Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie 3 telewizorów do jednej anteny

16 Aug 2010 14:47 56436 23
Suntrack
    Anonymous
    Anonymous  
  • Suntrack
    szczepar
    Level 20  
    Co rozumiesz przez włączenie 3 TV.
    Czy samo włączenie telewizora, czy modyfikację połączeń.

Dlaczego nie zasilasz wzmacniacza w antenie poprzez gniazdo antenowe TV1 ?

Możliwe że podłączasz zasilacz do gniazda antenowego odizolowanego.
    Pamietaj że zasilacz antenowy podłączasz do odpowiedniego wyjscia - drugie jest galwanicznie odizolowane.
    Proponuje dołącz zdjecia to coś bedzie widać.
    Bo na papierze wszystko ładnie wygląda.
    Pozdrawiam.

Ewentualnie zamień przewody od TV 2 i TV 3 miejscami w rozdzielaczu i zobacz czy pomogło.
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    matis057
    Level 33  
    W prawym górnym rogu każdego postu jest "cytuj"
  • Suntrack
    ducia
    Level 22  
    Podaj jakie masz rozdzielacze być może trzeba użyć do 3 tv separatora. Napisz czy jak włączasz ten 3 tv to gaśnie dioda w zasilaczu?
    dzac4
    Conditionally unlocked
    Zasilacz z wtyczką ma być umieszczony przed rozgałęźnikiami!
    Do tego są odpowiednie wtyki(przejściówki)!
    szczepar
    Level 20  
    Prawdopodobnie kolega ma
    Quote:
    http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_indukcyjny_ri-2-1_f_E2094.htm

Cos takiego.

Jak się przyjrzeć to wyjście po lewej jest separowane a wyjście po prawej bez separacji. Ale to wróżenie z fusów bo brak jest zdjeć.

Kolegę prosimy o zdjęcia rozgałęźników bo inaczej wo wróżenie z fusów.
    kkarl
    Level 13  
    Po prostu na wtyczce do 3 TV jest napięcie +12V z zasilacza.
    Podłączenie wtyczki do telewizora powoduje obciążenie (prawie zwarcie ) tego napięcia do masy przez impedancję(rezystancję 75 om) wejsciową głowicy TV
    Jaka rada?
    Np. założyć szeregowo kondensator 100 pF (między środkową żyłą przewodu antenowego a wtyczką). Może okazać się to kłopotliwe, wtedy ten kondensator należy umieścić w rozdzielaczu, albo przerobić instalację montując rozdzielacze po wtyczce antenowej zasilacza.
    szczepar
    Level 20  
    kkarl wrote:
    Po prostu na wtyczce do 3 TV jest napięcie +12V z zasilacza.

W nowych telewizorach na wejściu antenowym jest 5V zasilania dla przedwzmacniacza w antenie.
    12V to stara konstrukcja.

Wyjsciem jest założenie wtyczki z separacja napięcia.
    Ale kolega uparcie nie wysyła zdjęc, nie pisze jakie ma rozdzielacze.
    Więc nie można nic mu pomóc.

Dodam ja u siebie mam topologię identyczną jak kolega , 3 Telewizory na 2 rozdzielaczach.
    Tylko że pierwszy to rozdzielacz aktywny (z wzmacniaczem z korekcją wzmocnienia dla pasm) a drugi pasywny. Wszystko działa przy długości przewodu do ostatniego TV równej ok 30 m.

Regulamin pkt. 12 . [SP5ANJ]
    Anonymous
    Anonymous  
    mirex
    Level 43  
    szczepar wrote:

W nowych telewizorach na wejściu antenowym jest 5V zasilania dla przedwzmacniacza w antenie.

Za takie coś to się należy miesiąc wakacji od forum. Ale ja tu tylko gościnnie, nie wtrącam się. ;)

Dodano po 10 [minuty]:

tomekrules, przeczytaj poniższe jeszcze raz. Powiększenie moje.
    dzac4 wrote:
    Zasilacz z wtyczką ma być umieszczony przed rozgałęźnikiami!
    Do tego są odpowiednie wtyki(przejściówki)!

