Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV LCD Sharp LC-42X20E Brak obrazu, głos jest.

anzurit 17 Aug 2010 18:31 5922 7
    anzurit
    Level 12  
    Witam!
    W TV pomierzyłem napięcia zasilające i według opisu na płycie zgadzają się. Obrazy na ekranie zmieniają się, przykładowo na zamieszcznych obrazkach.
    Mam pytanie, czy jest to wada matrycy?
    Pozdrawiam
    AN.
    TV LCD Sharp LC-42X20E Brak obrazu, głos jest. TV LCD Sharp LC-42X20E Brak obrazu, głos jest. TV LCD Sharp LC-42X20E Brak obrazu, głos jest.
    elektryk101
    Conditionally unlocked
    Przy matrycy są takie małe kontrolery. Prawdopodobnie one są uszkodzone.
    Oddaj do serwisu niech zdiagnozują ale raczej nie naprawią tej usterki a nowa matryca będzie kosztowała tyle co nowy TV.
    mirex
    Level 43  
    Quote:
    Przy matrycy są takie małe kontrolery. Prawdopodobnie one są uszkodzone.

Prawdopodobnie, ale niekoniecznie. I nie liczba mnoga, jest jeden.
    Quote:
    Oddaj do serwisu niech zdiagnozują

Do jakiego? Sharpa? Diagnoza jest raczej oczywista, więc po co? Za darmo to zrobią?
    Quote:
    ale raczej nie naprawią tej usterki

No tak, w serwisie Sharpa nie. Nie naprawią tylko wymienią. Patrz niżej.
    Natomiast w innych ... całkiem możliwe, że naprawią.
    Quote:
    a nowa matryca będzie kosztowała tyle co nowy TV

elektryk101 optymista :)

Szukaj kolego rozbitego LC-42X20E, kup, wymień T-con - i może będzie OK. Może, a jeśli nie, to przynajmniej coś będzie wiadomo.
    Albo do sklepu po nowy TV. Takie czasy.
    anzurit
    Level 12  
    Nie znalazłem TV z uszkodzonym panelem LK420D3Z50Y, ale znalazłem w firmie Micromega moduł T-Con. Podjąłbym ryzyko zakupu. Mam pytanie.

Oznaczenie mojego modułu to:
    CPWBX3829TP dalej na białym polu jest: XD i na następnym 7YD005779U, oprócz tego w ramce jest oznaczenie: XE258WJ

Moduł z Micromegi ma takie same oznaczenia. Różnica jest tylko w symbolu na białym polu,
    gdzie jest: XA i dalej:77-AD1696J. Ponoć ważne są te symbole: XA, XD te dalej to prawdopodobnie numery fabryczne. Czy te moduły są zamienne ?

TV LCD Sharp LC-42X20E Brak obrazu, głos jest.
  • Helpful post
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Usterka z obrazka zwiazana jest z nieprawidlowym time-control (czyli sterowaniem ekranem) in na 75% lezy po stronie T-con. Niestety w tym wypadku raczej nie ma mozliwosci sprawdzenia czy T-con, czy matryca, bez podstawienia tegoze modulu.
    anzurit
    Level 12  
    Dziękuję kolegom za odpowiedzi! Będę szukał więc T-Con :
    CPWBX3829TP XD XE258WJ
    Pozdrawiam
    AN