Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Alternatywa dla FALLER CAR SYSTEM . Wasze pomysły

jakub2220 23 Aug 2010 22:38 3561 5
    jakub2220
    Level 11  
    Mam już kilka dioram i chcę zrobić makietę z prawdziwego zdarzenia, wykombinowałem już jak zrobić kolej domowym sposobem mam tylko problem z pojazdami poruszającymi się po makiecie.

Pierwszym pomysłem było wstawienie elektromagnesu w podłożę i zamocowanie blaszki na osi skręcającej w modelu, blaszka przyciągała by się do elektromagnesów i skręcała w odpowiednich miejscach.
    Tylko nie miałem pomysłu na dobry i tani napęd do samochodzików, silniczki w każdym pojeździe odpadają z dwóch powodów:
    1- modela mają być w H0 (1:87) są po prostu za duże
    2- ponieważ modele są tak małe nie ma miejsca na baterię która wytrzymała by co najmniej 2 h.

Podawajcie swoje pomysły na sterowanie pojazdami.
    PS: Proszę nie usuwać post może przydać się innym modelarzom mającym podobny problem z powodu braku pieniędzy ( 1 autko kosztuje 300-400 zł )
    lord_blaha
    Level 33  
    Jedno autko ma ile? 5cm długości? Dlaczego zatem nie wykorzystać silniczków od tych najmniejszych samochodzików RC (micro RC)? Mają niecały centymetr długości i 5mm średnicy.
    Zasilanie można by zrobić na jakichś szczotkach...
    jakub2220
    Level 11  
    Pomysł z silniczkami podoba mi się tylko te szczotki do zasilania nie. Chodzi mi o to aby nie było widać na ulicy żadnych kabli, drutów.
    Znalazłem coś takiego :

Silniczek 4x8mm: 18zł

Akumulator 4x12x30 mm: 15zł

Wczoraj wymyśliłem jeszcze system oświetlenia z czujnikami zamocowanymi na osi skrętnej: Gdy oś skręcała by w lewo dotknęła by styku i zapaliła diodę do kierunkowskazów lewych tak samo z prawymi. Dodatkowo oddzielne światła przednie i tylnie.
    Boje się tylko plątaniny kabli w tak małym pojeździe może ktoś ma inny pomysł łatwiejszy do wykonania np. płytkę ( może być z mikroprocesorem, ponieważ znam się troche na elektronice )
    jakub2220
    Level 11  
    Może taki akumulator : 9,99zł

Zastanawiam się w jaki sposób poruszają się tzw. "pociągi magnetyczne", wiem że unoszą się nad torem ale jak magnesy poruszają je do przodu. Może taki system ukryty w podłożu ok 0.5 mm pod ulicą mógłby poruszać samochodami.
    Ten obrazek znalazłem w google:
    Alternatywa dla FALLER CAR SYSTEM . Wasze pomysły

Ogniwa słoneczne nie mają szans makietę chcę umieścić na strychu nad garażem tam będzie tylko sztuczne oświetlenie.
    McRancor
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Proszę usunąć linki do allegro -> regulamin!