Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Transformator elektroniczny. Samoczynne wyłączanie

17 Sie 2010 12:43 3743 6
  • Poziom 23  
    Witam. Mam problem z transformatorem elektronicznym YT210 0-210W. Trafo zasila żarówki halogenowe 5 sztuk po 35w. Po włączeniu halogenów świeci przez około 5 minut, a później powoli się wyłącza( efekt podobny jakby się gdzieś przewody paliły,Halogeny świecą później przygasają) Gdy światło zgaśnie to ponownie trafo się włącza za około 3 minuty. Mam teraz te trafo na stole. Na jałowym napięcie na zaciskach to 6,7V a pod obciążeniem jednej żarówki 50W napięcie spada do 4,3V. Chciałbym te trafo naprawić aby uniknąć kosztów około 50-60zł za nowe. Trafo poprawnie działało około 2 miesiące i później się zaczeły problemy. Trafo jest zabudowane w półce z regipsu ale ma zapewnioną dobrą wentylację. Nie pokoi mnie napięcie tego trafa w jałowym. Na obudowie pisze, że napięcie na zaciskach powinno wynosić około 11,5V. Połączenia między halogenami sprawdzone- poprawne. Pozdrawiam
  • Poziom 43  
    Nie sugeruj się pomiarem napięcia. Ma ono dziwny kształt (odbiegający od sinusa) i każdy zwykły multimetr będzie pokazywał bzdury. A to powolne gaśnięcie sugeruje przegrzewanie się transformatora. Spróbuj go obciążyć na stole taką samą mocą jak normalnie jest obciążony i zobacz co się wtedy będzie działo.
  • Poziom 23  
    Oki. Obciążę go taką samą mocą. A multimetru to chyba nie mam zwykłego: METEX M-3270D:)
  • Poziom 43  
    dj_mati napisał:
    A multimetru to chyba nie mam zwykłego: METEX M-3270D:)


    Nie posiada on pomiaru prądu zmiennego metodą True-RMS, więc jest on zwykły. :D Stąd też wynikają te dziwne wartości napięcia na wyjściu transformatora.
  • Poziom 23  
    Gdy go kupowałem nie byłem taki obeznany. Trafo mam obciążone 160W. Po 7 minutach od włączenia trafo się wyłączył. Po około minucie znowu się włączył i tak mniej więcej w kółko. Trafo mam bez obudowy więc trochę dłużej się nagrzewało. Teraz na radiatorze można jajka smażyć. Gdy włącza się zabezpieczenie halogeny przygasają z takimi impulsami. Nie wiem jak to dokładnie wytłumaczyć.

    Dodano po 3 [godziny] 4 [minuty]:

    Więc co dolega temu transformatorowi? Dlaczego tranzystory się tak mocno nagrzewają że włącza się zabezpieczenie termiczne?
  • Poziom 14  
    Apropo tego dokładnie transformatora, mam z nim również przeżycia. Jeden się spalił, śmieci. Drugi się spalił, naprawiłem wymiana mostka + Transil+ Warystor i zastąpienie "ścieżki" bezpiecznikowej drucikiem. Spaliło się po 2-3 dniach. Wyłączanie to przez zbyt wysoką temperaturę, być może. Zrób test, daj wentylator i wtedy zobacz. Ew. zmiana pasty termoprzewodzącej.
  • Poziom 24  
    kamoreks napisał:
    Ew. zmiana pasty termoprzewodzącej.

    Kolega ma gorący radiator, to nie tutaj jest problem. Problem jest w nadmiernym wydzielaniu ciepłą przez tranzystory.

    Jeżeli trafko działa już dwa miesiące to pewnie jest jeszcze na gwarancji - nadmierne nagrzewanie się jest jak najbardziej objawem usterki technicznej i nadaje się do reklamacji.