Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kamera Pelco Spectra II DD5BC (NTSC?) a rejestratory

GrandMasterT 17 Aug 2010 22:13 4025 20
NDN
    GrandMasterT
    Level 25  
    Przyszło mi zmierzyć się z kamerą jak w temacie - DD5BC, prawdopodobnie NTSC (nie ma X na końcu), aczkolwiek kamera jako taka działa z normalnymi PALowskimi urządzeniami typu monitory.
    Podstawowy problem jest taki: po podłączeniu do rejestratora (niestety na chwilę obecną nie jestem w stanie podać modelu), który wedle instrukcji obsługuje bez problemu NTSC, obraz jest wyraźny, ale brakuje synchronizacji pionowej. Konkretnie wygląda to tak, że obraz skacze, na przemian raz przesunięty o około 1/3 obrazu w górę, raz w dół. Dodatkowo jest czarno-biały, tymczasem według danych producenta powinien być kolorowy.
    Zastanawiam się więc, czy przeciętny rejestrator jest w stanie w ogóle obsłużyć kamery NTSC, czy raczej to pic na wodę w instrukcji ? I czy w ogóle można mieszać w jednym systemie (zapisującym cyfrowo na dysku) kamery NTSC i PAL ?

Druga kwestia, to sterowanie tej Spectry. Kamera obsługuje Pelco-P i Pelco-D, rejestrator kilkanaście różnych innych protokołów. Sęk w tym, że kamera ma prawdopodobnie RS422, tymczasem rejestrator 485. Googlowałem, czytałem co się da, niby odbiornik 422 powinien pracować z nadajnikiem 485, ale tak nie jest. Mimo kombinowania jak koń pod górę nie udało się tego uruchomić i w związku z tym kolejne pytanie: czy powinno to raczej ruszyć, czy bez interfejsu RS485->RS422 się nie obejdzie ?
  • NDN
    crunky
    Level 32  
    Rejestratory jeżeli obsługują NTSC to przeważnie na wszystkich wejściach. Nie można konfigurować przykładowo 1,2,3 PAL, pozostałe NTSC.
    Oprócz protokołu musisz ustawić prędkość transmisji oraz adresy.
    GrandMasterT
    Level 25  
    Ustawienia RSów oczywiście się zgadzają - tutaj jest o tyle łatwo, że to co na kamerze ustawi się zworkami wyświetla po podłączeniu na swoim obrazie, więc na ekranie podłączonym do rejestratora widać 'ściągę'.
    Sprawdzałem oba protokoły, próbowałem różnych ustawień RSa i nic. :|
    Czyli należy się jednak spodziewać, że urządzenie RS422 podłączone do rejstratora z RS485 powinno działać ? Jeśli tak, to w jaki sposób należy to podłączyć ?
    Pytam głównie dlatego, że nie mogę mieć 100% pewności, że sterowanie w tej kamerze jest sprawne, właściciel nabył kamerę okazyjnie i różnie może być, a chciałbym chociaż na przyszłość wiedzieć jak to rozwiązać.

Niestety obraz był niepoprawny także z podłączoną tylko tą jedną kamerą. Nie wiem na co zwalać tu winę, sama kamera jest na 100% sprawna - podłączałem ją do dwóch monitorów, oba wyświetlały obraz idealnie.
    Badałem nawet wyjście oscyloskopem - prawdę mówiąc trochę niepokoi mnie poziom sygnału na nim. Dla porównania sprawdziłem dwa inne urządzenia, amplituda sygnału sięgała w nich około 1,7-2V, tymczasem ta kamera daje ponad 3, ale nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, czy jest po prostu może trochę wyższy ze względu na spodziewane spadki na przewodach, w końcu to raczej kamera do instalacji na zewnątrz.

Tak nieśmiało zapytam, sposobów na konwersję NTSC->PAL raczej (tanich) nie ma ?
  • Helpful post
    crunky
    Level 32  
    Co do przełączenia w NTSC to poczytaj dokładnie w instrukcji swojego rejestratora, niekiedy trzeba zrestartować urządzenie, niekiedy po restarcie samo rozpoznaje jaki system. Ustawiłeś prędkość transmisji odpowiednią ? 2400? 4800?
    GrandMasterT
    Level 25  
    Właśnie sęk w tym, że ustawiać nic nie mogłem - jedyne ustawienie dotyczące zmiany systemu miało rozwijalne pole i do wyboru jedna opcja - 'PAL'.
    W instrukcji czarno na białym napisano, że urządzenie obsługuje PAL i NTSC. Jutro spróbuję dowiedzieć się co to za model rejestratora.
    Restartowany był wiele razy przy okazji różnych testów, nic to nie daje.

