Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

końcówka 100W problem

micho a 17 Wrz 2004 23:05 4025 54
  • #32
    janek11389
    Poziom 42  
    Przy takim trafie to nie będzie spadku, podłącz te KD bo to wygląda na sprawne, ale podepnij się z sygnałem z innego źródła, nie z komputera, ja mu nie wierzę, chyba że masz wyjście słuchawkowe przy sidiromie, to z niego można by podać sygnał, ale z karty to nie bardzo, one bardzo śmiecą. A może masz jakiś stary magnetofon, albo radio, co ma wyjście na nagrywanie.
  • #33
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    cd-romki tez bardzo smieca - szum cyfrowy szzegolnie - co prawda nie wszystkie, ale ZNACZNA ilosc modeli....
  • #34
    micho a
    Poziom 35  
    ale zapodać sygnał 100hz czy muzyke ??? w ogóle jak ktoś ma prosty generator sinusa na tranzystoracgh to bede za schemat wdzuęczny :)

    a w ogołe to wspomniałeś o t3 że do wymiany ja go wymienie na `100% na nówke ze sklepu ale mógłbym wiedzieć czemu aaaaaaaaaaaaaa jush wim to jest wzmacniacz napięciowy przeczytałem dokładnie topica i tak wynika sory za jakie 3 godz podłącze końcowe wymienie ten bd140 i powiem co i jak

    z góry dzięki

    PS
    voodoogo37 ma racje cd-romy dają potwornie zaszumiony sygnał :)
  • #35
    micho a
    Poziom 35  
    o qrde janek rzeczywiście z ciebie fachowiec kłaniam sie nisko :D t3 nie mial bety 100 nawet ten bd140 miał 85 beta tera wymieniłem na bd140 który ma 202 około !!!!!!! trochew dużo jak na bd140 ale miernik jest ok mierzyłem inne tranzystory i wszystko ok no ale zara to podłącze bede na bierząco ijformowal :) dzięki :)
  • #36
    janek11389
    Poziom 42  
    W zasadzie to mógłbyś sobie zrobić generator, najprostszy na jednym tranzystorze, tylko to wzmocnić, przecież takie przyrządy to podstawa przy budowie wzmacniaczy, pewnie i na elektrodzie tego jak siana, poszukam i tu wkleję linka. Micho mnie się zdaje że to jest sprawne, po wkładaj te tranzystory końcowe, ustaw 50mA prądu, podłącz głośnik i podaj jakąś muzykę, ale broń Cie panie boże z komputera i na pewno będzie dobrze. Taki sinusoidalny sygnał możesz sobie nagrać na taśmę i masz to samo. Proponuję odstaw te wzmacniacze a weź się za przyrządy, generator, bez problemu zrobisz, podobno karty do kompa zmieniające go w oscyloskop, bardzo potaniały, na allegro trafisz, zrób sobie porządny warsztacik i to Ci na pewno ułatwi życie.
    chttp://www.dariuszhandzlik.prv.pl/chttp://www.dariuszhandzlik.prv.pl/
    Jest tam i płytka.
  • #37
    micho a
    Poziom 35  
    znowu eureka graaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!! :D tzn jest tak
    bas jest zarypiasty niski mocny i czysty nawet przy 6 v (poprzednio przy 1,5 jush pierdziało ) i łomota w chacie :D :D :D niestety nie moge na full zrobić bo jeden bezp ma tylko 1,6 a nie mam na razie 4 amperowego
    a teraz kwasy :(
    wysokie są bardzo silnie przytłumione ale ich najwyższe partie są czyste nie zniekształcone i teraz nie jest to wina
    -wieży bo na jej wyjściu sygnał jest sprawdzałem czysty i ma aż za dużo jak dla mnie wysokich
    -przedwzmacniacza bo go nie ma :D
    tak więc zostaje albo potencjometr 47k a albo prąd spocznkowy który obecnie wynosi 18 ma z 8 omowym obciążeniem
    średnie (wokal niektre partie melodi ) są dosyć zniekształcone :cry: :cry: :cry: popierdywuje w rtym wokalu np i to nie ważne czy mało czy dużo basu po prostu od średnich

    mocy chodzą jush je podgrzałem wszystkie grzeją sie tak samo sterujące sie nie grzeją prawie w ogółe a ten napięciowy i jego obciążenie minimalnie bo mają dosyć duże radiatorki podobnie jak sterujące

    ogółnie jestem jush bardzo zadowaolony bo nawet jak nie da rady tych średnich poprawić to wzmak pójdzie do suba a tam sie sprawdzi (pisałeś że 100 wat to mało już se wyobrażam jak przy 5 v jest miodzio bas to co dopiero przy 20 :D )
  • #38
    janek11389
    Poziom 42  
    18mA to za mało, mogą wystąpić zniekształcenia, daj mu ostygnąć i ustaw na 50mA. A teraz powinieneś iść na kolano i porządny łomot, za to że nie słuchasz, mógł już dwa miesiące temu chodzić. Bierz się za budowę przyrządów, a potem za wzmacniacze. Temat uważam za zamknięty. Pozdrawiam
    Weź się teraz za uruchomienie tych jobli, bo one też działają.
  • #39
    micho a
    Poziom 35  
    dobra nie bijcie :D :D ja po prostu myślałem że mnie sie uda qmpel kupił j-35 poskładał i chodziło od razu nawet go nie uruchamiał tylko ustawił perąd spoczynkowy i u na wyj zero problemów :) dopiero potem spalił te 2mn3055 dorzucone do zestawu wymienił na jakiś inne i na razie nap..la ostro :D

