Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Scenic trzaski w maglownicy

hirekhirek 19 Aug 2010 15:00 18193 15
    hirekhirek
    Level 2  
    Witam.
    Mój problem polega na trzaskach przy skręcaniu kołami.
    Trzaski wyczuwam w maglownicy.
    Maglownicę mam ze wspomaganiem.
    Proszę o porady.
    KAROL1138
    Level 16  
    Z którego roku te auto?
    toku74
    Level 31  
    a co do trzasków ma rok?
    sprawdź zamocowanie przekładni do nadwozia, ewentualne luzy na drążkach kierowniczych, gniazda mc pherson /łożyska/, samo połączenie maglownicy z kolumną kierowniczą, łożysko kolumny kierowniczej i blokadę kierownicy. jak to w porządku to daj cynę pomyślimy co dalej, bo nie chcę od razu krakać o uszkodzeniu samej maglownicy.
    KAROL1138
    Level 16  
    To że znając rok produkcji można szybciej naprowadzić do znalezienie usterki.
    Pozdrawiam
    hirekhirek
    Level 2  
    samochód jest z 2001r
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    [quote="toku74"]a co do trzasków ma rok?quote]

A do tego aby określić czy to scenic 1 czy 2, bo w 1 jest wspomaganie hydrauliczne a w 2 elektryczne. Co do tematu to przekładnia do wymiany.
    barubar
    Level 26  
    Tam zaraz byś wymieniał, toku74 dobrze prawi. Jeszcze krzyżaki kolumny bym dodał. I bym się zapytał, czy to trzeszczy w jakimś konkretnym położeniu, czy trzeszczy cały czas podczas kręcenia kierownicą. Przed decyzją wymiany to bym chociaż końcówki wywalił i zobaczył czy coś się zmieniło, podniósł i na podnośniku pokręcił, posłuchał, łapę gdzieś przyłożył...
    hirekhirek
    Level 2  
    Scenic 1 a trzaski słychac pod koncem skręty w prawo i w lewo i tylko na postoju.
    toku74
    Level 31  
    sprawdź czy sprężyna nie pękła i czy równo siedzą w gniazdach
    barubar
    Level 26  
    Kolejny przykład na to, że racjonalne podejście do zagadnienia nie ma szans powodzenia. Zaraz się znajdzie jakiś mistrz AutoDaty, po chwili się znajdzie jego poplecznik. No i zawsze można liczyć na wymieniaczo - podmieniaczy. Tych to multum. A nazywają siebie mechanikami. Dziwne, jak ktoś gada z sensem to nikt go nie popiera. Jak ktoś smęci wywody niczym nie podparte, diagnozy z nosa wyciągnięte to zaraz pomocnik jest.
    Good job toku74. Pozdrawiam.
    hirekhirek
    Level 2  
    maglownice rozebrałem i wszystko ok ?
    barubar
    Level 26  
    Na serio? Ja ostatnio koleżankę rozebrałem. Popatrzyłem, polazłem się odlać, zrobiłem sobie kanapkę i wziąłem łyk piwa. Po czym walnąłem się na wyrko. Teraz się zastanawiam czy to ona była taka brzydka czy to jakieś urojenia mam...Sam siebie bym chyba nie okłamywał, jak myślisz?
    toku74
    Level 31  
    no to żeś się narobił i guzik z tego. sprawdz się na początku rzeczy, do których jest dużo łatwiejszy dostęp, są bardziej awaryjne niż przekładnia /choć to francuz/ jak np. drążki. jestem ciekaw, czy przed wymontowywaniem przekładni sprawdziłeś inne elementy zawieszenia. czy twoja diagnoza "trzaski w maglownicy" jest czymś podparta? czy sprawdziłeś ją choć zwykłym stetoskopem, że określiłeś te trzaski jako pochodzące z maglownicy, czy tylko tak ci się wydawało jak siedziałeś za kierownicą? no cóż twoja sprawa jak do tego podchodzisz, tylko skoro zadajesz pytanie, to trzeba było najpierw rozebrać maglownicę i dopiero potem napisać post. pozdrawiam i miłej pracy w dalszym rozbieraniu.
    maro122074
    Level 9  
    Witam miałem podobny problem ,stuki pojawiały się na postoju przy skręcaniu kół w prawo i lewo pod końcem.Byłem u mechanika rozkręcił prawie cały układ,posprawdzał wszystko i nie wiedział co jest-przypuszczał,że zęby na listwie się wytarły,ale kazał jechać do innego mechanika ,potwierdzić diagnozę(dwa dni robił nie wziął nic!!!.Inny mechanik wziął 1 klucz wszedł pod auto na 5 minut kręciłem kierownicą a on naprawiał -stuki ustały do dziś spokój ,wziął 50 zł.Na pytanie co zrobił powiedział -tajemnica.Czyli da się zrobić bez dużych kosztów.Pozdrawiam
    minuet66
    Level 1  
    witam maro122074,mam identyczny obiaw,jakbyś mógł dać mi namiar na tego mechanika to byłbym wdzięczny,bo chcą mi wszystko po kolei wymieniać ,pozdrawiam
    JÓZEKCH
    Level 12  
    Panowie a może wystarczy dociągnąć maglownice. Dojście od spodu, taka duża nakkrętka do dociągania zebnika. Wystarczy 1/4 obrotu