Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Mondeo MK2 2,0 16V Zetec - schemat paska klinowego

DawiDD 24 Aug 2010 21:00 37654 10
    DawiDD
    Level 28  
    Witam
    Pilnie potrzebuje schematu paska klinowego do Modeno MK2 kombi 2l 16v. Auto stoi przed domem a właściciel w domu nie może odjechać
    Proszę o pomoc
    pioart
    Level 38  
    Ford Mondeo MK2 2,0 16V Zetec - schemat paska klinowego CRS Wał korbowy
    P Rolka prowadząca
    A Alternator
    T Rolka napinająca
    WP Pompa cieczy chłodzącej
    PS Wspomaganie układu kierowniczego (serwo)
    AC Sprężarka klimatyzacji
    DawiDD
    Level 28  
    Witam
    Wczoraj w bólach założyłem ten pasek ale nie tak jak jest na rysunkach.
    Silnik to Zetec z klima wspomaganiem. Rolka prowadząca, napinacz i kolo od pompy wody sa gładkie, bez rowków. Nie go końca wiec o co chodzi z tymi skrótami NGA NGB NGC, NGD.
    Sa jeszcze inne wersje niz te na rysunku? Bo tak z pamięci ja to wczoraj robiłem to ani 2 ani 4 obrazek nie odwzorowuje tego co tam było

PS ja to założyłem tak
    barubar
    Level 26  
    Bo te rolki/koła współpracują z tylną częścią paska. Mam pytanie, czy ty rozumiesz te obrazki? Masz wszystko, jak na tacy podane do stołu.
    DawiDD
    Level 28  
    obrazki rozumiem tylko wczoraj próbowałem rożne sposoby z 2 i 4 rysunku tez ale nie pasowało - pasek był za dlugi. Jedynie w taki sposób jak ja wsadziłem pasowało - z tym ze teraz napinacz jest max napięty
    ociz
    Moderator of Cars
    A skąd wiesz że pasek taki jak powinien być? Te "skróty" to oznaczenia silników bo tyle różnych 2.0 było w Mondeo MK2.
    DawiDD
    Level 28  
    czy pasek jest prawidłowy to nie wiem ale fakt faktem ze taki był założony. Gdzieś na forum czytałem ze przy wymianie pompy wody z eskorta trzeba założyć pasek jak na moim schemacie, bo kolo na tej pompie jest inne. W tym aucie coś tam kiedyś z pompom było robione, wiec może tu leży przyczyna.
    A co dokładnie oznaczają te skróty - chciałbym ustalić z czym ja mam do czynienia
    barubar
    Level 26  
    Które skróty? Te nad obrazkami? To kody silników...
    pioart
    Level 38  
    Bardzo skrupulatnie przeszukałem „transmisję” paska i wydaje mi się że schematy są poprawne . Niechcący narobiłem galimatiasu .
    Co do literek to kolega „O” już wyjaśnił . Co do kwestii długości paska to nie wiem ale jest tam parę rozmiarów w zależności od wyposażenia . No i na koniec , przełożenie paska przez rolki nie jest pozostawione przypadkowi.
    barubar
    Level 26  
    Są, nie masz powodów do tłumaczenia się z tego, że chciałeś pomóc. A ktoś tej pomocy nie zrozumiał. Nie nasza to wina.