Nadal nie rozumiesz?
    Oczywiście można inaczej - separatory, bajery - tylko po co?
    I nie zdjęcia rozgałęźników tu mają podstawowe znaczenie tylko faktyczny rozkład kabli w domu.
    dzac4
    Conditionally unlocked
    szczepar wrote:

Kolego ty już lepiej nie udzielaj się w temacie!
    A ta konstrukcja to twój wynalazek?!:D
    Bo jak żyje jeszcze nie spotkałem takiego wynalazka!
    I powtarzał się już nie będe bo wyżej kolega podkreślił co i jak.
    kkarl
    Level 13  
    Istotnie , gdyby telewizor(głowica antenowa) podawał(a) napięcie +5V na antenę , to nie można by podłączyć bezpośrednio anteny z symetryzatorem.
    Do takiego telewizora musiałby przechodzić fachowiec by podłączyć antenę .
    Klient przy zakupie takiego sprzętu musiałby być informowany o takim rozwiązaniu,
    inaczej usterka TV murowana. Co wtedy z gwarancją? Klient może powiedzić , co mnie to obchodzi?Klient nie musi być fachowcem.Zamieszanie na 102. Gratuluję pomysłu. Pozdrawiam.
    szczepar
    Level 20  
    dzac4 wrote:
    szczepar wrote:

Kolego ty już lepiej nie udzielaj się w temacie!
    A ta konstrukcja to twój wynalazek?!:D
    Bo jak żyje jeszcze nie spotkałem takiego wynalazka!
    I powtarzał się już nie będe bo wyżej kolega podkreślił co i jak.

Quote:
    Drugą kwestią jest fakt, iż standard DVB-T mówi, iż przedwzmacniacze antenowe winny być zasilane napięciem 5V, a nie tak jak do tej pory 12V. Oczywiście antena z przedwzmacniaczem zasilanym napięciem 12V będzie działać prawidłowo, niemniej jednak wszystkie tunery cyfrowej telewizji naziemnej zgodne ze standardem wystawiają napięcie 5V dla przedwzmacniacza

Strona Dipol.com.pl

Proponuję się doszkolić. Zamiast kpić.
    Lub poprosić o źródło jak się nie wierzy.
    Quote:
    http://www.dipol.com.pl/wdrazanie_dvb-t_w_polsce_bib210.htm

Dlatego jeśli ktoś ma kupiony nowy telewizor z wbudowanym Tunerem DVB-T to musi sie liczyć z czymś takim. A kupowanie TV bez takiego tunera w czasach kiedy od analoga odejdziemy za 2 lata jest nieporozumieniem.

Przykład takiego Tunera.
    Technical information about DreamSky TSF-40 Combo DVB-S / T - wycinek.
    Quote:
    Warning: MENU - Search Signal - DVB-T - voltage (power antenna) switch does not affect the power antenna. Is given by the software used (off or 5V)!
    mirex
    Level 43  
    No dobra, częściowo kolego wybrnąłeś z sytuacji.
    Istotnie tunery DVB-T posiadają przełącznik napięcia zasilania na przedwzmacniacz.
    Choć przyznam, że nie jestem pewien, czy wszystkie, zwłaszcza nowej generacji, z lepiej skonstruowanymi tunerami. Nie sprawdzałem, nie czytałem instrukcji.
    Tylko wybacz, ale nikt tu w temacie, a zwłaszcza autor, nie mówi o odbiorze telewizji cyfrowej! I nie wspomina nic, że ma takowe telewizory. A jeśli ma, to że STROI je na tym swoim systemie kablowym.
    Bo telewizor z DVB-T, zaprogramowany na odbiór TV analogowej, nie wystawia 5V na gniazdo! I zapewniam Cię, że żaden z telewizorów z DVB-T, nawet najstarszych, nie daje 12V. Chyba, że znasz takowe, to proszę o źródło.

