Witam,
Szukam w elektrodzie informacji na temat wykorzystania ogniw fotoelektrycznych (fotowoltaicznych) i w zasadzie nic nie znajduję.
Jeśli ktoś umie mnie skierować do właściwego wątku lub forum to bardzo proszę.
Chodzi o to, że chcę dozbroić mój domek w zasilanie z ogniw fotoelektrycznych. Tym bardziej, że ponoć od niedawna jest szansa na częściowe refundowanie takiej instalacji z NFOŚ.
pozdrawiam
Szukam w elektrodzie informacji na temat wykorzystania ogniw fotoelektrycznych (fotowoltaicznych) i w zasadzie nic nie znajduję.

Jeśli ktoś umie mnie skierować do właściwego wątku lub forum to bardzo proszę.
Chodzi o to, że chcę dozbroić mój domek w zasilanie z ogniw fotoelektrycznych. Tym bardziej, że ponoć od niedawna jest szansa na częściowe refundowanie takiej instalacji z NFOŚ.
- Czy ktoś z Was ma może praktyczne doświadczenia?
- Jak wygląda dołączenie takiej instalacji po (przekonwertowaniu na AC) do normalnej, już obecnej, instalacji elektrycznej? Czy trzeba robić jakieś uzgodnienia z zakładem elektrycznym? Bo przecież nie chcę mieć dwóch odizolowanych sieci w domu.
- Jak przeliczyć zapotrzebowanie na moc względem wydajności fotoogniw na ich powierzchnię? Czy może są firmy, które to dobrze zrobią biorąc także pod uwagę warunki nasłonecznienia?
- A może ktoś przetestował na własnej skórze kiedy taka inwestycja się zwraca i jak faktycznie jest awaryjna.
pozdrawiam