Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nashhuatec DSc 338c/ Ricoh 2238c- przesunięte kolory

apokone 16 Sie 2010 11:45 3909 14
  • #1 16 Sie 2010 11:45
    apokone
    Poziom 10  

    Witam,
    mam problem z taką maszyną jak w tytule. Kolory są poprzesuwane względem siebie lewo-prawo, góra-dół jest OK, na kopii. Kalibracja z menu użytkownika kończy się niepowodzeniem. Może ma ktoś pomysł jak poustawiać te kolory.

    0 14
  • Pomocny post
    #2 16 Sie 2010 12:34
    piotr_krak
    Poziom 24  

    Przeczyść ID sensor (są 3 czujniki) - kalibracja musi zakończyć się powodzeniem

    There are three ID sensors (front, center, and rear). Only the center ID sensor detects the image density of the patterns generated on the transfer belt for process control. The other function of the ID sensors is for automatic line position adjustment. All ID sensors are used for this.

    Nashhuatec DSc 338c/ Ricoh 2238c- przesunięte kolory

    0
  • #3 16 Sie 2010 13:19
    apokone
    Poziom 10  

    Ok ale gdzie dokładnie się znajdują ID sensory w tej maszynie?

    Dodano po 42 [minuty]:

    Po czyszczeniu nadal to samo.

    "Colour Registration could not be preformed"

    Może jeszcze jakieś pomysły?

    Zauważyłem także że wałek po którym przesuwa się pas, ten przy ID sensor< jest pokryty kropkami ze zużytego tonera. Czy to nie jest przyczyną nie wykonania się kalibracji?

    0
  • #4 16 Sie 2010 14:16
    piotr_krak
    Poziom 24  

    Rozbierz pas transferowy i wyczyść wszystkie rolki pod pasem transferowym.

    0
  • Pomocny post
    #5 16 Sie 2010 16:20
    huberto233
    Poziom 26  

    Tak jak mowi piotr_krak, Zwroc sczegolna uwage na srebrne rolki,

    W duzek ilosci przypadkow gdy maszyna nie moze przeprowadzic kalibracji w kodach mozna zobaczyc SC285. Po wyczyszczeniu tych rolek wykonaj nastepujace kroki:

    JUPITER

    SP 5993 002 EXECUTE LINE POSITION ADJUSTMENT (FINE)
    SP 5993 039 EXECUTE LINE POSITION ADJUSTMENT (COURSE)
    SP 5993 007 CHECK RESULTS (SHOULD BE 010101)
    COLOUR RESULTS
    DISPLAYED AS: K Y C M
    SP 3126 001 FORCED PROCESS CONTROL
    SP 3975 001 CHECK RESULTS

    SP 3125 001 CHECK PROCESS CONTROL ON / OFF
    Pozdr

    0
  • #6 16 Sie 2010 19:13
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki

    a jaki ma przebieg pas trasferowy i jakich tonerow używasz oryginał czy inne no jeszcze jedno czy we wszystkich zasobnikach toneru podczas kalibracji masz toner

    0
  • #7 17 Sie 2010 12:49
    apokone
    Poziom 10  

    Toner wszędzie jest.

    Wałki wyczyszczone.

    ID Sensory wzięte nowe.

    Sp 3-107-xx
    Wartości w normie wszystkie <4v i <200

    a maszyna nadal się nie kalibruje.

    Nawet pas dałem inny bo tamten był już trochę zużyty i dalej nic

    0
  • #8 17 Sie 2010 15:32
    huberto233
    Poziom 26  

    Wyczyscic trzeba laser mialem trzy przypadki gdzie trzeba bylo rozebrac i wyczyscic co sie dalo w laserze,

    a jakies kody bledow masz ?

    Ale mozna zaczac tez z innej beczki wydrukowalbym test

    SP 5997 002 2 DOT TRIMMING PATTERN IS USED TO ADJUST
    SP 5997 007 TO PRINT

    Zobacz ktory kolor przesuwa,

    wtedy masz kilka opci do ustawiania koloru i przesuwania albo Main scan registration adjustment albo SUB SCAN OFFSET ADJUSTMENT no i dodatkowy MAIN SCAN MAGNIFICATION


    a ostatecznie mozesz jeszcze zrobic


    IF SP 5993 002 EXECUTED AND RESULTS OK (010101)
    BUT STILL COLOUR SHIFT, ADJUST THE FOLLOWING:

    SP 2909 001 SET TO DEFAULT - 0
    SP 2909 002 SET TO DEFAULT - 0
    SP 2909 003 SET TO DEFAULT - 0

    SP 5993 010 SET TO DEFAULT - 0
    SP 5993 011 SET TO DEFAULT - 0
    SP 5993 012 SET TO DEFAULT - 0

    SP 5993 016 SET TO DEFAULT - 0
    SP 5993 017 SET TO DEFAULT - 0
    SP 5993 018 SET TO DEFAULT - 0
    SP 5993 019 SET TO DEFAULT - 0
    SP 5993 020 SET TO DEFAULT - 0
    SP 5993 021 SET TO DEFAULT - 0


    Milej zabawy

    0
  • #9 17 Sie 2010 18:29
    apokone
    Poziom 10  

    Zobaczę z tym laserem.

    Kody:

    Ostatni to SC285
    Ale zdarzały się SC385

    0
  • #10 17 Sie 2010 22:18
    huberto233
    Poziom 26  

    Jak zabierasz sie za laser to polygon mirror motor nie przeocz przy czyszczeniu :-)

    0
  • #11 17 Sie 2010 22:21
    gasior
    Poziom 25  

    Ja i tak stawialbym na problem dookola ID sensorow. Upewnij sie, ze przy zamknieciu przedniej pokrywy dziala Ci mechanizm odsuwania klapki zaslaniajacej czujniki. Powodzenia

    0
  • #12 17 Sie 2010 23:00
    huberto233
    Poziom 26  

    Jak po wyczyszceniu nie pojdzie to musisz kolory sprowadzic recznie procedura powyzej/ jak sie naloza to powinny dac czarna ramke

    0
  • #13 18 Sie 2010 12:50
    apokone
    Poziom 10  

    Podmieniłem laser i nadal nic.

    Próbuję ustawić ręcznie.

    Jeszcze pytanie:

    Main scanem mam już ustawione a na boki którym się ustawia bo coś mi to nie idzie?

    Dodano po 54 [sekundy]:

    Mechanizm otwierania sensorów działa.

    0
  • Pomocny post
    #14 18 Sie 2010 14:32
    huberto233
    Poziom 26  

    Na zyczenie


    SP 2909 001 Y MAIN SCAN REGISTRATION ADJUSTMENT
    SP 2909 002 M (SHIFTS EACH COLOUR IMAGE - IN
    SP 2909 003 C FRONT OR REAR DIRECTION) left to right

    SP 5993 016 Y SUB SCAN OFFSET ADJUSTMENT
    SP 5993 017 M (SHIFTS EACH COLOUR IMAGE up and down
    SP 5993 018 C LEFT OR RIGHT)

    Jak juz ustawisz te kolory to wtedy przeprowadz jeszcze raz :

    SP 5993 002 EXECUTE LINE POSITION ADJUSTMENT (FINE)

    powinno byc dobrze

    0
  • #15 18 Sie 2010 16:08
    apokone
    Poziom 10  

    SP 5993 002 EXECUTE LINE POSITION ADJUSTMENT niestety dalej błąd

    Ręczne ustawianie powiodło się, maszyna już pracuje poprawnie.

    Dziękuję wszystkim za pomoc.

    0