    a mne sie nie udało :D no teraz jush ok ale wcześniej nie bardzo
  • #40
    micho a
    Poziom 35  
    ok nie wzbudza sie nie grozi mu rozsypanie tylko radiatory trochew zamałe są chyba :D testowałm go 30 minut temu i w uderzeniu basu napięcie miało max 10v ac nobo bezpiecznik ma tylko 1,6 a :( i kolumna 8 om czyli miałem jakieś 25 wat na 8 om prąd doregulowałem do 42 mA ale niestety zniekształcenia średnich zmalały ale śą :(
    tak więc mam prośbe do fachowców schemat jest w tym temacie co jest przyczyną tych strasznie przytłumionych wysokich i średnich bo obecnie to mamy już 10 v na wyjściu cała chata sie trzęsie (bas jest niesamowity zmulony taki ospały ale potężny i bardzo niski na hwmca alpharda dla porównania ten sam głośnik przy innym wzmaku i tej samej mocy nie ma basu ogólnie bas 7/6 w skali szkolnej :D :D :D już se wyobrażam fulla na 4 omach :twisted: :twisted: :twisted: ) a wokal ledwo słychać i nawet podbicie wysokich o jakie 5-8 db w okolicach 10khz praktycznie nic nie daje wokal i syki ledwo słychaźć a bas łupie :? tak więc pomyśly piszcie jak wyprostujemy razem w nim pasmo żeby te syki jakoś przenosił to dopiero powiem czy zniekształca czy nie bo jest tak mało wysokich obecnie że ledwo słychać co ś oprócz buuuuu buuuuu buuu :D
  • #41
    janek11389
    Poziom 42  
    Micho! Przecież to jest sama końcówka i na pewno przenosi cale pasmo akustyczne, dorób do tego korektor barwy tonu, no i odpowiednie głośniki, bo jak głośnik nie przeniesie wysokich, to Ci nic nie pomoże. A zakłócenia przy basie pewnie masz z obcięcia sinusoidy, bo już moc przekroczyłeś, tylko twój miernik nie zdąża z odczytem, najdokładniej było by podać sygnał z generatora, w tedy pomiar będzie właściwy.
  • #42
    micho a
    Poziom 35  
    no może :) dorobie a głośniki na pewno ok bo ten gwizdek tio gdwt 9/70 :D czyli do 20khz nie dojdzie ale do 16 i ma 97db przy innym wzmaku to gwiżdze jak oszalały zagłusza basowego a tu ledwo go słychać :( więc coś nie tak


    ale bas niesamowity :twisted: :twisted:
  • #43
    janek11389
    Poziom 42  
    Zrobiłeś wzmacniacz, to teraz do tego zbuduj porządną kolumnę, tylko taką z prawdziwego zdarzenia, ze 200 litrów, a w tedy zobaczysz co to jest 100W, sąsiedzi Cię na butach wyniosa.
  • #44
    spox317
    Poziom 15  
    Witam, ja w spawie generatora na jednym tranzystorze o ktorym kiedys Janek wspominal w tym poscie. Probowalem znalesc takowy w necie ale cos niemoge znalesc :/ wiec czy mogl by ktos podzycic schemat??
  • #45
    micho a
    Poziom 35  
    dzisiaj chce odocząć troche to nie grzebe w nim jeszcze lekcje i mikser remont :( ale w poniedz zapodam mu 3 30cm (lw1200 i dwa hmca ) i bezp 4 a i zobaczymy jak łomota :twisted: :twisted: :twisted: tylko te wysokie mie martwią ale najpierw dam przedwzmacniacz i zobacze jak chodzi a potem pomyśle :D i ten lekkie znikształcenia średnicy ale to do środy sie wyjaśni czy potrzebuje pomocy czy nie :D dzięki
  • #46
    micho a
    Poziom 35  
    dobra wstawiłem już normalnme bezpieczniki 4 A i podłączyłem przedwzmacniacz i werdykt jeden za mało wysokich !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :evil: jak ktoś wie to co za elementy odpowiadają za pamo ewentualnie który tranzystor ma bóle bo to ma mniej wysokich niż wzmacniacz 20wat !!!!!!!! ale bas buuuuuuuuuuu :twisted: :twisted: ito bez żadnych zniekształcen flaki sie przewracają tylko że to ma być na dyske więc musi mieć więcej wysokich
  • #47
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Fakt faktem, że tak prosta konstrukcja idzie tylko do 12 kHz potem amplituda stopniowo zaczyna maleć, ale myślę że to w zupełności wystarczy, ale jak koniecznie chciałbyś sobie trochę podnieść, to spróbuj zmniejszyć sprzężenie z wrotne, te obydwa oporniki 10K wymień na większe, ale nie większe niż 47K i obydwoje muszą być równe. Tranzystory nie wiele mają z tym wspólnego, tylko i wyłącznie barwa tonu, czyli korektor i tam powinieneś szukać przyczyny i w głośnikach.
  • #48
    micho a
    Poziom 35  
    to nie musi być hifi tubka tak czy tak tonsila do 16khz max idzie no ale żeby dso tych 12 chociaż głośno było bo jak zdejme cały bas i dam wysokie na fulla i głośność na fulla to wysokie ledwo słychać (no głośno ale ciszej nish wzmak 20 wat ) a już tak zniekształca jakby przester łapał

