Witam.Kociołek jest super,przeznaczony na ok. 130m2.Jest jeden warunek,budynek musi spełniać nowe normy europejskie(współczynnik przenikania ścian i stropów).Już pisałem, jak nie to jeszcze raz napiszę.Przy maksymalnie niskiej temperaturze na zewnątrz(podano -30)temperatura na zasilaniu nie powinna być wyższa niż 55 stopni.Miałem taki program na płytce do obliczania tego z 89 roku.Dom już stał z ociepleniem w ścianie tak jak w projekcie zrobiłem,otynkowany cymes,i po podstawieniu do tego wzoru musiałem dołożyć 8cm styropianu(fajnie sie kładło na tym stole)Po3 latach wpadł mi nowy program do tego obliczania,i tam wzięto pod uwagę powierzchnię okien, (o mamo ja ich mam,jedna ściana prawie cała w szkle)i okazało się że jeszcze brakuje 1,5 cm styropianu,nie już nie kładłem he he,założyłem rolety(nikt ich zimą nie używa).Do czego zmierzam.Jestem spokojny że wszystko zrobiłem co mogłem, i są efekty.Kociołek na luzie sobie chodzi,już pisałem ubiegłej zimy maksymalnie 57 st. w nocy, i baja.Jest takie brzydkie powiedzenie ale nie będę go cytował,powiem tylko że nic za darmo nie ma.Rozgrzej to wszystko może się wyrówna,jak nie to mury do bani, aha a stropy i dach jaki?Kolega pablowp 1 wspomniał o poczciwym kamino, miałem grzałem takim na 100m2 malutki przed ociepleniem i dawał radę ogrzać 270 m2,tylko trzeba dać.Pozdrawiam.
Dodano po 16 [minuty]:
Ps.Kolega pablowp1 wspomniał o sterowaniu, ma rację, ustaw histerezę niżej co za problem,pokombinuj. większość ma sterowniki i sobie radzą.A niższe zasilanie? ustaw na 50 niech sobie popracuje,niska na 45,czyli hister. 5 stopni i tyle napisz.