Witam, na ostatniej imprezie upaliłem jeden z kanałów.
Przed przekaźnikiem jest stałe napięcie około 45V.
Pomyślałem, że to pewnie tranzystory końcowe. Siedzą tam dwie pary IRFP9240 oraz IRFP240.
Wylutowałem tranzystory końcowe i sprawdziłem według tego opisu:
Według tego opisu tranzystory są sprawne.
Co może być jeszcze przyczyną stałego na wyjściu??
Poniżej schemat znaleziony w sieci, z tym że u mnie rezystory źródłowe mają 0,39Ω, a rezystory bramki 470Ω
P.S
Zauważyłem, że napięcie na wyjściu zanika zaraz po wyłączeniu zasilania, razem z zasilaniem drivera (+-70V). Czy możliwe że uległy uszkodzeniu tranzystory sterujące?? Na dodatniej części?? Bo napięcie jest dodatnie.
P.S2
Sprawdziłem sterujące, na dodatniej części i są ok. Wzmocnienie po 150. Oba tak samo.
Przed przekaźnikiem jest stałe napięcie około 45V.
Pomyślałem, że to pewnie tranzystory końcowe. Siedzą tam dwie pary IRFP9240 oraz IRFP240.
Wylutowałem tranzystory końcowe i sprawdziłem według tego opisu:
Quote:Ja to robię na pomiarze diody masz Mosfeta nogi liczę z lewej do prawej , końcówka z miernika + na nogę 3 , minus miernika na 2 nogę masz przeważnie trzy cyfrowa liczbę np. 524 i teraz nie odrywając od mosfeta końcówki (-) czyli od nogi nr.2 , końcówkę miernika (+) na moment dotykasz nogi mosfeta nr.1 ,powracasz tę końcówkę na nogę nr.3 , i w tym momencie miernik pokazuje Ci zwarcie lub połowę wartości oczywiście mniej więcej połowę i wartość ta z reguły w zrasta po chwili do poziomu początkowego na niektórych nie wzrasta tylko stoi w miejscu. Teraz wystarczy by końcówkę miernika (-) przenieść na moment na nogę nr.1 i zpowrotem na nogę 2 i już masz wartość początkową czyli np.524. Może jest to dość zawile napisane ale inaczej już nie umiem . Najważniejsze jest to że jeśli tak się zachowuje Mosfet jest on na pewno dobry .Pozdrawiam Cię i myślę że to zrozumiałeś
postępuj tak jak napisałem kilka razy aż załapiesz sens tych pomiarów i to bez wnikania czemu tak jest.
Jeśli się poda na bramkę potencjał dodatni (końcówkami miernika - omomierz, m. półprzewodników) to tranzystor praez jakiś czas to "zapamiętuje" i między źródłem a drenem jest zwarcie, jeśli się bramkę "rozładuje" źródło dren stanowi przerwę.
... z poważaniem Janusz T.
Według tego opisu tranzystory są sprawne.
Co może być jeszcze przyczyną stałego na wyjściu??
Poniżej schemat znaleziony w sieci, z tym że u mnie rezystory źródłowe mają 0,39Ω, a rezystory bramki 470Ω

P.S
Zauważyłem, że napięcie na wyjściu zanika zaraz po wyłączeniu zasilania, razem z zasilaniem drivera (+-70V). Czy możliwe że uległy uszkodzeniu tranzystory sterujące?? Na dodatniej części?? Bo napięcie jest dodatnie.
P.S2
Sprawdziłem sterujące, na dodatniej części i są ok. Wzmocnienie po 150. Oba tak samo.