Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

BIOS źle rozpoznaje dysk SATA

23 Sie 2010 21:49 4069 11
  • Poziom 8  
    Dysk: Samsung HD103SJ
    Płyta główna: Gigabyte GA-K8NSC-939
    BIOS: Award Modular v6.00PG w wersji F9g

    Witam forumowiczów!

    BIOS przestał mi wykrywać dysk SATA. Tzn. wykrywa go, ale źle (widzi go jako 32-megowy, a dysk ma 1 TB). Windows tak samo (wcześniej widział go jako partycję o wielkości 7,88 GB dopóki jej nie usunąłem w Zarządzaniu dyskami). Szlag by go!

    Trzeba powiedzieć, że w międzyczasie bawiłem się trochę sterownikami (nie wiem, czy przypadkiem nie usunąłem sterów od SATY), uaktualniałem BIOSa (z wersji F1 do najnowszej F9g) i padł mi system stawiany właśnie na tym nowym dysku.

    W tym momencie operuję na starym dysku PATA (WD 1600JB-00GVC0) z Windowsem XP SP3.

    Próbowałem już:
    • - podłączania pod drugi kontroler na płycie głównej (mam dwa)
      - przywracania BIOSa do starej wersji
      - resetowania BIOSa (wyjęcie baterii)
      - klikania autowykrywania HDD; tutaj efekt był dwojaki w zależności od wersji BIOSa: w F9 nie działo się nic, a w F1 wyświetlała się literka β i następowało zawieszenie
      - próbowania wszelkich konfiguracji ustawień z "SATA" w nazwie
      - instalować Windows ze zintegrownymi sterownikami SATA (integracja programem nLite); sterowniki albo się nie ładują, albo nic nie dają


    Zdjęcia z BIOSu F9g:

    Dysk SATA
    http://img84.imageshack.us/i/p1000717d.jpg/

    Integrated Peripherals
    http://img214.imageshack.us/i/p1000718f.jpg/

    β (po jej wyświetleniu następowało zacięcie i trzeba było resetować)
    http://img841.imageshack.us/i/p1000715.jpg/

    Nie jestem w stanie stwierdzić, co było bezpośrednią przyczyną, ale kolej rzeczy była taka, że najpierw padł system, a przy reinstalacji instalator nie potrafił już poprawnie rozpoznać dysku.

    Pozdrawiam i oczekuję odpowiedzi!
    Piotrek

    Proszę wklejać zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html [DriverMSG]
  • Spec od komputerów
    Podłącz dysk do innego, nowszego komputera i sprawdź czy dysk jest prawidłowo wykrywany.
  • Poziom 8  
    Niestety, nie mam na razie takiej możliwości :~(
    Tym niemniej pomysł jest dobry :~)
  • Spec od komputerów
    No to póki co niewiele zrobisz. Podstawą działania jest prawidłowe wykrycie dysku przez bios. Sprawdź jeszcze ustawienia w opcji RAID Config.
  • Poziom 8  
    tronic1 napisał:
    Sprawdź jeszcze ustawienia w opcji RAID Config.

    Wszytko "disabled".

    Możliwe żeby naprawdę coś się z dyskiem stało? To jest nówka, kupiony 2 tygodnie temu.
  • Poziom 8  
    DZIAŁA

    :D :D :D

    Bardzo Ci dziękuję WojtasJD!

    To teraz możecie mi powiedzieć, co tak naprawdę zaszło i jaka była tego przyczyna :>
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    http://blog.atola.com/restoring-factory-hard-drive-capacity/

    jest tam kilka wyjaśnień, w tym:

    Magic cases :wink:

    These include things like HDD firmware bugs (believe me, there are plenty of them).
    Also, sometimes a damaged Master Boot Record may cause the BIOS and/or the Operating System to misdetect the true hard drive capacity. In this case you would need to use a zero-fill tool.
    Sometimes a very broken hard drive may report wrong capacity. In this case there is nothing you can do about that.


    Odzyskałeś dane na nim?

    Z ciekawości pytam, bo tu np. odparowały partycje:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1019094&
  • Poziom 8  
    Nie miałem tam danych na szczęście. Pewnie byłyby nie do odzyskania. Wcześniej robiłem wszystko, co można w Menadżerze dysków - usunąłem tą karłowatą partycję, sformatowałem dysk. Nawet nie pamiętam, czy przed odpaleniem HDD Capacity Restore miałem tam jakieś partycje. Efekt końcowy: dysk "Nie przydzielony" w całej rozciągłości.

    Teraz boję się go używać.
    Naprawdę chciałbym się dowiedzieć, co za tym stoi.

    Zrobiłem mały research:

    Oficjalne stanowisko Samsunga jest co najmniej zabawne.

    Przejrzałem stronę twórcy programu. Jedyne z wymienionych przez niego przyczyn, które mogłoby ewentualnie pasować to błędy w firmwarze HDD, ale Samsung żadnych poprawek nie wypuszczał.

    Bardzo niepokojące sygnały dają za to komentarze pod opisem programu:

    Cytat:
    I have a Gigabyte Mother board and (...) my 1TB Samsung drive is only recognised as 32MB in the latest Bios, and 7.87 in Windows XP.

    Cytat:
    I have a Samsung HD103UI 1TB, that was only reporting 32mb in the BIOS of my Gigabyte 965 PS4 board

    Cytat:
    Samsung HD103uj that was after a Systemcrash only reporting 33mbin the BIOS of a Gigabyte Board

    etc.

