Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ELEMIS 6310T ZANIKI OBRAZU

jozele 26 Sty 2003 09:19 1703 4
  • #1 26 Sty 2003 09:19
    jozele
    Poziom 11  

    W ELEMIS 6310t zanika na około sekundę obraz ( czarny ekran) ,potem
    obraz pojawia się ,jest wizja ,po 30 sekundach znowu zanika.itd..,.
    Fonia cały czas dobra.W czasie tego cyklu usterki (nawet gdy jest wizja)
    po wejsciu w tryb telegazety, nie widac tekstu tylko skosne chaotyczne line.
    Wewnątrz TV nie widac i słychac iskrzen.
    W zasilaczu stabilne napięcia , tez 5V.
    Czasami TV odblokowuje się , i wszystko działa ok(jest obraz, wizja ,
    telegazeta.W którym module szukac tej usterki. ? jozek

    0 4
  • #2 26 Sty 2003 09:46
    kiwu
    Poziom 19  

    Sprawdź, czy czasem nie ma na płycie tzw. zimnych lutów w obwodzie trafopowielacza,oraz przy kondensatorze który gasi impulsy powrotu, przy kolektorze tranzystora linii.

    0
  • #3 26 Sty 2003 11:38
    krybax
    Poziom 13  

    Wymień C923,C924- 100pF w module telegazety(są na górze,od strony kineskopu)-przykład z ELEMISA 5510T,ale chyba taki sam moduł jest w 6310T

    0
  • #4 27 Sty 2003 18:38
    tomsmiss
    Poziom 19  

    Ten elemis ma txt typu MT 2040 i często 3 tranzystory typu BC 238 wstawić na BC 548
    Jeśli nie były zmieniane zrób to - podobnie jak zBC w OZS

    0
  • #5 18 Lip 2004 20:58
    jozele
    Poziom 11  

    moduł TXT i eurozłąćze jest typu MET 2041.Kondensatory i opory 100om OK.NIe zanika obraz po odłączeniu sygnału SDA od 20 nogi kosci
    SAA5243. Ale za to nie TXT.Wymiana kosci SAA nie pomogła Jozek

    0