czy sprzęt wart zakupu? Jak z kosztem eksploatacji? Troche te rozmiary przerażają, no ale nie ma rzeczy doskonałych. Może jakiś posiadacz poda mi rozmiary przy okazji?
Jakie są róznice w oznaczeniach, bo widzę jakiś + u poprzednika, widziałem też jeszcze inne oznaczenia, ale nie wiem co i jak z nimi.
jesli chodzi o sprawy czysto programowe, jesli ktos kupuje drukarke i pracuje na systemie linux (tak jak ja), niech lepiej przeszpera internet, strone cupsa i foomatica czy jego drukarka dziala...
odradzam panasonixy kx-p 6100 , i wszelkie typu GDI, ja mam 6150 od niedawna, zmusilem ja do dzialania z cupsem, ale drukuje tylko w 150x150 dpi.. wazne zeby poszperac nie tylko czy dziala ale i jak dziala bo moze okazac sie ze np drukuje tylko polowe kartki albo urywa koncowke.