Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Onwa - brak odbioru grzeje się TDA2003

peterwolski 16 Sie 2010 20:17 4149 20
  • #1 16 Sie 2010 20:17
    peterwolski
    Poziom 20  

    jak w temacie brak odbioru na wszystkich kanałach gdzie szukać ?
    Onwa - brak odbioru grzeje się TDA2003
    ten element grzeje się
    Onwa - brak odbioru grzeje się TDA2003

    Onwa - brak odbioru grzeje się TDA2003

    Onwa - brak odbioru grzeje się TDA2003 Onwa - brak odbioru grzeje się TDA2003 Onwa - brak odbioru grzeje się TDA2003

  • #2 16 Sie 2010 20:41
    SP8JUX
    Poziom 30  

    peterwolski napisał:
    jak w temacie brak odbioru na wszystkich kanałach gdzie szukać ? Onwa - brak odbioru grzeje się TDA2003 ten element grzeje się
    ...sprawdź napięcia na "tym elemencie" /TDA2003/, na czwartym pinie połowa tego co na piątym, profilaktycznie wymień też kondensator elektrolityczny z czwartego pinu na trafo modulatora na 330µF ale na 16 lub 25V

  • #3 17 Sie 2010 11:48
    Olek II
    Moderator

    Na 16V to za mało. W tym miejscu przy mikrofonie ze wzmocnieniem zaobserwować można szpilki ok 30V. Ja stosuję 470µF/50, lub 63V.

  • #4 17 Sie 2010 17:07
    kriss51
    Moderator

    Przy nadawaniu Cię słychać? Z tego co wiem to w tym radiu powinien być wmontowany TDA2003.

  • #5 18 Sie 2010 08:25
    peterwolski
    Poziom 20  

    nie wiem czy ktoś mnie słyszy bo nie mam jak sprawdzić , TDA2003 a nie 4 :P

  • #6 18 Sie 2010 08:31
    Olek II
    Moderator

    To najpierw sprawdź czy nadaje. Jak ktoś ma pomóc, jak sam nie wiesz nic o tym radiu.

  • #8 18 Sie 2010 17:55
    kriss51
    Moderator

    peterwolski napisał:
    nie wiem czy ktoś mnie słyszy bo nie mam jak sprawdzić , TDA2003 a nie 4 :P


    To zmień temat, bo wyraźnie napisałeś 2004.

  • Pomocny post
    #9 20 Sie 2010 01:41
    gregorio27
    Poziom 31  

    TDA2003 do wymiany, widać że nie był ruszany jak go fabryka zamontowała, a radio było po zamianie + z - lub 24V, tak? No i napisane ogólnikowo "brak odbioru". Panel świeci? Inna przyczyna zwarte trafo modulacyjne, widać że było przegrzane, D11 ( modulacyjna ) wcześniej wyparowała.

  • #10 20 Sie 2010 18:02
    peterwolski
    Poziom 20  

    TDA2003 grzeje mi się do 50 stopni , trafa dobre kondensator podstawiony , wszystko inne działa wyświetlacz zmiana kanałów , jest tylko szum ! , na nadawaniu prąd większy bierze i sprawdzałem czy zapali sie żaróweczka na wejściu anteny podczas nadawania (pali się) radio dostałem nie znam historii co się działo , fakt jest jedyny ze ktoś kopał ;)

  • #11 20 Sie 2010 18:27
    Olek II
    Moderator

    peterwolski napisał:
    TDA2003 grzeje mi się do 50 stopni , trafa dobre kondensator podstawiony


    Który kondensator podstawiony? należy wymienić wszystkie obok TDA i czym sprawdziłeś że transformator nie ma zwarcia?
    Jeśli podstawiłeś TDA 2003, to zrób tak:
    włączone radio, ale blokadę włącz, tzn. zrób tak, aby radio nie szumiało. Sprawdź, czy TDA będzie się grzał. Jeśli nie, to transformator do wymiany.
    I od kiedy moc w.cz. sprawdzamy na żarówce? od tego jest reflektometr, lub sonda w.cz. ze sztucznym obciążeniem. Cud, że nie uwaliłeś nadajnika.

  • #12 20 Sie 2010 20:00
    peterwolski
    Poziom 20  

    Olek II napisał:
    peterwolski napisał:
    TDA2003 grzeje mi się do 50 stopni , trafa dobre kondensator podstawiony


    Który kondensator podstawiony? należy wymienić wszystkie obok TDA i czym sprawdziłeś że transformator nie ma zwarcia?
    Jeśli podstawiłeś TDA 2003, to zrób tak:
    włączone radio, ale blokadę włącz, tzn. zrób tak, aby radio nie szumiało. Sprawdź, czy TDA będzie się grzał. Jeśli nie, to transformator do wymiany.
    I od kiedy moc w.cz. sprawdzamy na żarówce? od tego jest reflektometr, lub sonda w.cz. ze sztucznym obciążeniem. Cud, że nie uwaliłeś nadajnika.


    kondensatory wszystkie ! trafo sprawdziłem miernikiem na omy , tda nie grzeje się jak nie ma szumi

    zostaje tda do podstawienia tylko muszę zamówić , jak nie pójdzie to daje sobie na luuzzz pozdrawiam

  • #13 20 Sie 2010 20:09
    Olek II
    Moderator

    peterwolski napisał:

    trafo sprawdziłem miernikiem na omy , tda nie grzeje się jak nie szumi.


