Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Xsara Picasso - Problem z centralnym zamkiem

Cortez001 19 Aug 2010 09:48 23455 9
    Cortez001
    Level 10  
    Citroen Xsara Picasso 2.0HDi 2002r.
    Mam problem z centralnym zamkiem. C.zamek nie reaguje na pilot(baterie są dobre) a także gdy zamykam auto kluczykiem, mogę zamknąć tylko drzwi kierowcy i pasażera z przodu. Klapa raz się otwiera a raz nie. Światło w podsufitce nie świeci się gdy są otwarte jakiekolwiek drzwi. Zauważyłem że kierunkowskazy oraz "awaryjki" też nie chcą działać poprawnie(raz działają a raz nie, "awaryjki" działają tylko jeśli jest uruchomiony zapłon, nieraz jest tak że któryś z kierunkowskazów "tyka" szybciej niż drugi) także przycisk blokady drzwi na desce rozdzielczej działa jak mu się chce. Bezpieczniki są dobre bo sprawdzałem kilka razy. Usterka powstała z dnia na dzień, wcześniej nie miałem z tym żadnych problemów.

Z góry dziękuje za pomoc
    kybernetes
    Level 39  
    Sprawdź czy nie masz wody w BSI.
    Cortez001
    Level 10  
    sprawdziłem i wszystko jest suchutkie. zauważyłem że jak jest przekręcony zapłon to zwieksza to szanse na otwarcie bagażnika, działają awaryjki i lampka na podsufitce zaczyna świecić jak są drzwi otwarte

Dodano po 57 [minuty]:

przypomniało mi się teraz że jak byłem 2 tyg. temu na komputerze( mam problem z ABS) to po wyjeździe od elektromechanika po jakimś czasie lampka zapaliła się od hamulca
    kybernetes
    Level 39  
    Tak wygląda jakbyś nie miał któregoś z zasilań na BSI. Sprawdź czy przy wyjętym ze stacyjki kluczyku masz zasilanie na bezpieczniku F6, F7 i F8 (na skrzynce w nogach kierowcy). Jeśli tam nie ma zasilania to sprawdź czy masz właściwie włożoną zworkę SH na tej skrzynce (a jeśli jest to czy jest na niej napięcie):

Citroen Xsara Picasso - Problem z centralnym zamkiem
    Cortez001
    Level 10  
    Wszystko jest dobrze to chyba musi być jakiś główny bezpiecznik tylko który? kierunkowskazy nie działają elektryczne szyby , awaryjne światła i centralny zamek więc jakieś poszczególne bezpieczniki odpadają to coś musi być co jest odpowiedzialne za to wszystko
    kybernetes
    Level 39  
    Skoro wszystko jest dobrze, to nie pozostaje ci nic innego jak jechać do elektryka żeby znalazł usterkę.
    Cortez001
    Level 10  
    a czy może być wina kostki w stacyjce że się rozłańcza prąd na awaryjnych światłach?
    guard10
    Level 28  
    Jesli BSI jest suche, sproboj zresetowac BSI wyciagajac bezpiecznik znajdujacy sie w nim o oznaczeniu SH1. Po 8 minutach podepnij zpowrotem.
    Ponadto sprawdz pod maska kolo akumulatora modul BSM-38 taka puszka z przkaznikami i elektronika powinien znajdowac sie niedaleko Kalkulatora (chociaz nie jestem pewien czy w Xara Picasso juz one byly).

Jesli to nie pomoze ratuje cie ktos z kompem do PSA i przekodowac.

Osobiscie mialem takie same problemy z Citroenem C3, rozprogramowany BSI przez zalany wlasnie BSM-38 i kalkulator.

A przypadkiem nie zalanczaja ci sie same swiatla pozycyjne po wyjeciu kluczyka ze stacyjki ?
    Cortez001
    Level 10  
    sprawdze to jutro, nie mam takiej sytuacji ze światłami, a tak to akumulator w picassie jest pod siedzeniem kierowcy, a co do tego SH to są dwa takie bezpieczniki(zielony i pomarańczowy) tylko że jeden ma odrobine inny rozstaw styków a jak wygląda ten kalkulator?
    Cortez001
    Level 10  
    to z sh nie pomogło , byłem na komputerze i wykazało niby że alternator ma jakiś defekt i rozdziela coś w bsi, jest to mozliwe?