Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem ze starym komputerem - nie reaguje...

pawelnowy7 25 Sie 2010 19:23 2399 32
  • #1 25 Sie 2010 19:23
    pawelnowy7
    Poziom 8  

    Witam.
    Mam problem z moim starym komputerem (6-7 lat). Mimo że jest to już grat, zależy mi na tym aby działał. Problem polega na tym że komputer podczas normalnej pracy (przeglądarka internetowa, nic więcej), nagle się wyłączył. I co... i nic... Nie da się go uruchomić (w ogóle nie reaguje). Sprawdziłem kable... są ok. W środku nic się nie powylewało, nic nie spaliło... (Komputer przez cały czas wiernie mi służył... pierwszy raz jest coś z nim nie tak...)
    Z góry dzięki za odpowiedź.
    Ps. Chciałem uprzedzić że w tym temacie jestem kompletnie zielony, więc proszę o wyrozumiałość...

    0 29
  • #2 25 Sie 2010 19:35
    artaa
    Poziom 43  

    Podaj pełną specyfikację z zasilaczem włącznie.
    Na początek podmień zasilacz.

    0
  • #3 25 Sie 2010 20:38
    1413117
    Użytkownik usunął konto  
  • #4 25 Sie 2010 21:38
    pawelnowy7
    Poziom 8  

    Przepiszę to co miałem na takiej kartce dołączonej przy kupnie komputera:
    Pamięć RAM : 512DDR400
    Procesor : Athlon 2000XP Box
    Dysk Twardy : Caviar 40GB
    Plyta Główna : Gigabyte GA-7VA
    Krata sieciowa : Planet 10/100
    Karta Graficzna : GeForce 5200fx 128/128 AGPx8
    Zasilacz : MaxPower px-300
    Nie daję głowy za wszystko, ponieważ było to wszystko ręcznie wypisane (koślawym pismem...) więc jakieś litery mogłem przekręcić....

    Nie za bardzo mam od kogo pożyczyć zasilacz aby sprawdzić czy działa jest jakiś sposób aby go sprawdzić bez podmieniania?? Aha po włączeniu komputera do zasilania (tym przełącznikiem z tyłu) włącza się dioda w myszce i na (chyba) płycie głównej w prawym górnym rogu pomarańczowe światełko... Jeśli to coś pomoże....

    Jak mam sprawdzić temperaturę, jeśli on nawet się nie włączy (czyli czyba nie zdąży się nagrzać...).... nie wiem - to tylko moje zielone rozumowanie... Jeśli mówię źle to prosiłbym o instrukcję jak sprawdzić tą temperaturę...

    Przepraszam jeśli pytam się o rzeczy banalne, ale po prostu nie siedzę w tym temacie... w ogóle jeśli chodzi o elektronikę...

    0
  • #5 25 Sie 2010 21:39
    artaa
    Poziom 43  

    Musisz skombinować sprawny zasilacz.

    0
  • #6 25 Sie 2010 21:43
    krukoo
    Poziom 11  

    Jezeli podczas wł. nawet wietraki nie startuja to raczej tak jak pisza koledzy zasilacz, a jak bedziesz mial mniej szczescia do plyta główna

    0
  • #7 25 Sie 2010 21:45
    pawelnowy7
    Poziom 8  

    Więc to raczej trochę potrwa....... Jak tak czy to wpływ wieku mógł to spowodować??
    Aha sprawdziłem.... podczas podłączania wiatrak porusza się kilka (3-4) milimetrów i staje......(wcześniej tego nie zauważyłem)

    0
  • #8 25 Sie 2010 21:47
    artaa
    Poziom 43  

    TAK mógł, sprawdzenie na innym zasilaczu to początek diagnostyki.

    0
  • #9 26 Sie 2010 00:44
    Eidems
    Poziom 28  

    Weź od kogoś stabilny markowy zasilacz pożycz, i zobacz jak komputer zareaguje, mozesz zobaczyć jeszcze w swoim zasialczu jak wygląda elektronika.

    0
  • #10 26 Sie 2010 02:54
    hell666
    Poziom 11  

    i mała rada nigdy nie włączaj zasilacza bez obciążenia - czyli musi być on podpięty pod płytę główną.

