Witam!
W TV pomierzyłem napięcia zasilające i według opisu na płycie zgadzają się. Obrazy na ekranie zmieniają się, przykładowo na zamieszcznych obrazkach.
Mam pytanie, czy jest to wada matrycy?
Pozdrawiam
AN.
Przy matrycy są takie małe kontrolery. Prawdopodobnie one są uszkodzone.
Oddaj do serwisu niech zdiagnozują ale raczej nie naprawią tej usterki a nowa matryca będzie kosztowała tyle co nowy TV.
Przy matrycy są takie małe kontrolery. Prawdopodobnie one są uszkodzone.
Prawdopodobnie, ale niekoniecznie. I nie liczba mnoga, jest jeden.
Quote:
Oddaj do serwisu niech zdiagnozują
Do jakiego? Sharpa? Diagnoza jest raczej oczywista, więc po co? Za darmo to zrobią?
Quote:
ale raczej nie naprawią tej usterki
No tak, w serwisie Sharpa nie. Nie naprawią tylko wymienią. Patrz niżej.
Natomiast w innych ... całkiem możliwe, że naprawią.
Quote:
a nowa matryca będzie kosztowała tyle co nowy TV
elektryk101 optymista
Szukaj kolego rozbitego LC-42X20E, kup, wymień T-con - i może będzie OK. Może, a jeśli nie, to przynajmniej coś będzie wiadomo.
Albo do sklepu po nowy TV. Takie czasy.
Nie znalazłem TV z uszkodzonym panelem LK420D3Z50Y, ale znalazłem w firmie Micromega moduł T-Con. Podjąłbym ryzyko zakupu. Mam pytanie.
Oznaczenie mojego modułu to:
CPWBX3829TP dalej na białym polu jest: XD i na następnym 7YD005779U, oprócz tego w ramce jest oznaczenie: XE258WJ
Moduł z Micromegi ma takie same oznaczenia. Różnica jest tylko w symbolu na białym polu,
gdzie jest: XA i dalej:77-AD1696J. Ponoć ważne są te symbole: XA, XD te dalej to prawdopodobnie numery fabryczne. Czy te moduły są zamienne ?
Usterka z obrazka zwiazana jest z nieprawidlowym time-control (czyli sterowaniem ekranem) in na 75% lezy po stronie T-con. Niestety w tym wypadku raczej nie ma mozliwosci sprawdzenia czy T-con, czy matryca, bez podstawienia tegoze modulu.