Poczytaj jeszcze raz spokojnie, bo cytat z Dipola przez Ciebie tu podrzucony jest niespójny. Machlojki z tymi napięciami. Jak wzmacniacz typowo zasilany napięciem 12V ma poprawnie pracować z 5 voltami? A szczególnie odwrotnie!
    Nie można bezkrytycznie cytować kogoś. Ja rozumiem o co autorowi chodziło, nie wszyscy muszą.

Quote:
    Dlatego jeśli ktoś ma kupiony nowy telewizor z wbudowanym Tunerem DVB-T to musi sie liczyć z czymś takim.

Fakt! Nie jest to podkreślane, a powinno w dobie podwójnej techniki, bo ludzie nie wiedzą po prostu, a instrukcję czyta co ...
    Niejeden TV już "naprawiałem", bo ktoś z uporem maniaka twierdził, że TV popsuty i nie odbiera DVB-T, choć powinien.
    I jednocześnie informuję, że popsuć taki TV, podłączając zwykłą antenę, czyli robiąc zwarcie, jest ciężko. Nie spotkałem takiego sprzętu, który nie miałby bezpiecznika elektronicznego w zasilaniu na przedwzmacniacz.
    Quote:
    A kupowanie TV bez takiego tunera w czasach kiedy od analoga odejdziemy za 2 lata jest nieporozumieniem.

Znowu bzdury.
    Po pierwsze nie wiadomo czy za dwa lata, i czy ten teraz kupiony teraz TV przeżyje te dwa lata /więc po co dopłacać za coś, czego nie można wykorzystać?/.
    Po drugie - jaką masz gwarancję, że dziś kupiony telewizor z DVB-T będzie poprawnie pracował z docelowym systemem nadawania. A takiego, prawnie zagwarantowanego, jak pewnie wiesz, jeszcze nie ma.
    Sądzę, że dość ludzi już się nabrało, wyłożyło sporą kasę, no i ma cyfrówkę. W specyfikacji TV, nie w rzeczywistości.
    szczepar
    Level 20  
    mirex:
    Ja nigdzie nie twierdzę że wzmacniacz 5V ma pracować poprawnie przy 12 V
    A co do wzmacniaczy na 12V pracujacych na 5 V - spotkalem się już z takowymi - w celu zmniejszenia wzmocnienia fabrycznie zasilacz miał potencjometr zmiany napięcia.

Tu raczej zaczał bym się zastanawiać nad podłączeniem nowej anteny do telewizji cyfrowej pod stary wzmacniacz 12V od starej anteny - wg schematu myślenia , i tu i tu jest zasilacz, bez sprawdzenia na jakie napięcie on jest.

Kolega chce podłączyć kolejny telewizor - założyłem ze starego Heliosa nie chce podłączyć tylko nowy. Jeśli nowy to te z półki pow 2k juz maja DVB-T z MPG-4
    Założenie że każdy telewizor jaki podłącza może dac 5 V nie jest błędem , a asekuracją. Bo jeśli podłącza taki co nie podaje napięcia to z powodu mojej asekuracji nic mu się nie stanie.

A założenie
    Quote:
    Bo telewizor z DVB-T, zaprogramowany na odbiór TV analogowej, nie wystawia 5V na gniazdo
    jest dobre ale zapominasz o pierwszej czynności po podłączeniu nowego TV , AutoTuning - telewizor z automatu poleci ci po Analogu i DVB-T.

Quote:
    Oczywiście antena z przedwzmacniaczem zasilanym napięciem 12V będzie działać prawidłowo
    jest jak najbardziej prawidłowe - antena z fabrycznym zasilaczem ma separator.

Natomiast nie można tego interpretować jako - Antena z przedwzmacniaczem na 5V zasilana zasilaczem 12V bedzie działać. - Bo to jest składanie kompletu antena zasilacz z dwóch części fabrycznie nie skompletowanych.

