Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z rozdziałem sieci

matbla91 25 Aug 2010 13:33 7426 110
    matbla91
    Level 16  
    Witam,
    mam problem z rozdzieleniem sygnału internetowego. Otóż są dwa budynki, w pierwszym przychodzi internet z TP ten o stałym IP, idzie kabel do modemu, a z modemu do routera, który wysyła go bezprzewodowo, ale ma i wyjścia przewodowe o wtyczce RJ-45. Potrzebuje jeszcze ten sam internet doprowadzić do drugiego budynku oddalonego o około 100m. Niestety na skrętce coś nie wychodzi, nie ma sygnału. Nie wiem, ale wydaje mi się, że problem tkwi w odległości, ponieważ samą wtyczkę podłączam według schematu, więc chyba dobrze. Czy macie jakiś pomysł, w jaki inny sposób doprowadzić tam internet? Chyba, że poprzedni sposób jest dobry, tylko jest coś o czym nie wiem, wtedy proszę o wskazówkę.

Dzięki,
    Mateusz
  • Helpful post
    bogiebog
    Level 43  
    100m po skrętce powinno pójść.
    Jaki to kabel ? 100 m to musisz mieć dobry kabel, markowy (jak kupiłeś najtanszy to mogą być problemy z tanią chińszczyzną) bo to jest na granicy długości kabla dla skrętki.

Podaj przypisanie pinów do kolorów po obu stronach jak to zacisnąłeś.
    testowałęś to jakimś testerem ?
    matbla91
    Level 16  
    Kabel firmowy, drogi. Tak samo wtyczka przy routerze, jak po drugiej stronie, patrząc od lewej strony styków: biało-pomarańczowy, pomarańczowy, biało-zielony, niebieski, biało-niebieski, zielony, biało-brązowy, brązowy. Testowałem to w ten sposób, że włożyłem kabel po drugiej stronie do karty sieciowej laptopa.
  • Helpful post
    bogiebog
    Level 43  
    Quote:
    Testowałem to w ten sposób, że włożyłem kabel po drugiej stronie do karty sieciowej laptopa.

i dioda na karcie zapaliła się ?

zaopatrz się w tester kabli np z allegro. Może coś źle zaciśnięte i jest gdzieś przerwa ?

Dodano po 1 [minuty]:

Jak nie masz testera to zwieraj po jednej parze na jednym końcu i mierz ohmomierzem drugi koniec tą samą parę aby wyeliminować przerwę w kablu.
  • Helpful post
    hermes-80
    Level 43  
    Są dwa standardy spinania kabla sieciowego może jak jeden nie będzie działał spróbuj drugim sposobem gdzieś kiedyś wyczytałem ze to komuś pomogło.
    Problem z rozdziałem sieci
    Ale podstawą jest sprawdzenie kabla czy wszystkie piny są dobrze podłączone.
  • Helpful post
    piterus99
    Level 43  
    "przedzwoń" najpierw sam kabel czy nie jest gdzieś uszkodzony. Jeśli znajdziesz chociaż dwie dobre pary, to da się to zrobić. Jeśli wszystkie są sprawne(jest przejście) to albo źle zaciśnięte wtyczki, albo słaby kabel, albo słabe karty albo nagiąłeś 100m i wyszło 190m(na 10mbps się zlinkuje prawdopodobnie, na 100 na pewno nie)
    matbla91
    Level 16  
    Dziękuję bardzo za pomoc! :) Wszystko będę sprawdzał w następnym tygodniu. Mam jeszcze jedno pytanie - prośbę - na wypadek gdyby okazało się niemożliwe przesłanie sygnału przewodowo. W takim wypadku czy dobrze rozumuję stworzenie sieci bezprzewodowej, tj.
    - w pierwszym budynku: modem idzie do routera, który wysyła sygnał bezprzewodowo do pierwszego budynku, a dodatkowo na antenę (kierunkową czy sektorową?)
    - w drugim budynku sygnał odbiera antena antena (kierunkową czy sektorową?) podłączona do routera, który wysyła sygnał bezprzewodowo

Nie wiem, czy moja koncepcja jest prawidłowa, choćby dlatego, że brakuje mi jakiegoś przejścia z RJ-45 na RP-SMA, dlatego proszę o pomoc w całości.
  • Helpful post
    piterus99
    Level 43  
    Zasada - jedna antena jeden AP. Nie da sie podłączyć dwóch anten do jednego radia tak, żeby było dobrze.

