Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Montaż tzw. "piątek" (+5kHz) w Alanie 28

auto_spa 24 Aug 2010 09:22 3690 24
    auto_spa
    Level 10  
    Witam...
    Posiadam starego, poczciwego Alana 28. Radyjko kupiłem w 1990r
    Kupiłem je we Włoszech, stąd ich homologacja. Radio jak wiadomo pracuje w AM i FM. Pamiętam, że zaraz po zakupie... jakiś serwis przerabiał mi to radyjko z +5kHz na zera...

Teraz, chciał bym przerobić owe radyjko, tak by móc się przełączać pomiędzy 0 a 5... bo, często śmigam po Europie i nic a nic nie mogę w głośniku zrozumieć...

Od czego mam zacząc przygodę?
    I proszę... nie odsyłajcie Mnie do wujaszka Google, bo... przez wujaszka to już nie jeden radyjko skopcił!
    djztaurus
    Level 17  
    Więc kolego znajdujesz sobie kwarc w radio 10,240.
    następnie obok kwarcu będziesz miał przylutowaną ceweczkę taka malutką:-) ta cewka sprowadza radio w "0". Gdy ją złączysz na stałe to radio ożyje w "5".
    Robisz sobie wyłącznik który "mostkuje " tą cewkę i już sie przełanczas w zera i piątki:-)
    auto_spa
    Level 10  
    A teraz znajdź tę ceweczkę... he he
    Przełącznik chcę dać na stałe pod CB/PA
    Bo na tyle juz mam skrót mocy 1W - 4W, i są jakieś dwa dodatkowe filtry

Mógł byś zaznaczyć na foto gdzie ta cewka (tak pi razy drzwi)?

djztaurus
    Level 17  
    Jak znajdziesz ten kwarc to zobaczysz cewkę (widać że jest "nieoryginalnie" wlutowana")
    Jak znajdziesz ją to daj znac:-)
    auto_spa
    Level 10  
    Zdjęcie które wstawiłem nie jest moje... Takie z wujaszka googla, poglądowe... U Mnie bebechy na tyle są troszeczke inne...
    Zaraz go rozkręcę i szukam...
    Fotka za 60min
  • Helpful post
    djztaurus
    Level 17  
    na zdjęciu zamieściłem na czerwono kwarc wraz z ceweczką. niebieki-kwarc; czarna-cewka.

Dodano po 1 [minuty]:

djztaurus
    Level 17  
    No dokładnie tak to wyglądają te przewody że maja iść do przełącnzika 5/0. Lecz jak to będziesz robił to nie patrz na zdjęcia tylko poprostu wyłącznikiem omijaj cewkę. Z tego zdjęcia się nie wyznasz.
    auto_spa
    Level 10  
    U Mnie coś jest ostro napaprane...
    Zerknijcie proszę na foto, i powiedzcie mi, co jest dorobione do tego radia ?
    bo sam już nie wiem o co chodzi...

• Helpful post
    c2h5oh
    Moderator
    Kolego auto_spa masz w tym radiu i "zera" i "piątki". Masz też coś jeszcze.
    Przełącznik z cewką to "zera". Przełącznik z kondensatorami to chyba tak zwane "dziury" czyli +10 kHz.
    Lokalizacja tych przełączników a dokładniej elementów które one przełączają świadczy o zerowej wiedzy na temat w.cz u osoby która je tam umieściła.
    auto_spa
    Level 10  
    Niech go szlak...
    Tyle , że już nie znajde gostka, bo przerabiałem radio dokładnie 20lat temu! he,he

Jeśli miał by mieć dziry (+10kHz) to bym to dosłyszał! Przełączanie przełącznikami na tyle nic nie daje!
    Tzn. coś daje, ale... nie wiem jak to określić.
    W przypadku 2 przełączników, radio cichnie, tak jak bym włączył dodatkowy filtr. Identyczne działanie jak po wciśnięciu NB/ANL
    Drugi przełóącznik podobnie...
    Na trzecim widzę że moc na SWR miarce spada do 1W , czyli jakby skrót... z 4 do 1...
    No niby jak by miał te piątki i zera, bo od Kwarcu idzie przewodzik na przełącznik itp. lecz... nie mam miernika MHZ by to sprawdzić.
    Na zachodzie w FM ... nadal odłuch mam lekko zniekształcony a czasami nawet nie słyszalny! Przełączanie nic nie daje...