Do sterowania próbowałem wielu ustawień - Pelco P/Pelco D, prędkości 2400, 4800 i 9600, różne adresy kamery i nic, zero reakcji.
    Sam mechanizm kamery na pewno sprawny, po starcie wykonuje ona jakiś test - kręci się dookoła, rusza soczewkami i porusza góra-dół.
  • NDN
    crunky
    Level 32  
    Jeżeli już bierzesz się za pomiar oscyloskopem to musisz obciążyć kamerę rezystancją 75Ohm. Wtedy powinieneś mieć około 1~1,2Vpp (mierzone od impulsów synchronizacji do poziomu bieli).
    GrandMasterT
    Level 25  
    O tym nie wiedziałem, patrzyłem na pałę po prostu na nieobciążonym wyjściu.
    Niemniej bardziej zależało mi wtedy po prostu na porównaniu sygnału wyjściowego z sygnałem PAL ze znanego źródła, w celu upewnienia się, czy to rzeczywiście NTSC.
    Marek31415
    Level 31  
    A zmierzyłeś na oscyloskopie częstotliwość odchylania pionowego (ilość półobrazów/s)? Dla NTSC powinno być 60Hz, dla PAL 50Hz.
    Na razie zgadujemy jaki to system.
    GrandMasterT
    Level 25  
    Jak rozumiem, mierzy się czas pomiędzy impulsami synchronizacji ?
    Tu właśnie miałem największą zagadkę, bo nie dało się za bardzo zauważyć różnicy między sygnałem z kamery a znanym PAL, jeśli był rozrzut to na poziomie kilku procent.
    Niemniej była pewna widoczna różnica, sygnał z kamery miał sporo większy odstęp od synchronizacji do treści obrazu, tak to mniej więcej wyglądało (góra - wyjście composite znanego urządzenia, PAL full rozdzielczość i pełny ekran, bez overscanu, dół kamera):

Należy jednak przypuszczać, że jest to kamera NTSC - notka producenta mówi wyraźnie: DD5BC - NTSC, DD5BC-X - PAL. Niemniej nie wyjaśnia to nadal, gdzie podziały się kolory. Podłączałem pod monitor który na pewno NTSC wyświetla bez najmniejszych problemów (Commodore 1084S) i koloru nie ma.
    crunky
    Level 32  
    Tak mniej więcej wygląda sygnał PAL - to są pojedyncze linie. Tutaj akurat kamera skierowana na tablicę testową.
    Powinieneś raczej wyszukać impulsów wygaszania półobrazu:
    I pomiędzy nimi mierzyć okres, tzn od początku ich występowania do początku w następnym półobrazie (trochę zagmatwałem chyba).
    GrandMasterT
    Level 25  
    Czyli jak rozumiem to jest pojedyncza linia ?

Jeśli tak, to cholercia źle mierzyłem, a zmyliło mnie to, że dla porównania włączyłem sobie komputer i po otwarciu okna z Paintem gdy zamalowałem pół ekranu na czarno, znikała mi połowa 'danych' na oscylogramie. Nie zgadzały mi się poza tym czasy (czas od impulsu do impulsu bodajże około 50-60µs) i już myślałem, że po prostu oscyloskop mi się rozpada. Nic to jednak, kamerę mam przy sobie i zaraz porównam jeszcze raz.