Przejściówka z RJ-45 do RPSMA to właśnie AP - tryby są różne.
    Jeśli w obu chcesz mieć bezprzewodowo i dodatkowo most bezprzewodowy między nimi to albo ovislink g.duo, albo 4 jakieś AP, z czego dwa z trybem AP+WDS żeby się zestawił most.
    Między budynkami dwie anteny panelowe.
    matbla91
    Level 16  
    Czyli dwa urządzenia ovislink g.duo do jednego i drugiego budynku? :)
  • Helpful post
    piterus99
    Level 43  
    O ile z tego samego miejsca co podłączasz antene od mostu złapiesz zasięgiem cały budynek.
  • Helpful post
    bogiebog
    Level 43  
    Z tym duo dobrze się zastanów.
    Jeśli antena do mostu WIFI i do nadawania po budynku są w tym samym miejscu to duo OK, ale jeśli odległość między antenami jest większa niż 2m (np antena na dachu a druga w na parterze i kabel między nimi ma 13m = straty w kablu 6db + na złączkach) to lepiej dwa AP-eki i połącz kablem RJ45 który nie ma żadnych strat.
    matbla91
    Level 16  
    Rozumiem, anteny panelowe 12dB wystarczą? One mają 15m długość kabla nisko-tłumiennego.
  • Helpful post
    piterus99
    Level 43  
    15m to 10 razy za dużo. Góra 3 metry.
    matbla91
    Level 16  
    Dobra, to faktycznie może być konieczność 4 AP. W takim wypadku 4 anteny (2 dookólne i 2 panelowe (12dbi wystarczy?)) i AP połączone skrętką z wtykami RJ-45. Nic nie przekręciłem? :)

Dodano po 2 [godziny] 50 [minuty]:

Mam jeszcze jedno pytanie, bo zawsze robią alternatywne rozwiązanie. Gdybym chciał wzmocnić sygnał przewodowy (skrętka) to przykładowo co 50m podłączać dodatkowy router? Ma on mieć jakąś specjalną funkcję?
  • Helpful post
    bogiebog
    Level 43  
    Skrętka pójdzie do 100m bez problemu bez wzmacniaczy, tylko dobra skrętka, zanim zakopiesz/zawiesisz to przetestuj.
    matbla91
    Level 16  
    Niby jest dobra skrętka - może coś źle podłączyłem. Będę kombinował na miejscu, ale gdyby się okazało, że za daleko to może być router bezprzewodowy? Łączyłby RJ-45, wzmacniał i przy okazji rozsyłał :D Czy dobrze kombinuję? Ma on mieć jakąś specjalną funkcję?
  • Helpful post
    k00dlaty
    Level 10  
    Jako wzmacniacz sygnału po ethernecie można zastosować dowolny Switch czy HUB, tylko żeby miał wymaganą przez Ciebie przepływność.
    Zastanów się czy nie lepiej by było pójść w kabel światłowodowy i dwa konwertery.
    Cena konwertera prostego to około 160 zł(Przykładowy konwerter) do tego trzeba by zakupić kabel światłowodowy zarobiony obustronnie wtykami żeby podpiąć i będziesz miał gotowe połączenie pomiędzy budynkami z dużym zapasem przepływności oraz co ważnie niezawodnym, dodatkowo w odróżnieniu od połączenia kablem pomiędzy budynkami zabezpieczasz się przed przepięciami i różnymi zakłóceniami jakie mogą wystąpić.
    Cena patchkordu duplexowego to około 35 zł + 1,6 zł za metr(tylko musiał byś go jakoś zabezpieczyć, bo jest dość delikatny i wrażliwy na wilgoć oraz uszkodzenia mechaniczne), jako lepszą alternatywę możesz zakupić kabel zewnętrzny typu Z-XOTKtsdD i zaspawać z obu stron złącza, co było by trochę droższe, ale kabel jest porządny i nie tak łatwo było by go uszkodzić.
    W obu przypadkach cena takiego rozwiązania powinna być mniejsza niż kupowanie dodatkowych AP z antenami panelowymi.
    Pozdrawiam
    matbla91
    Level 16  
    Więcej wyjdzie i dużo więcej pracy :)

W mojej kombinacji koszt nie byłby duży, bo tylko te dwa huby/switche/routery.

