Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hanseatic CTV 82-7000S brak głosu, przywieziony z Niemiec

orzech_michu 24 Aug 2010 20:17 2030 3
    orzech_michu
    Level 10  
    Witam serdecznie i z góry dziękuję każdemu za pomoc.
    Problemem jest tv Hanseatic CTV 82-7000S który teściowie dostali z Niemiec.
    Mianowicie po podłączeniu kablówki bezpośrednio, praktycznie nie znajduje obrazu,
    więc podłączyłem go przez DVD (firmy MBO dvd rec 2000). Wyszukałem automatycznie kilkanaście programów z dżwiękiem (obraz nawet bardzo dobry jak na kablówkę) lecz bez dżwięku za wyjątkiem kilku (mini mini i chyba tvn).
    Więc problem polega na tym, że programy które zostały znalezione w znakomitej większości nie mają dżwięku. Dodam także istotną informację, że nie posiadam oryginalnego pilota do TV tylko jakiś zamiennik AGK 10133. Wydaje mi się że można było by dostroić dżwięk do obrazu "ręcznie" (tak mi się wydaje)lecz nie mam takiej możliwości z tym pilotem, a TV ma w sobie tylko Wyłącznik, głośność i przełączanie programów.Więc to chyba wszystko, proszę o pomoc, co robić?ewentualne pytania oraz koszta jakie musiałbym ponieść w związku "przestrojeniem" TV (jeśli to konieczne).
    mirex
    Level 43  
    Właściwie to nic nie rozumiem.
    Jak podłączyłeś go przez DVD? Przez wejście /wyjście antenowe?
    To jakim cudem bezpośrednio z gniazda antenowego nie widzi programów, ale przez urządzenie pośredniczące już tak?
    Czy może nagrywarkę programowałeś?

Według mojej wiedzy ten TV to chassis SC-140 Daewoo, Trzeba by jednak zerknąć do środka. Jeśli tak, jeśli oprogramowanie Daewoo, to oryginalny pilot R-46G22.

Telewizor powinien być wielosystemowy i poprzez poprawne programowanie wszystko powinno być! I głos i obraz.
    Quote:
    Wydaje mi się że można było by dostroić dżwięk do obrazu "ręcznie" (tak mi się wydaje)lecz nie mam takiej możliwości z tym pilotem

W błędzie jesteś, tak się nie da.
    Albo działa automat, albo w trakcie instalacji masz wybór standardów odbioru.

Możliwe jednak, że to wyrób przeznaczony tylko na rynek zachodni z fonia B/G i NICAM. Trzeba by sprawdzić filtry SAW, bo w trybie serwisowym nie widzę włączania poszczególnych systemów.

Wszystko to jednak to czarna magia dla Ciebie. Jak po dalszych kombinacjach z programowaniem nic nie wyjdzie to, moim zdaniem, trzeba oddać do serwisu w celu zdiagnozowania co to właściwie jest i ewentualnego przestrojenia.

O koszta pytaj w lokalnych serwisach a nie tutaj.
    Dokładniej zapoznaj się z regulaminem forum - choćby pkt 11, 15 dla przykładu.
    orzech_michu
    Level 10  
    Sorki za niedokładne informacje.
    Antenę podłączyłem do dvd a dvd do tv przez scart i automatycznie wyszukałem za pomocą dvd.
    Na tyle obudowy są jeszcze takie informacje (może przytatne): PSOT 710022 oraz Art no. 383685.
    Jeżeli to pomoże to również jestem gotów zrobić zdjęcia płytki głównej lub czego tam by trzeba.
    Myśle kupić ten pilot co napisałeś, wtedy bedę mógł spróbować coś znależć bez dodatkowych urządzeń, chyba że nie jest to dobry pomysł to proszę o odpowiedż.
    mirex
    Level 43  
    Z pilotem oczywiście to zły pomysł. Bo na teraz nie wiadomo czy zadziała z Twoim telewizorem.
    Jak pisałem, trzeba zobaczyć wnętrze TV, spisać układy scalone łącznie z programem podanym na mikrokontrolerze. Równie dobrze może to być jakiś produkt Beko.
    Bo na przykład dla Hanseatica CTV 70-7000 dedykowany jest pilot IRC81152, który pracuje właśnie z Beko między innymi. A czy to podobne TV ja niestety nie jestem w stanie powiedzieć.

Twój uniwersalny pilot nie wiadomo co potrafi. Da się wejść nim w menu programowania TV? I co w nim masz?

Rozkręć więc TV i podaj układy scalone lub napisy na płycie głównej.

Odnośnie braku fonii po zaprogramowaniu nagrywarki - po prostu źle to zrobiłeś! Też powinien być w niej wybór standardów, systemu. Nie wiem jak tam opisane w menu - B/G, D/K, I, a może EAST, WEST?
    Teraz pewno automat zrobił tak, że odbierasz głos tylko na programach nadawanych w NICAM.