Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio LG LAC5800R - przy większych basach wycisza na chwilę.

bawi 24 Aug 2010 11:44 2825 11
    bawi
    Level 10  
    Problem jest taki, że w Corsie B mam zamontowane radio LG LAC5800R, bardzo ładnie gra ale gdy podkręcam prawie na maxa i gdy są dość duże bassy radio zachowuje się dziwnie bo wycisza całkowicie na ok.5 sekund (na wyświetlaczu nic się nie zmienia) i powraca do grania, jak nie wyciszę ręcznie to ono znowu przerywa granie. Podczas odtwarzania z USB i CD jest tak samo, przy CD powrót do odtwarzania trwa trochę dłużej bo laser wraca do utworu.
    Problem ten objawia się na ustawieniach głośności: tylko przód lub przód i tył, na samych głośnikach z tyłu można na maxa grać i nic się nie wycisza (ale one są słabsze od przednich).
    Dodam jeszcze, że mam też problem z Balansem z przodu - nie działa, gdy jest ustawiony na center to obydwa głośniki działają głośniej niż ustawienie np. na lewy (słychać w obydwu przednich). Z tyłu nie ma problemu z balansem.
    Jeszcze informacja o głośnikach: przednie to oryginalne od nowości (zawieszenie membrany po przerywane), tylne głośniki są nowe dopiero co wymienione.
    Czekam na podpowiedź.
    bawi
    Level 10  
    Wymieniłem przednie głośniki na nowe, oraz kostkę euro. Balans jest już okay ale nadal radio wycisza się przy dużych basach i po kilki sekundach gra znowu i zaraz znowu się wycisza gdy są nadal za wysokie basy. Całe to "wyciszanie" wygląda identycznie jak typowe wyciszenie podczas uruchamiania samochodu.
    Zaobserwowałem też, że czasem nawet na tym samym utworze, (przy tych samych ustawieniach głośności i equalizera) raz pojawia się problem "wyciszania" a innym razem w tym samym momencie utworu gra na full normalnie.
    Ciekawi mnie jeszcze jedno: dlaczego radio uruchamia się dopiero po podłączeniu anteny, poprzednie radio działało bez anteny.
    bawi
    Level 10  
    Wyczytałem w innym podobnym temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1673562.html , że może to być kabel masy.
    Z tym, że wszystko jest prowadzone fabrycznie, czy mam masę poprowadzić osobno?
    Postaram się wymienić przewody głośników na nowe może w tym też jest problem.
    Samochód ma już 13lat więc instalacja nie jest zapewne w super stanie.
    lukasb4
    Level 12  
    Sprobuj złapac plusa z akumulatora i tak samo mase. Plusa daj przez jakis bezpiecznik. Bedziesz mial pewnosc ,ze to wina zasilania.Mialem takie przypadki ,ze radio zciszalo sie w momencie gdy powinno "łupnąć"ale tylko na ułamek sekundy.Napisz jaki masz silnik w tej corsie i czy to samo dzieje sie gdy silnik pracuje. masz wtedy wieksze ladowanie.
    bawi
    Level 10  
    Postaram się tak właśnie zrobić i dam znać jaki efekt. Silnik 1.2 8V 45KM LPG, sprawdzałem i na odpalonym i na zgaszonym jest tak samo, sprawdzałem czy jak włączę światła (większy pobór zasilania) ale bez zmian. Akumulator mam praktycznie nowy bo wymieniany pół roku temu, ostatnio go prostownikiem profilaktycznie doładowałem. Jutro postaram się podłączyć radio bezpośrednio pod akumulator.
    slavwek.ie
    Level 34  
    bawi wrote:
    radio uruchamia się dopiero po podłączeniu anteny, poprzednie radio działało bez anteny.

Tu masz pośrednią przyczyną, czyli brak masy radia. Radio czerpie masę poprzez przewód antenowy a to nie jest dla niego zdrowe.
    Dodatkowo stawiam na "bajzel" w kablach od przednich głośników, czyli pozamieniana polaryzacja i kanały. (wynikało to z opisu problemu z balansem)
    Wywalił bym to wszystko co tam jest ulepione, znalazł bym schemat złącza ISO od Opla i połączył tak jak się należy.

lukasb4 wrote:
    Plusa daj przez jakis bezpiecznik
    Nie "jakiś" tylko taki sam jak z tyłu radia.
    bawi
    Level 10  
    Jak już pisałem wcześniej, wymieniłem kostkę ISO na nową do Opla i balans już jest okay. Natomiast problem wyciszania jest nadal. Postaram się jakoś niebawem sprawdzić tą masę. Czyli rozumiem, że radio powinno działać na odłączonej antenie?
    slavwek.ie
    Level 34  
    Oczywiście.
    Masa powinna znajdować się w złączu ISO i tylko z niej radioodbiornik powinien korzystać.
    Posprawdzaj jeszcze polaryzację przednich głośników, czy plus i minus są jednakowo podłączone dla L i P strony.
    lukasb4
    Level 12  
    I pamietaj kolego ze przy podlaczaniu musizz jeszcze dać impuls załączający, tj. +12V .Ufajac ze masz oryginalna instalcje ISO,odpowiedzialny jest za to zółty kabelek.
    slavwek.ie
    Level 34  
    lukasb4 wrote:
    Iodpowiedzialny jest za to zółty kabelek.
    w instalacjach ISO samochodów różnych marek ten kabel ma przeróżne kolory, często występuje z paskiem...
    Jeśli chodzi o złącze radia, to też różnie producenci go kolorują, ale najczęściej czerwono, więc nie sugerował bym się kolorem zbyt mocno a raczej miernikiem lub żarówką 12V
    lukasb4
    Level 12  
    Najczesciej kabel zasilania wylaczany stacyjka jest żółty. czerwony jest ten ze stałym podaniem napiecia. a czarny od masy.bynajmniej w ISO corsy B tak wlasnie bedzie.
    bawi
    Level 10  
    Problem rozwiązany. Antena była wadliwa, dodałem do niej masę i wszystko chodzi idealnie. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.