Czyli zrobię tak: w dwóch miejscach dodatkowe routery bezprzewodowe. I mam w związku z tym pytanie. Czy jeśli w każdym routerze nazwę sieci bezprzewodowej ustalę na taką samą to czy oszukam laptopa? Tzn. wyobraźmy sobie, że chodzi ktoś pomiędzy tymi dwoma budynkami i w jednym jest pierwszy router, pomiędzy jest drugi, a w drugim budynku trzeci. Czy da się jakoś zrobić, aby nie musiał przełączać cały czas sieci? Oczywiście rozumiem, że na pewno trzeba ustawić te trzy sieci jako preferowane :)
  • Helpful post
    hermes-80
    Level 43  
    Quote:
    IAPP
    Tak jak w temacie chodzi o usługę IAPP.
    Z tego co wiem służy to do roamingu pomiędzy AP.
    Czyli jeżeli np. ustawimy na 2 ap ten sam SSID włączymy IAPP to użytkownik po wejściu w mocniejszy sygnał powinien automatycznie być przełączany na ap o mocniejszym sygnale, bez zrywania połączenia.

http://www.trzepak.pl/viewtopic.php?t=10214
    matbla91
    Level 16  
    Dobra, to już wiem praktycznie wszystko. Dobrze rozumiem, że prędkość będzie malała w zależności od tego ile komputerów będzie podłączonych naraz do internetu, a nie w zależności ile routerów? :)
  • Helpful post
    hermes-80
    Level 43  
    Router jest tylko pośrednikiem a łącze zużywają komputery.
    matbla91
    Level 16  
    A jeszcze jedna kwestia ;) Czy będą tam potrzebne jakieś specjalne konfiguracje w routerach/switchach? Czy tylko podpiąć, ustawić SSID i będzie hulać?
    piterus99
    Level 43  
    DHCP wyłączyć, zostawić tylko na routerze.
    matbla91
    Level 16  
    Pytanie którym? :)

Połączenie wygląda tak:

modem ADSL -> router bezprzewodowy -> switch -> router bezprzewodowy -> router bezprzewodowy

Każde z urządzeń jest połączone ze sobą skrętką z wtykami RJ-45.
    piterus99
    Level 43  
    Na tym, który ma dostęp do Internetu jako pierwszy. Chyba, że chcesz jakoś separować sieci od siebie.
    matbla91
    Level 16  
    Nie chcę separować ;) Czyli w routerze do którego idzie skrętka z modemu ADSL. Dzięki! :)
    matbla91
    Level 16  
    Mam jeszcze jedno pytanie. Mam urządzenie Edimax EW-7206APG i chcę je wykorzystać do wzmocnienia sygnału odbieranego bezprzewodowo i rozsyłania dalej do laptopa/laptopow, od urządzenia Ovislink WL-1120AP, które odbiera sygnał przewodowo i rozsyła także do laptopa/laptopów. Mam do wyboru kilka opcji w Edimax EW-7206APG: Station-Ad Hoc, Station-Infrastructure, AP Bridge-Point to Point, AP Bridge-Point to Multi-Point, AP Bridge-WDS i Universal Repeater. Którą wybrać aby wszystko działało najlepiej? :) Czy w Ovislink WL-1120AP też mam coś ustawiać?
    piterus99
    Level 43  
    Jak na tamtym masz mozliwosc to wdsem, jak nie to uni repeater, ale ostrzegam.. mozna stracic wlosy z glowy.
    matbla91
    Level 16  
    Co masz na myśli? :) Jeśli ustawie w obydwu urządzeniach WDS włączony i skonfigurowany to będzie można łączyć laptopy z obydwoma urządzeniami czy tylko z jednym?