Quote:
    Po pierwsze nie wiadomo czy za dwa lata, i czy ten teraz kupiony teraz TV przeżyje te dwa lata /więc po co dopłacać za coś, czego nie można wykorzystać?

Tak przeżyje 2 lata , a nawet 4 bo np wykupiłem gwarancje na 4 lata - i producent oferując gwarancje na 4 lata musiał brać pod uwagę jakość wykonania telewizora.
    Po drugie obszar na jakim jest juz DVB-T jest duży i się powieksza - sprawdź harmonogram wprowadzania DVB-T. W tej chwili u mnie 4 telewizor jest bez dobrej anteny bo nie mam czasu ciagnąć estetycznie do niego przyłącza. Analoga się nie da oglądać(śnieży , szum w audio) natomiast DVB-T smiga.
    Jedynie jak są burze to zaczyna mi zrywać - ale traktuję to jako swojego rodzaju wykrywacz burz i jeszcze z miesiąc tak zostanie.

Quote:
    Po drugie - jaką masz gwarancję, że dziś kupiony telewizor z DVB-T będzie poprawnie pracował z docelowym systemem nadawania. A takiego, prawnie zagwarantowanego, jak pewnie wiesz, jeszcze nie ma.
    Nie spodziewam się zmiany z MPG-4 na coś innego , ale racja nie znalazłem oficjalnego pisma gwarantującego MPG-4

Quote:
    Sądzę, że dość ludzi już się nabrało, wyłożyło sporą kasę, no i ma cyfrówkę. W specyfikacji TV, nie w rzeczywistości.

Ci co kupowali z MPG-2 tak mają nowy telewizor i muszą dokupic tuner MPG-4
    Dlatego ja czekałem 2 lata z wymiana TV bo krótke googlowanie wyjaśniło mi że TV w marketach maja MPG-2 a docelowym formatem DVB-T w polsce ma byc MPG-4.

Quote:
    Tak przyznaje sie do tych słów.
    Moja wina , skrót myślowy - przez starą konstrukcję miałem na myśli stare zasilacze-przedwzmacniacze. Era analogowa.

Ty jeden znalazłeś błąd w moim poście - wynikający z skrótu myślowego.
    Quote:
    I zapewniam Cię, że żaden z telewizorów z DVB-T, nawet najstarszych, nie daje 12V.
    mirex
    Level 43  
    Quote:

Tak przeżyje 2 lata , a nawet 4 bo np wykupiłem gwarancje na 4 lata - i producent oferując gwarancje na 4 lata musiał brać pod uwagę jakość wykonania telewizora.

Co ty powiesz? Gwarancję na coś, na co producent nie ma wpływu???
    Od producenta zależy, czy jego telewizor potrafi odebrać to co będzie nadawane? I może ma Ci wymienić gratis na lepszą wersję?
    Gwarancja obejmuje przypadki losowe? Mechaniczne uszkodzenia, zalania, burze? Skąd wiesz co będzie i czy przeżyje do ostatecznego uruchomienia nowego systemu?

Masz możliwość odbioru - kupuj sobie TV z z DVB-T.
    Ale nie imputuj tutaj, że nieporozumieniem jest niekupowanie obecnie nic innego.
    Z mojej strony koniec i kropka. Bo tylko zaśmiecamy temat dywagacjami o czym innym. Odpowiedzieć musiałem, więcej nie będę.
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

Kolego (userze) szczepar, po lustracji wpisów w tym temacie i po odczytaniu wiadomości do mnie na PW, w myśl regulaminu pkt. 3 a w szczególności regulaminu pkt. 6 - proszę abyś pisał na temat.

Tematem tego wątku jest " Podłączenie 3 telewizorów do jednej anteny " .

Przypomnę, że piszesz tutaj o Telewizorze jako odbiorniku tzw. analogowym a dekoder to urządzenie dekodujące sygnały np. DVB-T. A to już nie to samo co telewizor.

