Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ładowanie baterii w laptopie HP (wykrywa, ale nie ładuje)

patryk1595 22 Aug 2010 13:10 220413 321
    patryk1595
    Level 10  
    Witam serdecznie.

Wczoraj zakupiłem laptopa który został sprowadzony z Anglii. Wszystko gra i buczy, no, ale, właśnie to ale.

Bateria jest, laptop ją wykrywa, wszystkie piny są dociśnięte. Odpalam laptopa (na zasilaczu, bo na baterii w ogóle nie chwyta), ładuje sie system i wszystko działa. W prawym dolnym rogu mamy ikonke, która pokazuje ładowanie oraz stan baterii. Pierwsze 5 obiegów tej ikonki (czyli pokazuje jak ładuje) jest ok, po 5 obiegu już nie ładuje. Po najechaniu kursorem widnieje napis: "Pozostało 1 %, (podłączony, ładuje)", ale nie ładuje.

Nie jestem elektronikiem, nie mierzyłem napięć.

Chcialbym się dowiedzieć o co może chodzić, czy bateria jest już trupem? Jak to jakoś sprawdzić, bo nowa bateria kosztuje 300 zł więc to nie może być taki zakup na "hop siup".

Laptop nigdy nie upał ani nic. Model do hp pavilion dv 6000.
    Mam nadzieję, że to nie żadna elektronika...

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    michald
    Level 33  
    Elektronika kontrolujaca stan naladowania baterii jest w samej baterii.

Wiec tak czy siak bateria do wymiany.
    patryk1595
    Level 10  
    A jakie jest prawdopodobieństwo, że w tym wypadku mógł nawalić układ ładowania baterii?

Czy da się to jakoś sprawdzić bez rozkręcania laptopa na części pierwsze?

Ile może kosztować wymiana takiego układu?

Dodam, że parę razy (chyba trzy) pojawiło się, że bateria jest 100 % naładowana, ale szybciutko to zniknęło.

Nie wiem, czy głupieje bateria czy układ ładowania...
    jarob
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zainstaluj program BatteryMon i zamieść screeny z parametrami baterii.
    jarob
    Z tych zrzutów wnioskuję, że na 90% problem jest po stronie płyty głównej, a nie baterii. By upewnić się, czy tak jest, masz kilka możliwości:
    - Twoją baterię włożyć do innego laptopa;
    - Inną baterię włożyć do Twojego laptopa;
    - Rozkręcić część laptopa, tak by dostać się do złącza baterii i miernikiem sprawdzić napięcie na nim przy włożonej samej baterii bez zasilacza zewnętrznego oraz z podpiętym zasilaczem.
    RitterX
    Level 39  
    Rozumiem, że próbowałeś ładować na wyłączonym laptopie? Z tego co pamiętam Win7 miały problem z ładowaniem komputerach. Możesz spróbować uruchomić Linuxa Liva z CD np. Ubuntu i sprawdzić czy wtedy ładuje. jeśli nie to masz problem ze sprzętem.
    piciuz
    Level 11  
    witam, też chciałbym prosić o ponoc ,poniżej zamieszczam screny
    Ładowanie baterii w laptopie HP (wykrywa, ale nie ładuje) Ładowanie baterii w laptopie HP (wykrywa, ale nie ładuje)

Dodam, że tak stan 61% jest od dłuższego czasu.

z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam
    jarob
    Czy na baterii laptop pracuje? Rozładowuje ją?

Jeżeli nie, to otwórz baterię i sprawdź bezpiecznik termiczny oraz zmierz napięcia na sekcjach.
    piciuz
    Level 11  
    tak pracuje w laptopie ale jej nie rozładowuję, poszukam jak się zabrać do tego chyba że masz jakieś wskazówki, dzięki tak czy inaczej za info
    RitterX
    Level 39  
    Jakie napięcie ma nominalnie bateria. Możesz podać oznaczenia z jej obudowy. Na zamieszczonych zdjęciach jest taki odczyt jak byś stracił jedną sekcję. Tak czy owak rozładuj baterię do końca i spróbuj ponownie naładować na wyłączonym komputerze. Choć wątpię by to coś dało :-( .
    Jeśli po ładowaniu będzie tak samo to rozładuj ponownie baterię i na rozładowanej otwórz ją i pomierz. Nie jest zbyt bezpiecznie działać na w pełni naładowanej. Jeśli masz zwarcie w sekcji to i tak będzie spora różnica między napięciami na ogniwach dobrych i uszkodzonych.
    Rafał Kostecki
    Level 1  
    Mam laptopa hp 6730s i podobny problem. Podłączony, nie ładuje.

Dodano po 4 [minuty]:

luukasz41
    Level 1  
    witam tak jak kolega tez mam 6730s i dziś miałem akcje że grałem i nie miałem podłączonej łdowarki, padła mi bat i od kiedy podłączyłem pokazuje mi 23% i że nie ładuje (mimo iż cały czas jest podłączony) gdy odłącze od razu gaśnie:( prosze o pomoc!!!!!
    jarob
    Zacznij od przeczytania podwieszonych tematów, potem zamieść niezbędne informacje.
    paavo661
    Level 10  
    Rafał Kostecki wrote:
    Mam laptopa hp 6730s i podobny problem. Podłączony, nie ładuje.