    Wymień transformator. Sprawdź napięcie na nodze 4 TDA, ma być ok. połowa napięcia zasilania.
    Temat uważam za wyczerpany.

  • #14 20 Sie 2010 20:22
    peterwolski
    Poziom 20  

    ma połowę dlaczego mam wymienić trafo jak jest dobre

  • #15 20 Sie 2010 21:15
    profesorek1950
    Poziom 17  

    Witam, po co się męczysz odłącz kondensator od 4 pinu i sprawdź czy się grzeje bez obciażenia a zaośzczedzisz czas i nerwy.

  • #17 21 Sie 2010 08:33
    Olek II
    Moderator

    peterwolski napisał:
    dlaczego mam wymienić trafo jak jest dobre


    Człowieku, czytać ze zrozumieniem potrafisz? chyba nie. Trafo nie jest dobre, albo wymienisz, albo raportuję. Temat został wyczerpany, nie ma sensu abyś nabijał punkty i zaśmiecał forum.

    Moderowany przez c2h5oh:

    Regulamin punkt 4.
    "Wszelkie spory nie związane bezpośrednio z toczoną dyskusją w temacie należy rozwiązywać tylko i wyłącznie przez system Prywatnych Wiadomości (PW)".
    Po raz kolejny upominam...

  • #18 21 Sie 2010 19:58
    SP8JZ
    Poziom 33  

    W tych radyjkach jest jeden mały błąd fabryczny (mało się o tym mówi), który usunęli dopieo w modelu 199-A. W stabilizatorze Q15 kondensator przy diodzie zenera jest za mały 22nF i robił się z tego generator szumu ze składoweą zmienną powstałeą w efekcie tunelowania elektronów diody. Zawsze wymieniam na kilkadziesiąt mikro, nawet jak radio jest nowe. Onwa czy alan 100+ lubiła się czasem wzbudzać przy m.cz. i efektem był pisk z głośnika oraz powstawały inne dziwne rzeczy np. w nadajniku. Szczególnie po upływie ok pół godziny od załączenia. Może to być przyczyną uszkadzania się TDA2003, bo wtedy prąd jest maksymalny, a wzbudzenie może być niesłyszalne. Generalnie takie przypadki występują sporadycznie. To tak na wszelki wypadek. Temat w głównej mierze dotyczy transformatora i elektrolitów.

  • #19 22 Sie 2010 00:08
    kriss51
    Moderator

    E tam jak znam życie trafko będzie sprawne. Jest tylko błąd w sztuce naprawy, często jest tak w elektronice że nie wystarczy gotowy przepis. Trzeba się trochę znać, podpowiedzi traktować jako podkład własnej wiedzy.

  • #20 22 Sie 2010 00:42
    SP8JZ
    Poziom 33  

    Nawet jeśli są trudności z dostępem do elementów dyskretnych, zawsze zaczyna się od najprostszych rzeczy dostępnych wszędzie: stare radio, uszkodzony przerywacz, cokolwiek i już elektrolity podmienione. Kol. profesorek1950 - zdjąć obciążenie, wystarczy znajomość podstaw, nota aplikacyjna, multimetr. Piszesz zapytanie na forum - masz internet . Od dokumentacji aż głowa puchnie, jest wszystko. Podeprzeć to własną teorią tak na chłopski rozum o PRZYCZYNĘ USZKODZENIA i wszystko układa się w logiczną całość. Masz rację Kris niespodziewane problemy są, ale w szczególności wtedy, kiedy naprawiamy PO "KIMŚ".
    Autor przepadł bez wieści.

  • #21 22 Sie 2010 03:17
    niunio
    Poziom 15  

    peterwolski napisał:
    TDA2003 grzeje mi się do 50 stopni , trafa dobre kondensator podstawiony , wszystko inne działa wyświetlacz zmiana kanałów , jest tylko szum ! , na nadawaniu prąd większy bierze i sprawdzałem czy zapali sie żaróweczka na wejściu anteny podczas nadawania (pali się) radio dostałem nie znam historii co się działo , fakt jest jedyny ze ktoś kopał ;)

    "peterwolski" ten post oraz następne napisane przez Ciebie świadczą o Tobie.
    Koledzy radzą (wymiana trafo) moderator ostrzega a Ty "swoje ...". Zamknij temat.

 
Black Friday do -15%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Ferguson