    zara lukne na schemat i zobacze czy wiem kore zmieniać :D

    UPDATE a czy te zmiany nie zmniejszą czułości za bardzo ???
  • #49
    janek11389
    Poziom 42  
    Czułość się też zmieni, ale to sobie ja podregulujesz, Wydaje mi się że Ty za bardzo nie wiesz o co z tym basem chodzi, na takich imprezach ustawia się żeby soprany było słychać, a bas sam się wytworzy i da sobie radę bez twojej pomocy i podbijania go, tylko musisz zapewnić odpowiednie kolumny, o odpowiednich gabarytach.
  • #51
    micho a
    Poziom 35  
    eeeeeeee ni ma 100 wat :( pomiar przy 100hz pokazujr max 9,5 volta a to koło 60/4 om chyba 20 trza do 100/4

    on naprawde wali nie miłosiernie tym basem ale coś nie tak nie wiem ae może to ma związek z tym pasmem nie wyciska fullka uzas 2x37

    fakrt że ogłuchnąć idzie od tego ale ja jestem oszołom i ma być więcej na 9mkw stykie ale na dysce w większej chacie (to jest przeznaczenie wzmaka :D :D :D )

    które tranzystory sprawdzać znowu napięciowy ?
  • #52
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Micho, to na pewno jest już dobre, czy twój miernik na pewno dobrze pokazuje, włóż go do sieci i sprawdź czy nie oszukuje. Czy ta pojemność między bazą a kolektorem T3 to na pewno 150pF weź i ją zmniejsz na 100pF, 47pF i zrób pomiary.
  • #53
    micho a
    Poziom 35  
    może w poniedz bede miał trafko 250 wat 2x30 czyli koło 2x45 po przeprostowaniu tylko niewiem czy koleś mi za 2 piwka przewinie :D
    tera mam 2x37 na kondach

    oki posprawdzam dzięki

    miernik ok sprawdzałem na ac na tym samym zakresie 600 ac w sieci i ok
  • #54
    micho a
    Poziom 35  
    no i problem za żegnany tam było 150nF wymieniłem na 150pF i wszystko ok i przenosi dużo wysokich (tych od sprzężenia zwrotnego nie wymireniałem ) i ma kopa na basie i około 100 wat jest no pewnie z 80 bo wskazówka jest wyskalowana że 20 v to 0 db na skali czyli 75% wychylenia około a dochodzi do -2 i zaczyna jush sie przesterowywać ale mi to nie przeszkadza na razie na kondach na loozie jest 2x37 ja w poniedz albo wcześniej przewine trafo bedzie 2x45 :D i wtedy na peno nawet po spadakach 100/4 bedzie :twisted: :twisted:

    ogólnie widzisz janek jush byś popadł w nerwice ale już mi sie udało i dopóki nie spale to nie mam problemów :D no żartuje ogólnie dzięki za te 2 miechy pomocy jush wszystko ok :) :)

    teraz zrobiłem se przerwe wymiueniam radiatory to jest robie każdy tranzystor bez podkładek bezpośrednio na osobny radiator bo były problemy z odprowadzeniem ciepła z kd-tów :( (kd jest gorący parzy a radiator zimny :? prawie po prostu te durne podkładki tak robiły a to wszystko przy 8 om a przy 4 to z kd by sie chyba dymiło :D ) dlatego jeszcze 2x zwiększam radiator i każdy tranzystor bezpośrednio na osobny żeby to 6 godz dyske wytrzymało :D :D :D :D :D :D )

    ogólnie jush :sm21: wszystko ok bude do tego musze dokończyć i wreszcie mi sie udało zrobić wzmaka 100 wat tranzystorowego dzięki wszystkim :) :)
  • #55
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! No i co? dziesiątki razy sprawdzałeś, przemierzałeś, normalnie brak słów, a mówiłem Ci że to na pewno jest dobre, z tymi twoimi joblami będzie to samo, ale cieszę się że to wreszcie Ci ruszyło, mam nadzieje że to coś Cię nauczyło, zanim włożysz element, to go dwa razy sprawdź.
    Pozdrawiam