Dodano po 4 [minuty]:

U mnie było podobnie tylko model 6711 ez i znalazłem to
    od kilku miesięcy cieszę się nowa baterią.
    hmisiek123
    Level 9  
    Witam! Mam laptopa HP Compaq 6730s i mam bardzo podobną sytuację jak kolega luukasz41. Siedziałem kiedyś na niepodłączonym laptopie i mi zgasł. Podłączyłem i pracowałem dalej, nie patrzyłem na baterię. Dopiero po jakiejś godzinie zobaczyłem że bateria dalej ma niski stan, mimo że już dawno powinna się naładować. I teraz mam komunikat "Pozostało: 26% (podłączony, nie ładuje)". Próbowałem już różnych sposobów z innych forów, ale nic to nie pomogło.
    Sposób paavo661 u mnie nie działa.
    Dołączam raport z BatteryMon:
    KOLOSINO
    Level 10  
    A czy może zasilacz sie uszkodził albo zbyt mała MOC zasilacza?
    krzychu1985^

Level 28  
    Kolego głupoty piszesz, jakby zasilacz się uszkodził, to by nie ładował nawet do tych 26%
    hmisiek123
    Level 9  
    Zasilacz zasila tylko zasila komputer. Jak próbuję włączyć bez niego laptop się nie odzywa. Podobnie jak odłączę kabel w czasie pracy komputer gaśnie. Dodam że zasilacz jest oryginalny.

krzychu, więc co to może być?
    krzychu1985^

Level 28  
    Sterownik mógł się zablokować z powodu stanu ogniw, mógł też bezpiecznik się uszkodzić. Jak chcesz się dowiedzieć co się stało - zajrzyj do wnętrza baterii.
    hmisiek123
    Level 9  
    Zajrzałem dzisiaj to tej baterii. Co mnie to nerwów kosztowało... Wszystko zaklejone na śmierć.
    Ale mniejsza o to. W środku dla mnie wszystko wygląda normalnie - niezbyt rozumiem się na elektronice, szczerze mówiąc. Niżej foto płytki z wnętrza.
    krzychu1985^

Level 28  
    Po prawej stronie na zdjęciu jest bezpiecznik oznaczony 12A H3 SC. Ma 4 wyprowadzenia i pomiędzy wszystkimi powinno być przejście. Jeśli tak nie jest, to jest uszkodzony. Weź miernik do ręki, ustaw na test ciągłości obwodu tzw. "piszczyk" i sprawdź. Pomierz napięcia sekcji ogniw i podaj wyniki. Kontroler masz m37512, metoda jego resetowania jest na forum rosyjskim, ja jeszcze nie miałem styczności z tym kontrolerem, może kolega jarob coś podpowie na ten temat.
    hmisiek123
    Level 9  
    Napięcia sekcji ogniw są dosyć równe. Wynoszą kolejno 3,78V, 3,82V i 3,83V.

Natomiast z bezpiecznikiem jest już gorzej. Wszędzie łączy z wyjątkiem górnego wejścia (tego z odwróconym trójkątem), które zachowuje się jak dla mnie dziwnie. W mierniku mam dwa "bolce".Czerwony i czarny. Podłączone są tak jak je podłączyłem więc daję foto na wszelki wypadek:
    Sprawa wygląda tak: jak z góry przykładam kabelek czerwony to nie łączy z niczym. Jak przykładam kabelek czarny to łączy ze wszystkimi, ale wynik jest na minusie (co mnie osobiście zdziwiło bo spotkałem się z tym pierwszy raz).
    No i nie wiem co mam przez to wszystko rozumieć...
    jarob
    Pewnie te przejścia sprawdzałeś przy podłączonych ogniwach. Jeśli tak, to wynik nie jest całkiem poprawny, ale i tak wskazuje na uszkodzenie bezpiecznika.
    Z pomiaru napięć na sekcjach widać, że pierwsza sekcja jest słabsza od pozostałych.

Kontroler jest zablokowany. Do resetu będzie potrzebny interfejs I2C oraz programiki stąd: http://avalon.co.ua/batteries/viewtopic.php?f=147&t=2233
    Temat tych sterowników jest dosyć świeży i nie ma akurat takiej baterii na tamtym forum, ale jest jedna hp tu: http://avalon.co.ua/batteries/viewtopic.php?f=147&t=2502
    hmisiek123
    Level 9  
    Tak, przejścia sprawdzałem na podłączonych ogniwach.
    Można by wytłumaczyć tak na chłopski rozum co trzeba zrobić (i czy w ogóle dam radę to zrobić) bo rosyjskiego nie znam w ząb i jak już mówiłem z elektroniką niewiele mam wspólnego.
    amarushakur89
    Level 2  
    Witam !! czy może mi ktoś odpowiedzieć czy wina leży po stronie baterii czy ładowania ?? dzięki ;)

jarob
    Na 90% wina po stronie baterii. Ogniwa do wymiany.
    amarushakur89
    Level 2  
    Dzięki za pomoc teraz wiem przynajmniej ze bateria do wymiany ;)
    domel163
    Level 11  
    podepne sie do tematu... mam problem y bateria w hp mini... bateria tryzmala prawie 7 godyin i nagle pryestala sie ladowac wyswietla poziom 2% i nie laduje
    jarob
    Zamieść screen z BatteryMon i poczytaj podwieszone artykuły.