A te dziry to niby jak on zrobił??? 2 razy po +5kHz???
    Bo na oko tak wygląda...
    Z kwarcu przewodem na jeden potencjometr (przełącznik) a z niego na drugi...
    no i by wychodziło że, by wejść w +10kHz najpier idę w 5tki, i dodaję raz jeszcze +5... Ale mi numer...

Montaż tzw. "piątek" (+5kHz) w Alanie 28 Montaż tzw. "piątek" (+5kHz) w Alanie 28 Montaż tzw. "piątek" (+5kHz) w Alanie 28
    auto_spa
    Level 10  
    No ale gdzie to wyregulować?
    Miernika MHZ niestety nie mam...

Ciekaw jestem czy znalazł bym na terenie Warszawy jakiegoś CBstę z czymś takim np. jak Galaxy Pluto czy podobnym...
    W rozmowie kolega by się "odstrajał" płynnie o 1kHz i by nasłuchiwał... jak "pływa" moja modulacja... Z tego co wiem, słychać Mnie głośno i wyraźnie... więc, chyba odskoków na "boki" Alanik zbyt mocnych nie ma...
    Olek II
    Moderator
    Tylko miernik częstotliwości prawdę powie. Inne sprawdzanie nic nie da. Stroimy tak:
    1. Odłącz na chwilę przewody od kwarcu 10,7. Ustaw trymerem obok kwarcu na 1 kanale 26.965 MHz
    2. Podlutuj przewody od dodatkowych przełączników, przełączniki ustaw tak aby cewka była włączona z kwarcem. Ustaw cewką na 1 kanale 26.960 MHz.
    3. Ustaw przełączniki tak, aby włączony był trymer przylutowany do przełącznika. Ustaw na dziurze (kanał 3) i regulując trymerem, ustaw 26.990 MHz.
    Wszystkich dziur w podstawowej 40-stce jest 7.
    3-4 26.990, 8-9 27.050, 11-12 27.090, 15-16 27.140, 19-20 27.190 MHz.
    Bez częstościomierza nie bierz się za ustawianie.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    SP8JZ
    Level 33  
    Można zestroić i bez częstościomierza. Jest kilka prowizorycznych metod, które sprawdzają się w warunkach amatorskich tylko trzeba mieć troszkę wiedzy i chęci do tego. Np. drugie radio CW/SSB czy też znajomość pojęcia f. harmonicznych
    A tak w ogóle można kupić gotową zestrojoną przystawkę/generator w postaci małej płytki PCB
  • Helpful post
    mulek
    Level 26  
    Witam, masz zrobione w ten sposób, że aby przełączyć w dziury musisz wyłączyć zera, inaczej będzie dochodziło do zerwania drgań i radio będzie milczeć.
    Środkowy przełącznik masz od zer a ten bliżej gniazda anteny od dziur.
    SP8JZ
    Level 33  
    Trymery Cemi po latach różnie mogą się zachowywać, zwłaszcza że te przełączniki mają często ruchome piny.
    Tak jak napisałeś jeśli kwarc zerwie oscylacje zarówno w AM jak i FM zniknie szum oraz przestanie pracować nadajnik. Wyświetlacz nadal będzie działał.
  • Helpful post
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Jak kwarc zerwie drgania to wyświetlacz się "zawiesi". To synteza LC7185.
    Sterowanie wyświetlacza multipleksowane i sterowane z tego samego kwarcu co wzorzec rastra. Może zerwać drgania i pracować na jakiejś zupełnie innej częstotliwości , co w tym wypadku całkiem możliwe , biorąc pod uwagę długość przewodów ( pojemności i indukcyjności pasożytnicze). W takim przypadku radio zamilknie i brak TX.
    auto_spa
    Level 10  
    No to mnie podbudowaliście....
    To na bank mam dziury bliżej anteny, a piątki w środku?
    Problem w tym, że nie wiem, jak ustawić przełączniki ...
    Nie są opisane...