    A co do twojego problemu:

    - wyjmij i przeczyść kości pamięci ram (przetrzyj delikatnie styki)
    - wyjmij i sprawdź procesor i uzupełnij pod nim pastę termoprzewodzącą
    - wyjmij kartę graficzną i przetrzyj delikatnie styki

    0
  • #11 26 Sie 2010 08:37
    pawelnowy7
    Poziom 8  

    Dzięki za szybkie odpowiedzi. Mi się nie śpieszy aby ten komputer już był na chodzie, a możliwe że mój kuzyn ma pożyczyć zasilacz.... Ale z nim to nie wiem kiedy będę się widział.... Jak sprawdzę zasilacz i dalej nie będzie działać to się odezwę...

    0
  • #12 26 Sie 2010 09:15
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #13 26 Sie 2010 15:24
    hell666
    Poziom 11  

    elektryk2009 napisał:
    Sprawdź czy kondensatory na płycie głównej mają wybrzuszone denka.


    To dobry pomysł, ale wątpię aby sam te kondensatory wymienił - ja raz miałem taki przypadek (u kumpla) ale wymieniłem kondensatory na płycie głównej przy wiekowym kompie i teraz śmiga jak ta lala :D

    0
  • #14 27 Sie 2010 08:46
    pawelnowy7
    Poziom 8  

    Nie są wybrzuszone....

    0
  • #15 27 Sie 2010 10:16
    Dez1
    Poziom 23  

    pawelnowy7 napisał:
    Nie są wybrzuszone....

    Tak jak koledzy powyżej pisali, pierwszy krok to sprawdzenie zestawu na innym zasilaczu. (...) Oczywiście im zasilacz starszy, tym większe szanse, że padnie. Tym bardziej nie markowy (jak Twój).

    0
  • #16 27 Sie 2010 10:41
    Jarmczyk
    Poziom 13  

    Zasilacz owszem. Ale startujące na parę sekund wiatraki to też i niestety bardzo możliwy inny objaw. Możliwy padnięty procesor. Ram wywalić, odpalić na jednej kości lub na innym slocie.
    W najgorszym przypadku to płyta.

    0
  • #17 11 Wrz 2010 16:12
    pawelnowy7
    Poziom 8  

    Witam ponownie...
    Mam kolejny problem... Pożyczyłem od kuzyna zasilacz... i było ok wszystko hula pięknie... No i dziś kupiłem zasilacz (używany) z giełdy (oczywiście z 3 miesięczną gwarancją, bo nie kupiłbym inaczej)... i co:
    Wygląda to tak że tak jakby się uruchamiał... , ale nie reaguje ekran monitora. Tzn. komputer działa, ale nie przesyła informacji do monitora... i teraz tak:
    - czy jest możliwość , że jest coś źle podłączone
    - czy raczej jest to wina zasilacza.. (aha wszystkie wiatraczki działają)

    0
  • #18 11 Wrz 2010 16:18
    Bartusjusz
    Poziom 24  

    Jeśli na zasilaczu kuzyna działa, a na tym z giełdy nie do końca, to chyba masz już odpowiedź...

    0
  • #20 11 Wrz 2010 16:56
    kuzniciusz
    Poziom 9  

    Problem tkwi w tym, iż komputer osiąga maksymalna temperaturę procesora. Musisz kupic paste termiczna ktora go ochłodzi bądz musisz zakupic nowy wiatraczek do kompa. xDD Bios ma wgraną opcje aby wyłączyc komputer gdy jest on przegrzany. ;) pozdro

    Dodano po 1 [minuty]:

    AA i to nie jest wina zasilacza. (chociaz moze byc)

    0
  • #21 11 Wrz 2010 17:17
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    kuzniciusz napisał:
    Problem tkwi w tym, iż komputer osiąga maksymalna temperaturę procesora. Musisz kupic paste termiczna ktora go ochłodzi bądz musisz zakupic nowy wiatraczek do kompa. xDD Bios ma wgraną opcje aby wyłączyc komputer gdy jest on przegrzany. ;) pozdro

    Dodano po 1 [minuty]:

    AA i to nie jest wina zasilacza. (chociaz moze byc)


    To ma czy nie ma? Nie pisz niesprawdzonych informacji!


    Jeżeli na zasilaczu kuzyna działało, a na tym z giełdy nie działa - to wiadomo co jest źle.

    Podaj model nowego zasilacza. Podłączyłeś wszystkie wtyczki?

    0
  • #22 11 Wrz 2010 17:21
    kuzniciusz
    Poziom 9  

    Pisze co wiem. Miałem kiedys taki sam problem. I tez jak zmienilem zasilacz to dzialalo ale potem sie komp spalil wiec nie wiem robcie jak chcecie ;)

    0
  • #23 11 Wrz 2010 20:53
    pawelnowy7
    Poziom 8  

    Ale zaraz: NA TYM ZASILACZU KOMPUTER DZIAŁA, tylko nie wyświetla mi obrazu... Komputer chodzi [świeci się dioda na zewnątrz, chodzą wszystkie wiatraki (zasilacza,karty grafiki, procka)] , ale nie mam obrazu!!! Jedyne co mogę jeszcze podać to to że monitor po odłączeniu od karty grafiki mówi że nie ma podpięcia, a jak się podepnie do kompa, to to gaśnie i jest czarny ekran...(ale dioda od ekranu świeci że jest włączony...) Nie rozumiem tego za bardzo co może mieć zasilacz wspólnego z tym że nie wyświetla obrazu... Może jeszcze jakieś pomysły? Monitor wykluczam, ponieważ mam osobno zasilany... (bo mogłem kupić zasilacz z podpięciem do zasilenia monitora....).

    0
  • #24 11 Wrz 2010 21:14
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    pawelnowy7 napisał:
    NA TYM ZASILACZU KOMPUTER DZIAŁA, tylko nie wyświetla mi obrazu... Komputer chodzi [świeci się dioda na zewnątrz, chodzą wszystkie wiatraki (zasilacza,karty grafiki, procka)] , ale nie mam obrazu!!!

    Podane przez Ciebie objawy nie są świadectwem działania komputera.
    Podaj model zasilacza na którym wszystko jest OK i model tego zasilacza, który kupiłes na giełdzie.

    0
  • #25 11 Wrz 2010 21:24
    Bartusjusz
    Poziom 24  

    pawelnowy7
    Nie rozumiem tego za bardzo co może mieć zasilacz wspólnego z tym że nie wyświetla obrazu...

    Zasilacz daje prąd, karta graficzna potrzebuje prądu, by obraz wyświetlać...

    P.S.
    Teraz zwątpiłem:
    -na zasilaczu kuzyna działało wszystko?
    -na bazarowym nie wszystko?

    0
  • #26 11 Wrz 2010 23:43
    pawelnowy7
    Poziom 8  

    Ja też tego nie rozumiem, że na tamtym działało, a teraz nie... Kuzyn miał zasilacz chyba firmy Be quiet nie wiem ile watów, ale na pewno ze 2x więcej niż trzeba... (ale głowy nie dam, że tak się to nazywa), a ja mam teraz Feel 300W...

    0
  • #27 11 Wrz 2010 23:57
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 41  

    No to żeś kupił i za słaby, i bezfirmowy. Nawet bym się nie chwalił takim wynalazkiem tutaj, bo cie ludzie skrzyczą, a nadodatek przepłaciłeś. Kup jakiś nowy, porządny zasilacz, to będzie działać.

    0
  • #29 12 Wrz 2010 17:56
    Bartusjusz
    Poziom 24  

    pawelnowy7
    Ja też tego nie rozumiem, że na tamtym działało, a teraz nie...

    Czytaj uważniej!
    Jesteś chyba jedynym w tym wątku który tego nie rozumie, dlaczego nie ma obrazu już ci wyjaśniłem i powtarzać się nie będę...

    Zwątpiłem, odnosiło się do tego, że przestałem być pewny co rozumiesz pod słowem 'działał' na zasilaczu kuzyna, bo dalej pisałeś uparcie, że na bazarowym 'działa tylko obrazu niema'.

    Teraz kup porządny zasilacz albo sprzedaj wszystko...

    0
  • #30 13 Wrz 2010 00:56
    hell666
    Poziom 11  

    rada na szybko: Wyjmij i włóż procesor - często pomaga

    A jak to nie pomoże sprawdź czy dobrze podłączyłeś zasilanie do płyty, nieraz potrzebne jest dodatkowe zasilanie 4 pinowe.

    0