Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy można ładować baterie AA w ładowarce do baterii C (R20)?

zbir 23 Aug 2010 14:16 4140 8
    zbir
    Level 11  
    Witam prosze ekspertów o opinie zamierzam kupić te ładowarke na 6xAA i 2xC/D:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1194935507

i użyć jej tak żeby jednocześnie ładować 8 akumulatorków AA (o poj. 2500 mah). Czyli 6 sztuk będzie wpiętych normalnie a dwa w w te duże gniazda typu C/D (styki sobie dopasuje żeby fizycznie chwytały mniejszą baterie).

Pytanie czy nie rozwale sobie w ten sposób akumulatorków? Na logike wydaje mi sie ze nie, bo jedne i drugie mają 1,5 V a z danych technicznych ładowarki:

AA- 2500 mAh- 6 godzin
    C- 4000 mAh- 9 godzin

wynika że w obu przypadkach ładuje podobnym prądem ok. 410 / 440 mA. Czyli teoretycznie jesli po 6 godzinach wyjme wszystkie 8 akumulatorków to te dwa z gniazd C powinny być tak samo naładowane jak reszta (6 * 440 = 2640 mah) ...

dobrze myśle czy źle?

Pozdrawiam
    goldi74
    Level 43  
    A w jaki sposób chcesz włożyć aż 8 akumulatorków do tej ładowarki skoro ma ona tylko 4 wnęki na akumulatory. Przeczytaj dokładnie opis tej ładowarki.
    goldi74
    Level 43  
    Nawet w tej ładowarce nie naładujesz jednocześnie ośmiu akumulatorków AA. Maksymalnie 6 bo tyle jest wnęk na akumulatory AA i AAA plus dwie wnęki na akumulatorki 6F22.
    zbir
    Level 11  
    nie, 6F22 wkłada sie z tyłu, przyjrzyj sie na zdjęciu.

Te dwie duże wnęki w środku to właśnie na R14/R20 (czy C/D nie wiem jak to sie tam oznacza) i właśnie w nie bym wkładał AA

Czy można ładować baterie AA w ładowarce do baterii C (R20)?
    goldi74
    Level 43  
    Widzę, że nie dasz się przekonać do tego, że to co chcesz osiągnąć nie uda się zrobić tą ładowarką. Kup po prostu ładowarkę na 8 akumulatorów AA lub dwie identyczne na 4 akumulatorki.
    zbir
    Level 11  
    No dzięki za zaangażowanie ale wytłumacz mi dlaczego sie nie uda... ???

ładowarek na 8xAA nie znalazłem a ta jest w dobrej cenie i ma wszystko co potrzeba...
  • Helpful post
    goldi74
    Level 43  
    Bo prawdopodobnie nie uda Ci się włożyć w dwie boczne wnęki po dwa akumulatory AA i na nie jeszcze po jednym takim akumulatorze.
    zbir
    Level 11  
    masz racje, zadzwonilem do tego sklepu i faktycznie nie da sie ich tak ułożyć.

dzięki!