Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kompletny brak basu z głośników Boschman R-2630CX

dark3x 25 Aug 2010 19:40 2554 6
    dark3x
    Level 9  
    Zamontowałem w/w głośniki, podłączyłem zgodnie z oznaczoną biegunowością i niestety nie mam w ogóle niskich tonów, średnie i wysokie są. Mam wrażenie jakby główna membrana w obu głośnikach była dosłownie do czegoś przyklejona, praktycznie wcale się nie rusza, w desperacji próbowałem ją przemieścić ręcznie ale też nic, materiał membrany się ugiął ale ona sama nie drgnęła. Zgodnie z opisem samych głośników bas powinien być :( jak na opisowe 400W to tam nie ma nawet jednego procenta tej mocy. Czy ktoś mi może podpowiedzieć co się z nimi stało?

Radio mam Alpine CDE 7860R 4x25W, wcześniej podłączone były do niego głośniki fabrycznie zamontowane w samochodzie - Clarion 30-to watowe 4 Ohm - grały jak na mój gust dość dobrze (audiofilem nie jestem :))

Czytałem opinie na temat Boschman'a (to tak na wypadek gdyby ktoś chciał wtrącić swoje 3 grosiki ;)) ale ponieważ głośniki te otrzymałem ,że tak powiem w spadku więc nie bardzo mogłem wybrzydzać.
  • Helpful post
    sanders156
    Level 35  
    Jak dla mnie to cewka zablokowala sie w szczelinie jezeli membrana nie rusza sie ;)
  • Helpful post
    slavwek.ie
    Level 34  
    Głośniki nie upadły ci na podłogę gdzieś kiedyś? Mógł odkleić się magnes i przesunąć nieznacznie względem cewki powodując jej unieruchomienie. Naprawa wówczas nieopłacalna (50-60 zł/szt)
    dark3x
    Level 9  
    Co prawda nie upadły, ale miały raczej nieprzyjemne spotkanie z innym samochodem, i muszę potwierdzić twoją diagnozę, ponieważ udało mi się dobrać do środka jednego z nich, jest pod spodem taki kawał metalu z tuleją która wchodzi do wnętrza membrany w żaden sposób nie przymocowany - bardzo silny magnes trzyma to żelastwo na miejscu. Niestety nijak nie mogę wyśrodkować tego złomstwa, zawsze jest w którąś stronę przyciągany do brzegu magnesu i dlatego blokuje membranę :(
    wasylwek
    VIP Meritorious for electroda.pl
    To po "ptokach" :cry: .
    daniel93
    Level 29  
    Witam,

Mam taki sam problem z tskim samym głośnikiem. Chciałem go wyczyścić ale nie wiedzialem jak go rozkręcić. Odkręciłem 6 śrub na magnesie i nie chciał zejśc więc wziąłem noża pomiędzy magnes a tą blachę i puknąłem w niego młotkiem w nadzieji, że sie rozdzieli. No i rozdzieliły się, ale nie tak jak myślałem i głośnik się zablokował :-( Da się go jakoś własnoręcznie naprawić?

Dodano po 3 [godziny] 11 [minuty]:

Proszę o radę, bo mi go strasznie szkoda, a on ani drgnie - zablokowany na amen :/

Dodano po 5 [minuty]:

Wyśrodkowałem cewke, ale i tak się nie chcę ruszyć jakby był zablokowany mechanicznie - jak go rozkrecić, żeby zobaczyć?

Może poszukaj w google.
    daniel93
    Level 29  
    Szukałem, ale nie wiem co wpisac bo nie mogę znaleźć tego co szukam