Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ricoh 1035 i zacięcia na rejestracji

pcnet 27 Aug 2010 19:21 4084 37
    cefram
    Level 30  
    Witam

Z tyłu kopiarki masz cały napęd razem ze sprzęgłami - jest tam pasek chyba odpowiadający za napęd rolek transportu pionowego - tego co daje kartkę na rolki rejestracji - on ma regulacje - tam popatrz. Zobacz czy sprężyny dobrze dociskają te dwie podwójne rolki - są na obudowie bocznej. Oczywiście wszystkie rolki masz czyste.

Pozdrawiam
    pcnet

Level 32  
    dziękuje wszystkim ... wreszcie się udało a rozwiązanie było banalne :)
    Oglądałem to miejsce z rolkami setki razy ale dopiero wczoraj jak miałem podmienic tę blache z uchwytem co sie podnosi przy otwarciu pokrywy coś zauważyłem. Szukałem krzywizny, że nie dolega i nic nie widziałęm a to dlatego że własnie jak sie otwiera pokrywe z boku to ona jest podnoszona. W środku ma taki wyciety jakby kwadrat i na górze było zagięcie wypukłe które powodowało zacięcia :) nie wiem jak to sie mogło zgiąć bo żeby wyprostowac ostro sie namęczyłem śrubokrętem - blacha 2mm chyba :)
    huberto233
    Level 26  
    Nastepnym razem bedziesz mial wszystkie inne rozwiazania problemu :-)

Rozwiazania banalne zawsze przychodza najpozniej ......

pozdr
    pcnet

Level 32  
    i niestety problem znowu się pojawił a nie jest to napewno wina blaszki ( teraz chyba juz w nia nie wierzę).
    Zacięcia teraz prawie za każdym razem ale są chwile gdzie nawet 100 stron zrobi dobrze. Odłączałęm sprzęgła i Relay i Regist i zauważyłem że identyczny objaw jest gdy jest odłączone sprzęgło rejestracji. Ale podmieniłem już dwa a napięcie na nie wychodzi :(
    huberto233
    Level 26  
    wymien na nowe i bedzie roznica ;-)
    pcnet

Level 32  
    ale co nowe bo sprzegła wkładałem prawie nowe na 100% sprawne
    huberto233
    Level 26  
    prawie robi roznice :-) Ja caly czas stawiam na Relay Clutch do wymiany jak nie ma bardziej sensownego odkrycia. nie wiem jak u ciebie ale zwykle tez zaciecie bylo logowane w obszarze 23.

Ostatecznosc to jakas zebatka z tego napedu ktora zazebia sie ze sprzeglem wytarta ale wtedy zwykle masyna glosno chodzi.

Nie wiem jakie koszty mozesz poniesc ale najlepsze rozwiaanie i maszyna zawsze chodzila jak zloto wymina dwoch sprzegiel rejestracji i relay i dwoch z kasety 1 i 2 jakoze najbardziej zuzywane. Ten zestaw zawsze rozwiazywal problem.

P.S jak nie masz co z pieniedzmi robic to ta metalowa prowadnica do wymiany tez:-) jako ze z biegiem lat wycierana podowuje odkladanie sie ladunkow na niej i papier przylega za dlugo wiec teraz wszystko w twoich rekach.

pozdr
    pcnet

Level 32  
    sprzegła wymieniałem i nie pomagało
    wczoraj zauważyłem że przy zamykaniuta metalowa listwa przy jejestracji jakoś dziwnie nakłada sie na te przezroczyste listwy z tworzywa i coś jest krzywo