Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amica EHK2.834TeYKDRL Model HK 1700 problem piekarnik

Fargo1973 21 Aug 2010 22:54 10534 7
    Fargo1973
    Level 2  
    Witam
    Piekarnik nie grzeje na żadnej temperaturze no może grzeje ale tak do 30 stopni. Jak do tego doszło. Około 5 - 6 min od włączenia piekarnika musiało nastąpić jakieś zwarcie w piekarniku gdyż wywaliło korki. Załączyłem korki i włączyłem piekarnik nie sprawdzając czy grzeje. Po 2 -3 minutach znów wywala korki. Próba trzecia wywaliło korki już po przekręceniu pokrętła od oświetlenia piekarnika. Pozostałe pola grzejne pracują bez zastrzeżeń, zegar też działa. Poczytałem trochę to forum i podejrzewam termostat. Rozkręciłem piekarnik z tył tzn ściągłem osłonę nad pokrętłami w środku piekarnika i znalezłem termostat brązowo biały i sondę w środku piekarnika po lewej górnej stronie. I pojawił się problem. Na czole piekarnika jest sześć pokręteł 4 od pól grzewczych, 1 od piernika, 1 od temperatury oraz 5 przycisków od zegara i programatora. Aby zdemontować termostat muszę odkręcić dwie śrubki którymi jest on przymocowany. Jednak śrubki te nie znajdują się bezpośrednio pod pokrętłem tylko jeszcze pod inoxową blachą przednią i nie mogę się do nich dostać. Patrzyłem w to 30 minut ale nic nie wymyśliłem. Pozostałe pokrętła jak i przyciski nie chcą się zdemontować lub nie dostatecznie mocno ciągnę :D. Nie mam pomysłu co odkręcić aby dostać się do tych dwóch śrubek. Oczywiście cały czas zakładam że to termostat. A jeżeli termostat to gdzie najlepiej zamówić i jaki to typ.
    Ale się wypisałem.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
    Fargo1973
    Level 2  
    Aktualizacja problemu
    Gdy przekręcam pokrętło od termostatu słychać na początku taki klik. Natomiast dziwną rzecz zauważyłem na pokrętle prawym piekarnika tzn tam gdzie ustawia się pozycje grzania. Na termoobiegu temperatura ustawiona 200 grzałka po 5 minutach letnia, natomiast po przełączeniu na pozycję grzałka górna grzałka rozgrzewa się ale nie do 200 /czociaż czekałem krótko ale na pewno grzeje bo jej nie mozna dotknąć/. Natomiast po przełączeniu na grzałkę górną i dolną po minucie różnicówka wybija.Nie wybiaja zabezpieczenie siły tylko różnicówka
    Trull
    Level 28  
    Prawdopodobne przebicie do masy na dolnej grzałce (po nagrzaniu zwiera do masy). Co się tyczy tej blachy maskującej to śruby są u dołu (otwórz drzwiczki piekarnika i spójrz pod spód maskownicy) Przyciski zegara możesz zdjąć silnie ciągnąc za nie. Termostat w piekarniku pracuje w zakresie 50-300 stopni Cencjusza.
    Fargo1973
    Level 2  
    Aktualizacja
    Ustaliłem że w moim piekarniku który ma już 10 lat istnieje coś takiego jak grzałka pierścieniowa lub grzałka wentylatora i to ona jest odpowiedzialna za grzanie podczas funkcji termoobiegu. Natomiast u mnie na funkcji termoobieg brak grzania. Wybija różnicówkę na innych pozycjach. Może to ona jest problemem. Jak się do niej dostać?
    Trull
    Level 28  
    Z przodu trzeba odkręcić blachę maskującą. Odłączyć bezpiecznikami piekarnik wyciągnąć i zdemontować tylną ściankę. Przy wentylatorze znajdziesz grzałkę. Potrzebne będą wkrętak krzyżowy i klucz nasadowy 7 oraz miernik uniwersalny z pomiarem rezystancji.
    Fargo1973
    Level 2  
    Grzałkę wentylatora sprawdziłem faktycznie nie grzeje. Odłączyłem ją ale to nic nie pomogło po 5 minutach grzania wywaliło różnicówkę.Pozostałe grzałki grzeją. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Tak jak pisałem w pierwszym poście wybicie różnicówki / cały czas wybija różnicówkę nie siłę/ za trzecim razem nastąpiło natychmiast po włączeniu oświetlenia piekarnika a przed włączeniem temperatury, i ustawień piekarnika. Może związane jest to z podnoszącą się temp. w pierniku która na coś oddziaływuje i póżniej gdy się rozgrzeje to wywala już nawet po włączeniu oświetlenia piekarnika. Pola grzewcze działają bez zarzutu.
    Trull
    Level 28  
    Walnięta dolna grzałka przebija do masy, sprawdź czy jest cała.
    telmut
    Level 20  
    W wiązce piekarnika jest przewód niebieski który jest wspólny dla wszystkich podzespołów piekarnika i gdy włączysz oświetlenie to napięcie pojawia się na każdym elemencie. Aby zadziałała jakaś grzałka to na drugim jej końcu musi pojawić się zero. Gdy grzałka ma przebicie to jakieś prądy uciekają do obudowy i wtedy wywala różnicówka. Musisz poszukać grzałki na której jest przebicie . Z zachowaniem pełnej ostrożności odłączamy po kolei każdą grzałkę z obu stron i włączamy piekarnik. Jeśli wywali to podłączamy odłączoną grzałkę i odłączamy następną i tak z wszystkimi aż nie wywali to będzie znaczyć że grzałka właśnie odłączona jest uszkodzona.