Podjadę po SWR miarkę, zestroję sobie antenę i wypróbuję...
    Muszę znaleźć kogoś z Warszawy kto ma SSB/CW itp. by się gdzieś spotkać, i zerknąć jak to po drugiej stronie słychać... O 9 będę w serwisie CB, może On pomogą...
    SP8JZ
    Level 33  
    Dzięki arturavs za sprostowanie. Pomyliłem z alanem 18, tam jest encoder. Przepraszam za zamieszanie.
    Przełączniki (patrząc jak na zdjęciu) w prawo: zera, w lewo: dziury, oba od siebie: piątki, oba do siebie: nie wiem
    auto_spa
    Level 10  

Dałem raz jeszcze foto, bo się zagubiłem...

Radio jak widać, od dołu...
    Czyli jak te przełączniki ustawić??

Chodzi mi o to, by były ZERA
    Czyli... dwa przełączniki (środkowy i prawy) w prawo = 0
    oba te same w lewo = 10
    oba od siebie , czyli lewy w lewo, prawy w prawo = 5

Dobrze załapałem??
    Olek II
    Moderator
    auto_spa wrote:

Chodzi mi o to, by były ZERA

Jeśli tylko zależy Tobie na zerach, to odlutuj przewody do przełączników (od strony kwarcu) i wstaw cewkę szeregowo z kwarcem (tą która jest na przełączniku). Później zestroić. Najprościej, najszybciej, bez komplikacji.
    Pozdrawiam.
    gumisie
    Level 43  
    Czy w tej W_wie nie ma kogoś aby mógłby koledze pomóc?.
    Kol. przetnij mostek po między środkowym a prawym przełącznikiem(zdjęcie ten srebrzony), prze_lutuj szary przewód od prawego przełącznika w miejsce prze_ciętej zwory środkowego przełącznika którym to przełączysz (5) w (0) a i tak bez częstotliwościomierza tego CB nie zestrojsz.
    Powodzenia.
    Ps. usuń ten "skrót mocy".
    auto_spa
    Level 10  
    Nie wiem o co chodzi... Mi chodziło o to, by... dorobić do radia piątki! Nie wiedziałem że już je mam! Przy okazji tego postu , dowiedziałem się, że mam i dziury! Byłem właśnie na strojeniu. Radyjko śmiga jak ta lala! Nie wychodzi z częstotliwości! Sprawdzane na mierniku MHZ ... Przy okazji ustawiłem raz jeszcze SWR, wymieniłem przewody zasilające i poprawnie zlutowano wtyczkę antenową. Kolega miał rację... Dwa przełączniki w prawo = zera, dwa w lewo = piątki, od siebie = dziury
    Moc w antenę = 1,13W lub 4,56W (sterowane przełącznikiem na tyle)
    SWR na środku (19CH) = 1,1928) na 40CH 1,2739
    Lepiej się nie dało...
    Radyjko już po testach :-)
    Spod domu (Targówek) byłem słyszalny w TIrze na +9dB który był między Warszawą a Serockiem (okolice Zegrza)
    oraz udało mi się złapać jakąś stacjonarkę na CH28 z Zakroczymia , u niego miałem +5dB W drugą stronę Warszawy (Piaseczno) było kiepsko! Już na Ursynów nie dało się dokrzyczeć, a jak już Mnie słyszeli to na max. +3DB z szumami! Myślę że jak na mobila to i tak niezły rezultat! Strojenie kosztowało 20zł