Przypomnę również, że nie jest tu (na Forum) w zwyczaju kłócić się między sobą - bo to do niczego nie "prowadzi".

Pozdrawiam.
    LeDy
    Level 43  
    szczepar wrote:

Technical information about DreamSky TSF-40 Combo DVB-S / T - wycinek.
    Quote:
    Warning: MENU - Search Signal - DVB-T - voltage (power antenna) switch does not affect the power antenna. Is given by the software used (off or 5V)!
    Coś mi się zdaje, że kolega wpuścił was w maliny. To o czym pisze dotyczy miernika do pomiaru DVBT. Az tak dobrze nie znam angielskiego.

szczepar wrote:

Ciekawe gdzie? Dowody. Nie podaje się wycinku cytatu po angielsku. Podaj link do strony ale żeby można było go otworzyć- np. tak: http://www.dmtrade.pl/index.php?p968,dreamsky-tsf-40-dvbs-dvbt

szczepar wrote:

A co do wzmacniaczy na 12V pracujacych na 5 V - spotkalem się już z takowymi - w celu zmniejszenia wzmocnienia fabrycznie zasilacz miał potencjometr zmiany napięcia.
    Co to ma do tego co piszesz? Tam może być 3, 5, 9 V zależnie od ustawienia potencjometru i jest napięciem z zasilacza dla wzm. antenowego.
    Podaj link do tego:
    Quote:
    dzac4
    Conditionally unlocked
    Co tu dyskutować!
    Wyjaśnione co trzeba zrobić.
    Kolega szczepar niech sam idzie na szkolenia a innych nie wysyła!
    Pojęcia brak nawet przy tłumaczeniu tekstu z angielskiego nie mówiąc o polskim.:D
    PolishMateusz
    Level 2  
    Kliknij aby powiększyć! Podłączenie 3 telewizorów do jednej anteny

Regulamin pkt. 12 . [SP5ANJ]
    matis057
    Level 33  
    Kompletna bzdura. PolishMateusz, Podłączając do każdego tv zasilacze będzie spięcie na płytce antenowej lub rozgałęźniku.
    LeDy
    Level 43  
    matis057 wrote:
    Kompletna bzdura. PolishMateusz, Podłączając do każdego tv zasilacze będzie spięcie na płytce antenowej lub rozgałęźniku.

Jakie spięcie? Widziałem jak chodziły dwa podłączone to i trzeci nie przeszkodzi. Co innego , że to głupota tak łączyć.
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    tomekrules wrote:
    Zdjęcia wyślę jutro / sorry i dzięki za odzew chłopaki :)

Zrobię zdjęcia tych moich dwóch rozdzielaczy i zasilacza antenowego

-------------------

Widzę , że wypowiedzi/podpowiedzi niektórych kolegów są nie na miejscu i szkodzą z ideą Naszych tu "fachowych" wydpowiedzi. :!:

Jestem zmuszony Zamknąć Temat i poczekać na zdjęcia oraz inicjatywę chęci naprawy/udogodnienia jak to zrobić od Twórcy tego tematu tomekrules .

TEMAT ZAMYKAM a Twórcę tego tematu proszę o PW oraz o sposób realizacji już wydanych opinii oraz o te zdjęcia instalacji a temat odblokuję.

Panowie - na tym sub-forum - nie może być miejsca na nabijanie sobie punktów (regulamin pkt. 13) a Ja osobiście będę "trwał" na straży, aby tu zadawane podpowiedzi były na tzw. miejscu i samej ich Fachowości.

FORUM elektroda.pl NIECH zostanie na poziomie takim jakim obecnie jest i Basta.

Elektroda.pl jest w rankingu społecznościowym - tak wysoko - , że nie pozwolimy sobie na "robienie" z tego działu czegoś co będzie - kłótnią, słabą znajomością tematów tu pisanych czy kolejnym forum piszącym - nic o niczym -.

Pozdrawiam. Moderator tego sub-Forum SP5ANJ Adam.