Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Punto II 1.2 Gaśnie przy zapalaniu, szarpie na gazie.

m_a_r_o 17 Aug 2010 00:16 7624 11
    m_a_r_o
    Level 11  
    Witam
    Jestem posiadaczem Fiata Punto II 1.2 2002r. Moje problemy zaczęły się po założeniu instalacji LPG(sekwencja), od samego początku po odpaleniu na zimnym silniku i przełączeniu się na gaz szarpało autem do momentu jak się rozgrzał. Na ciepłym był ok. Po jakimś czasie zacząłem mieć problemy z odpalaniem, wyskakiwała kontrolka check engine i trochę trzęsło silnikiem przez parę sekund i wracało do normy oczywiście tylko rano gdy silnik był zimny. Nie będę się dalej rozpisywał tylko przedstawię jak sytuacja ma się teraz:
    Rano przy próbie zapalania po chwili gaśnie, muszę tak pokręcić z trzy razy że by zapalił. Później po rozgrzaniu problem z gaśnięciem znika ale przy każdym odpaleniu trzęsie silnikiem (nie równo pracuje) przez parę sekund obojętnie czy palę na gazie ( zapaliłem tylko dwa razy ze by sprawdzić) czy na benzynie. Oczywiście cały czas pali się kontrolka check engine. Problem szarpania na gazie się nie zmienił jak jest wysoka temperatura to jest ok.

Pozwoliłem sobie zamieści linki do krótkich filmików znalezione na necie które obrazują mój problem.

http://art1122.wrzuta.pl/film/6mfqGFAW0Gw/20100427014

http://art1122.wrzuta.pl/film/7YVuRlAOIxu/20100427015

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
    Thomas1988
    Level 16  
    Zobacz co masz za błąd to dużo wyjaśni. Auto powinno się przełączyć na gaz po osiągnięciu odpowiednio dużej temperatury.
    m_a_r_o
    Level 11  
    Jak byłem u gazowników to podłączyli go do testera i pokazywał błąd cewki B.
    jacek0503
    Level 21  
    Jezeli jest to bład cewki zaplonowej to prosze postarac sie o druga podmienic i sprawdzic jak wtedy bedzie sie samochod zachowywał.Wzglednie prosze sprawdzic błedy na dokładnym testerze np.examiner.J.
    m_a_r_o
    Level 11  
    Postarać sie mogę tylko kupując ją. Pozostaje jeszcze pytanie którą wymienić.
    barubar
    Level 26  
    jacek0503 wrote:
    Jezeli jest to bład cewki zaplonowej to prosze postarac sie o druga podmienic i sprawdzic jak wtedy bedzie sie samochod zachowywał.Wzglednie prosze sprawdzic błedy na dokładnym testerze np.examiner.J.

Nic nie podmieniać tylko odłączyć zasilanie 1 a potem 2 i sprawdzić która jest uszkodzona.
    Kolega radzący nawet nie wie, że tam są 2 cewki ale do udzielania porad które nic nie wnoszą to pierwszy.
    m_a_r_o
    Level 11  
    Niestety wymiana cewki nic nie pomogła auto dalej zachowuje się tak samo a nawet gorzej.
    m_a_r_o
    Level 11  
    Wymieniłem ECU i po jakimś czasie problem zaczyna się od początku to znaczy czasami szarpie na zimnym a czasami nie.
    m_a_r_o
    Level 11  
    ECU z firmy "KO CAR". Błędu nie pokazuje, narazie.
    m_a_r_o
    Level 11  
    Czyli mam rozumieć że prawdopodobnie trzeba wymienić cewkę i najlepiej tą pod którą podpięli się gazownicy? W serwisie mi kiedyś powiedzieli że jak wymieniać to odrazy dwie bo to duże obciążenie dla sterownika.