Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podłączyć DVD samsung i DEKODER upc pod TV samsunga?

edyta2125 24 Aug 2010 18:00 10691 13
    edyta2125
    Level 10  
    Mam pytanie posiadam telewizor SAMSUNG LE37 C530 mam podłączny do niego dekoder UPC. Jak podłączyć DVD Samsung c350 ?

Eurozłącze podłaczone mam dekoder-telewizor, antena równiez dekoder-telewizor, a przy DVD mam tylko 3 kable z żółta, białą i czerwona końcówka z obu stron.

W instrukcji mam 4 opcje podłaczenia DVD :
    1. Za pomoca SCART
    2. Podłączenie Video CVBS za pomocą VIDEO OUT(zółte)/AUDIO OUT(czerwone i białe) w telewizorze.
    3. Podłączenie do systemu audio (wzmacniacz 2-kanałowy, Dolby Dogital, MPEG2 lub wzmacniacz DTS.
    4. Za pomocą przewodów składowych sygnałów połączyć złącza COMPONENT VIDEO OUT znajdujace sie z tyłu Dvd ze złączami COMPONENT IN w telewizorze.

Jak to podłączyć? Nie jestem za bardzo w tym wszystkim.
    matis057
    Level 33  
    Scart czyli eurozłącze.
    Masz może w telewizorze te żółte wyjście, czerwone i białe?
    edyta2125
    Level 10  
    Mam i żółte i białe i czerwone.
    matis057
    Level 33  
    To podłączasz DVD kablami chinch (http://pl.wikipedia.org/wiki/Cinch) pod telewizor.
    Zółty - żółty
    czerwony - czerwony
    biały - biały
    hojlo1
    Level 35  
    Jedyne logiczne podłączenie (w tym przypadku) to Component.
    TV ma takie wejście a DVD wyjście = uzyskasz najlepszą jakość obrazu z DVD.

Więcej o złączach i jakości obrazu (także dla matis057 ) - Link
    Doczytać i będzie wiadomo. ;)
    edyta2125
    Level 10  
    Próbowałam tak ale w telewizorze mam albo z jednej strony 3 wejscia (białe, żółte i czerwone) VIDEO/AUDIO AV IN lub COMPONENT IN (tylko białe i czerwone). Jak podłączyłam wszystkie 3 kable (do video/audio V IN) to na dekoderze wyświetlało sie ze dekoder jest włączony ON ale nie ma zadnej reakcji na TV. Wchodząc na opcje telewizora do wyboru mam złacze, usb Avi, Hdmi to nigdzie sie nie wyswietla sie ze jest nowe urzadzenie.
    hojlo1
    Level 35  
    edyta2125 - wszystko jest w instrukcji TV (albo papierowej , albo elektronicznej).

Wyżej masz link o złączach i nie opisuj że COMPONENT to tylko 2wejścia (jak to 3).

Dekoder UPC jakie ma wyjścia?

Zdjęcia sprzętu (złączy) zrobić i umieścić bo bzdury wychodzą.:!:
    dzac4
    Conditionally unlocked
    I DVD i TV posiadają componenta!
    Podłącz componentem także audio.
    edyta2125
    Level 10  
    Jak bym mogła prosic jasniej kolory kabli itp.
    matis057
    Level 33  
    Dekoder jest podłączony anteną i scartem?
    Jeśli tak to odłącz scarta i będzie obraz z anteny.

hojlo1 dziękuję za link.
    Pablo1964
    Moderator
    dzac4 wrote:

Złącze component (3 x chinch) jest tylko złączem video. Przy takim połączeniu audio należy połączyć osobno.
    edyta2125
    Level 10  
    Czyli odłaczyc scarta od dekodera i tylko trzema kablami chinch połączyc DVD-telewizor? czy DVD- dekoder?
    dzac4
    Conditionally unlocked
    Pablo1964 wrote:
    dzac4 wrote:

Złącze component (3 x chinch) jest tylko złączem video. Przy takim połączeniu audio należy połączyć osobno.

Chyba jasno napisane?!

A sprzęt ma swoje oznaczenie i trzeba być ślepym lub analfabetą aby tego nie widzieć!:D

Dodano po 5 [minuty]:

edyta2125 wrote:
    Czyli odłaczyc scarta od dekodera i tylko trzema kablami chinch połączyc DVD-telewizor? czy DVD- dekoder?

Scartem podpięty masz dekoder DVB-C a componetem(3x chincz) podepnij DVD i jak już niektórzy coś sugerują abyś nie zapomniała o audio(2x chincz). :wink: