Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Fibaro Fibaro
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Creative SB X-Fi Xtreme Audio metaliczni dźwięk tryb 3D

Waluś90 21 Sie 2010 20:26 2195 2
  • #1 21 Sie 2010 20:26
    Waluś90
    Warunkowo odblokowany

    Witam.

    Od pewnego czasu mam problem z moją kartą dźwiękową Creative SB X-Fi Xtreme Audio.
    Karta grała bez zarzutu, a tu nagle pojawiły się jakby zacięcia dźwięku i metaliczne echo.
    Muzyka, Filmy odtwarzane są prawidłowo, problem metalicznego dźwięku występuje jedynie w trybie 3D gdy np. uruchamiam grę.
    Sterowników próbowałem wszystkich oficjalnych i nieoficjalnych (tych od Daniela K.).
    Sformatowałem dysk twardy, zainstalowałem Windows XP. I dalej w grach 3D jest metaliczny dźwięk.
    Włożyłem kartę w inny slot PCI i dalej to samo.
    Może ktoś podrzucić jakiś pomysł, bo mi już zabrakło rozwiązań?
    Z góry dziękuję i zamieszczam film z nagraniem tego metalicznego dźwięku w grze.



    A to moja konfiguracja:
    Wersja EVEREST v4.50.1330/pl
    Benchmark Module 2.3.224.0
    Strona domowa http://www.lavalys.com/
    Typ raportu Kreator raportów
    Komputer DOMOWY
    Generator raportu Komputer
    System operacyjny Microsoft Windows XP Home Edition 5.1.2600 (WinXP Retail)
    Data 2010-08-21
    Czas 19:41


    --------[ Podsumowanie ]------------------------------------------------------------------------------------------------

    Komputer:
    Typ komputera Wieloprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI
    System operacyjny Microsoft Windows XP Home Edition
    Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 3
    Internet Explorer 6.0.2900.5512
    DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
    Nazwa komputera DOMOWY
    Nazwa użytkownika Komputer
    Domena logowania DOMOWY
    Data / Czas 2010-08-21 / 19:41





    Płyta główna:
    Typ procesora DualCore Intel Core 2 Duo E4500, 2200 MHz (11 x 200)
    Nazwa płyty głównej Intel Dragontail Peak DP35DP (2 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)
    Mikroukład płyty głównej Intel Bearlake P35
    Pamięć fizyczna 2029 MB (DDR2-667 DDR2 SDRAM)
    DIMM2: Kingston 9905316-005.A04LF 1 GB DDR2-667 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
    DIMM4: Kingston 9905316-005.A04LF 1 GB DDR2-667 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
    Typ BIOS'u Intel (10/02/07)

    Ekran:
    Karta wideo NVIDIA GeForce 8600 GT (256 MB)
    Akcelerator 3D nVIDIA GeForce 8600 GT
    Monitor LG L196WTQ (Digital) [19" LCD] (171241672)

    Multimedia:
    Karta dźwiękowa Creative SB X-Fi Xtreme Audio Sound Card


    --------[ Czujnik ]-----------------------------------------------------------------------------------------------------

    Właściwości czujnika:
    Typ czujnika Intel QST (HECI Driver)
    Typ czujnika procesora graficznego Driver (NV-DRV)

    Temperatury:
    Procesor 41 °C (106 °F)
    Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 34 °C (93 °F)
    Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 35 °C (95 °F)
    Procesor graficzny 53 °C (127 °F)
    Temperatura nr 2 40 °C (104 °F)
    Temperatura nr 3 69 °C (156 °F)
    Temperatura nr 4 66 °C (151 °F)
    SAMSUNG HD161HJ 32 °C (90 °F)

    Wentylatory:
    Procesor 1128 RPM

    Wartości napięć:
    Napięcie rdzenia procesora 1.31 V
    Aux 1.25 V
    +3.3 V 3.34 V
    +5 V 5.08 V
    +12 V 12.41 V

  • Fibaro
  • Pomocny post
    #2 31 Sie 2010 13:23
    tronic1
    Spec od komputerów

    Rozumiem że wszystkie efekty masz wyłączone ? Celowym było by sprawdzić kartę w innym komputerze. Poza tym w biosie pokombinuj ze zmianami opcji Spread spectrum .

  • Fibaro
  • #3 31 Sie 2010 23:30
    Waluś90
    Warunkowo odblokowany

    tronic1 napisał:
    Rozumiem że wszystkie efekty masz wyłączone ? Celowym było by sprawdzić kartę w innym komputerze. Poza tym w biosie pokombinuj ze zmianami opcji Spread spectrum .

    Nie znalazłem takiej opcji w Biosie, ale wpadłem na pomysł wyłączenia gniazd USB z przedniego panelu i to pomogło.
    Powodem było wspólne uziemienie USB i gniazda słuchawkowego przedniego panelu.
    Dzięki za pomoc problem rozwiązany.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME