Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Router DrayTek Vigor 2700VG uszkodzony po burzy

20 Sie 2010 11:47 3451 6
  • Poziom 9  
    Witam.
    Mam problem z routerem DrayTek Vigor 2700VG (Annex A)
    Mianowicie burza była i było jakieś zwarcie lub wyładowanie które uszkodziło mi ten router.

    Nie można w ogóle spingować rotera na żadnym porcie LAN, nie ma z nim fizycznego połączenia. Wszystkie diody pracują poprawnie.

    Zdjęcie płyty poniżej.

    Może ktoś ma schemat tego urządzenia i/lub byłby w stanie przywrócić go do życia.

    Router DrayTek Vigor 2700VG uszkodzony po burzy

    Router DrayTek Vigor 2700VG uszkodzony po burzy
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Warunkowo odblokowany
    Sam nie naprawisz tego rutera i nikt nie ma schematu bo nie są one udostępniane. Trzeba jeszcze sprawdzić czy porty sieciowe w kompach nie są uszkodzone. Zależy jeszcze jak poszło przepięcie czy po sieci czy (i to gorsze) po przewodzie internetowym. Jeśli po sieci do naprawy blok zasilacza
    najpierw elektrolity.
  • Poziom 43  
    A po WiFi go widać?
  • Poziom 9  
    ad. elektryk101: Porty w kompach są w porządku.

    "Najpierw elektrolity" nie bardzo rozumiem o co biega.

    ad. piterus99: Po WiFi go widać, natomiast czy działa funkcja WiFi tego nie wiem,
    ponieważ router dostał reset (zgodnie ze wskazówkami serwisu Draytek)
    i nie ma ustawień do synchronizacji z WANem.

    Swoją drogą niezłe podejście do klienta, kończy się okres 2-letniej gwarancji
    to o naprawie możesz sobie pomarzyć. Sprzętu, który sobie trochę kosztuje...
  • Warunkowo odblokowany
    Nie naprawisz sam tego routera. Oczywiście, że jak zaniesiesz do fachowców to naprawa nie będzie tania i może wynosić koszt nowego routera. Pisząc o podmianie elektrolitów miałem na myśli wymianę kondensatorów elektrolitycznych i sprawdź zimne luty i czy gdzieś ścieżka nie jest spalona.
  • Poziom 43  
    Coś mieszasz. Skoro po wifi go widać, to spróbuj się do niego podłączyć przez wifi. WAN nic do WiFi nie ma.
  • Poziom 11  
    Mam taki sam router tylko bez wi-fi, wszystko działa tylko przestał się synchronizować z centralą :( burzy nie było tylko pewnie jakieś przepięcie na linii telefonicznej. Zaraz za gniazdem jest układ UMEC UT20359S (dokładnie jak na fotce z pierwszego posta) czy to on mógł polecieć? Jest jakaś możliwość aby go sprawdzić?