    Bardzo duża ilość osób zgłasza problemy z Samsungiem F1 HD103UJ i płytami Gigabyte! (tak jak w z tego forum). Ja mam co prawda dysk z nowej serii F3, ale widocznie w tej kwestii niewiele się zmieniło. Większość z tych osób nie utraciła danych (HDD Capacity Restore je przywrócił).
    Nie należy pod żadnym pozorem formatować/usuwać tej karłowatej partycji! Bo jest się skazanym na odzysk danych przez specjalistę.

    [url=http://forums.ebuyer.com/showthread.php?50990-Samsung-HD103SJ-Spinpoint-F3-1TB-Hard-Drive-SATAII-7200rpm-32MB-Cache-OEM-%28Quickfind-173804%29&p=967749&viewfull=1#post967749]Tutaj
    , ktoś rozwiązał ten sam problem poprzez ustawienia sterowników w Menadżerze urządzeń.

    Co do przyczyn...

    Czy to może mieć związek z tym, że moja płyta nie obsługuje standardu SATA 2.0, tylko ten starszy? Może powinienem przestawić go manualnie do pracy w trybie 1,5 Gbit/s zworką, albo jakimś programem? Jak myślicie? Czy taka niekompatybilność, o ile istniała (mam wrażenie, że moja płyta radzi sobie z tym bez problemu), mogła spowodować tą "awarię"?

    Tutaj jest to dosyć lakonicznie opisane i jest dołączony schemat, jak należy ustawić zworkę. Tylko, że u mnie nie ma 8 pinów, a 4!

    Tak to u mnie wygląda:
    BIOS źle rozpoznaje dysk SATA

    ---

    A może związane to było z usunięciem sterowników SATA?

    Tutaj na obrazku macie jak wygląda rozpakowana paczka sterowników od producenta płyty głównej.

    BIOS źle rozpoznaje dysk SATA

    Ja użyłem tego pliku deinstalacyjnego NVUIDE.exe, ale zrobiłem to jeszcze przed postawieniem nowego systemu, więc teoretycznie już instalator Windowsa powinien się pogubić.

    Kwestią kluczową dla mojego zrozumienia jest to, gdzie te sterowniki są zapisywane (dysk twardy? pamięć płyty głównej?) i przez co używane (BIOS? OS?). Bo jeżeli bezpośrednio na płycie to by tłumaczyło, dlaczego nie musiałem ich integrować z instalacją Windowsa, ani ładować z dyskietki.

    Aktualizacja wieczorna
    W sumie to chyba nie usunąłem tych sterowników :D
    Po odpaleniu jeszcze raz tego pliku zorientowałem się, że jego się (chyba) używa tylko po dodaniu odpowiednich parametrów:
    BIOS źle rozpoznaje dysk SATA
    Tak w ogóle to można uaktualniać sterowniki kontrolerów takich jak IDE, SATA z poziomu systemu operacyjnego?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Co prawda nie mam płyty Gigabyte ale mam HD103UJ kontrolowany przez intela ICH9R w trybie AHCI, który prawie non-stop chodzi jako dodatkowy magazyn i nigdy się nie zmniejszył :wink:

    Do wymuszenia SATA 1.5Gbps przy braku odp. zworki - Es-Tool

    Sterowniki jak najbardziej można uaktualniać spod systemu: u Ciebie jest nForce3-250Gb więc pewnie te http://www.nvidia.com/object/nforce3_winxp_5.11
    Lokalizację sterowników używanych przez O/S podaje np. zakładka |Sterownik| we właściwościach kontrolera w menedżerze urządzeń
    (np. %SystemRoot%\system32\DRIVERS\...)
  • Poziom 8  
    Cytat:
    w trybie AHCI

    A właśnie. Czy moja płyta obsługuje ten tryb? W BIOSie nie widziałem żadnych ustawień do przełączania między tym trybem a emulacją PATA. Wiem, że aby korzystać z takich dobrodziejstw jak NCQ to kontroler musi operować zgodnie z tym interfejsem.

    Cytat:
    Do wymuszenia SATA 1.5Gbps przy braku odp. zworki - Es-Tool

    Słyszałem, że tą modyfikację można dokonać jedynie na komputerze z kontrolerem SATA 2.0. Ja takim nie dysponuję.

    A piny do podpięcia zworki u mnie są, tylko że 4 zamiast 8. Ponadto odnoszę wrażenie, że te brakujące 4 piny zostały usunięte z lewej strony i te istotne, umożliwiające przełączenie prędkości zostały na swoim miejscu.

    Schemat na podstawie tego od Samsunga
    |•••|
    |•••|

    Mój schemat na podstawie zdjęcia z poprzedniego posta
    |    •|
    |    •|

    Cytat:

    Widzę, że nie należy zbytnio polegać na stronie producenta płyty, bo nawet nie zamieścił aktualnych sterowników do chipsetu. Dzięki.

    A jak Ci się udało do nich dotrzeć? Bo wyszukiwarka na stronie NVIDII umożliwia szukanie jedynie dla wersji nForce 5 wzwyż (co za chamstwo!!).
    Trochę mnie niepokoi fakt, że tam są sterowniki Audio, a kartę dźwiękową na płycie mam Realteka. Na pewno będą pasować?

    Z tego co patrzyłem to wszystkie sterowniki są w katalogu Windowsa. W takim razie jak instalator Windows (bez zintegrowanych sterowników) jest w stanie wykryć dysk SATA?
  • Poziom 8  
    Podzieli się ktoś wiedzą? : )