No i dopatrzyłem się różnicy - 20ms dla wzorcowego sygnału PAL, około 17ms obraz z kamery, czyli kamera NTSC.
    crunky
    Level 32  
    Tak, to jest pojedyncza linia, czas możesz odczytać sobie z siatki, wychodzi około 64us, volty na działkę też masz podane.
    GrandMasterT
    Level 25  
    No dobra, teraz już wiemy na 100%, że to kamera NTSC. Pozostaje pytanie, dlaczego z rejestratorem nie działa.
    Podejrzewam trochę średnią jakość samego rejestratora, bo jest to raczej klasa ekonomiczna. O ile dobrze pamiętam jest to BCS-0404LE-AS lub coś z tej serii, nie mam obecnie do niego dostępu, może później się upewnię.
    Sprzedawca twierdził, że NTSC na nim działa, niby w instrukcji też pojawiają się o tym wzmianki. Od początku miałem głównie wątpliwości co do działania NTSC + PAL na raz na jednym urządzeniu, ale tak jak pisałem wyżej - testowana była tylko ta jedna kamera przez dłuższy czas i nie dało to żadnych efektów.
    ali303
    Level 2  
    Też miałem problem z kamerami w systemie NTSC na rejestratorze K2 404LE, rozwiązanie jest proste choć sprzedawca sprzętu nie umiał mi tego powiedzieć i twierdził że rejestrator nie obsługuje systemu NTSC choć instrukcja mówiła że obsługuje, Twierdził że instrukcja jest stara z 2009 roku a nowe rejestratory nie obsługują NTSC. Trochę czasu mi zajęło grzebanie w internecie ale ustaliłem że wystarczy zainstalować firmware w wersji dla NTSC, znalazłem tylko w wersji angielskiej, i dzięki pomocy pracowników serwisu udało się zainstalować i uruchomić te kamerki.
    Teraz mam inny problem może ktoś zna rozwiązanie:
    Podłączyłem kamerę obrotową sterowanie w protokóle PELCOD. Mogę ruszać kamerą we wszystkich kierunkach, działa zbliżenie, ale nie działa ręczna regulacja FOKUS I IRIS. Iris działa automatycznie bo jak zgaszę światło to się rozjaśnia więc to nie problem ale fokus to nie działa w ogóle, jak robię zbliżenie kamerą to ostrość się traci, mam ostrość na jakieś 20-30cm od kamery i czym dalej tym gorzej. Może ktoś będzie wiedział czy to uszkodzenie kamery czy może jakiś mój błąd, czy niezbędna będzie klawiatura do tego modelu kamery bo rejestrator sobie inaczej nie poradzi? Kamerka to Mini dome camera model GS700P
    Dodam jeszcze że kamerka też nie łapie ostrości jeśli złącze 485 nie jest podłączone, czy to znaczy że jest przełączona na sterowanie ręczne, jeśli tak to jak załączyć auto fokus.
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
    Marek31415
    Level 31  
    Nie wiem, czy Ci to pomoże przy Twoim sprzęcie.
    Wybór pozycji numer 90 lub 95 powinien aktywować menu ekranowe kamery.
    Jeżeli uda się tam wejść to znajdziesz wszystkie ustawienia.
    ali303
    Level 2  
    Czy żeby wejść w pozycje 90 i 95 potrzebna jest klawiatura czy z rejestratora też jest taka możliwość, jeśli tak to w jaki sposób bo jeśli tylko z klawiatury to nie mam, więc nie minie mnie jej zakup.
    Marek31415
    Level 31  
    Ja wchodzę z programu komputerowego, kamerą steruję myszką lub normalnym joystickiem. Czy Twój rejestrator umożliwia wybór pozycji 90,95 musisz sam sprawdzić. Zawsze można RS485 podpiąć do komputera i uruchomić jakiś program sterujący obrotnicami.
    GrandMasterT
    Level 25  
    Mam pytanie - czym sterujecie te kamery z komputera ? Mam zainstalowany PSS i interfejs 232->485, niestety mojej kamery nie rusza.
    Chciałbym jakoś ją przetestować, bo w końcu nie wiem czy sterowanie jest po prostu niesprawne, czy też może RS422 z 485 nie są tak kompatybilne jak by się wydawało. Kamera poleży u mnie do października, więc trochę czasu na testy jest.
    Marek31415
    Level 31  
    Ja tym co na dole postu. Możesz użyć wersji demo do sprawdzenia obrotnicy i wejścia w menu ekranowe kamery. Samą kamerę można podpiąć do rejestratora, monitora, telewizora.
    ali303
    Level 2  
    Dzięki za pomoc. Możesz jakiś program polecić do sterowania obrotnicami na kompa i przez jaki port podpinasz RS485 do kompa, czy jakąś przejściówkę trzeba zrobić czy są jakieś gotowe do tego. Ja na razie tylko próbowałem sterować kamerką na Rejestratorze K2 404Le na czym innym nie miałem jeszcze okazji.
    Marek31415
    Level 31  
    Są gotowe konwertery RS232-RS485. Najtańsze bez optoizolacji od około 40 zł i droższe z optoizolacją.
    Ściągnij demo Selcamnet. Uruchom panel z jedną kamerą IP.
    Znajdziesz tam konfigurację obrotnicy RS485.
    Musisz ustawić numer portu, prędkość transmisji i adres kamery.
    Kamera musi mieć ustawiony protokół Pelco D lub P.
    Sterować można myszką lub joystickiem.
    Z panela można wejść bezpośrednio do menu kamery.
    Program obsługuje dwa standardowe wejścia.
    Po menu poruszasz się przyciskami kierunku.
    Zatwierdzanie (enter) którymś z przycisków od jasności lub ostrości.