Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie silnikiem krokowym za pomocą Integry32

lukigs 25 Aug 2010 21:20 2869 10
    lukigs
    Level 10  
    Witam.
    Tak jak w temacie chce zrobić sterowanie silnikiem krokowym za pomocą centrali Satela Integra32. W chwili obecnej mam problem z uruchomieniem silnika podając sygnały z centrali. Sprzęt jakim dysponuję to:
    - wspomniana centrala Integra32 (do centrali posiadam także manipulator, moduł ETHM-1, moduł ABAX, piloty, itp.)
    - silnik krokowy dwufazowy bipolarny 57BYGH805
    Link
    - sterownik silnika krokowego SMC 139
    Link
    Naruszenie jednego z wejść ma powodować uruchomienie silnika (w efekcie końcowym bardziej złożone sterowanie). Podlączałem sterownik SMC139 pod wyjścia centrali i oprogramowywałem w różny sposób, ale bez skutku.
    Wykonywał ktoś podobne sterowanie lub ma jakieś pomysły?
    joy
    Level 21  
    Quote:
    Wszystkie sygnały wejściowe sterownika SMC139 są optoizolowane. Podanie sygnału Enable (prąd o
    wartości 5-7mA max 20mA musi przepłynąć przez transoptor) jest warunkiem przepływu prądu przez
    silnik. Przykładowy sposób sterowania wejść sterownika przedstawia poniższy rysunek. Do
    generowania sygnałów sterujących można użyć generatora (np. GEN2 produkcji WObit),
    mikroindeksera umożliwiającego programowanie trajektorii ruchu (MI1.3.2 produkcji WObit),
    sterownika PLC z odpowiednim wyjściem (umożliwiającym generowanie szybkich impulsów
    prostokątnych) lub z mikrokontrolera.

Przecież w instrukcji masz wszystko opisane.
    I bez dodatkowego modułu nie podepniesz sterownika pod integrę.
    lukigs
    Level 10  
    Jaki konkretnie moduł masz na myśli?
    kocla
    Level 14  
    narysuj schemat jak podlaczyles ten sterownik do centrali oraz sprawdz czy dobrze podlaczyles silnik do sterownika.
    Nie podlanczalem takiego silnika nigdy pod centrale ale powinno sie udac.
    Po podaniu samego sygnalu enable powinien zalczyc sie sterownik silnika (wentylator bedzie pracował)
    nastepnie musisz podac jednoczesnie sygnal DIR (sygnal ciagły) oraz CLK (opcja pulsowanie w centrali)
    joy
    Level 21  
    Kolego jakie pulsowanie w centrali? Przecież integra nie ma możliwości generowania impulsów na wyjściu co najwyżej o częstotliwości 1Hz zgodnie z instrukcją.

Quote:
    Pulsowanie – określa, czy wyjście ma sygnalizować w sposób ciągły czy pulsujący (0.5/0.5
    sek.) – opcja dotyczy wyjść działających na czas.

Więc podpinając sterownik pod wyjście zaprogramowanie z wybraną opcją pulsowanie, silnik co sekundę wykona jeden krok.

Nie rozumiem, dlaczego chcesz zastosować ślinik krokowy ze sterownikiem, jak i tak centrala bez dodatkowego urządzenia i paru kombinacji nie będzie sterować płynnie prędkością obrotową. Nie prościej pod wyście nisko prądowe podłączyć przekaźnik, dalej opcjonalnie stycznik i silnik np. szeregowy lub każdy dowolny na każde napięcie.
    kocla
    Level 14  
    Kolego Joy w temacie tego postu jest zawarta prosba o pomoc w sterowaniu silnikiem krokowym poprzez centrale Integra. Wiec spełniam ta prosbe i pomagam koledze Lukigs uczynic to, to po pierwsze.
    Po drugie nie wiemy do czego ma służyc ten silnik i sterowanie, wiec moze taka czestotliwosc pracy wystarczy.
    Teoretycznie (i nawet praktycznie ;) ) jest to do zrobienia

A tak na marginesie, ja to wiem i ty tez zapewne, ze zeby płynnie wysterowac taki silnik, potrzebne sa kHz, wiec aby uzyskac płynnosc ruchu nalezałoby zakupic jeszcze generator impulsów (np GEN2 tego samego producenta co sterownik SMC139 lub mikroindekser) albo zainwestowac w PLC

Pozdrawiam
    lukigs
    Level 10  
    Dzięki za zainteresowanie tematem. Nietypowe i mało praktyczne zastosowanie tego sterowania wynika z tego, iż jest to praca magisterska i ma bardziej charakter naukowo - poglądowy, aniżeli praktyczny.
    Sam silnik steruje przemieszczeniem wózka modułu liniowego MLA dostepnego także w firmie Wobit. Założenie sterowania jest takie, iż w odpowiedzi na akcje z wejść uruchamiany jest silnik i dokonuje przemieszczenia wózka. Na wózku umieszczone są
    kontaktrony które wraz z przemieszczeniem załączają kolejne akcje i zdarzenia.
    Wiem ze sama logika jest dość dziwna i nie praktyczna, ale tak jak wspomniałem ma to mieć charakter dydaktyczny (choć jeśli ktoś ma ciekawy pomysł na takie sterowanie z wykorzystaniem tego sprzetu chętnie poslucham).
    Wracając do problemów z uruchamianiem dziś niestety nie mogłem pomajsterkować, dlatego wszelkie porady spróbuje zaimplementować jutro:) Postaram się także wrzucić schemat połączeń. Zgadza się, iż po podaniu Enable włącza się wiatrak, muszę sprawdzić tylko ustawienie wyjść w centrali.
    Wiem, ze generator załatwiłby sprawę, ale cały dowcip polega na tym by wysterować to w jakiś sposób z centrali. Gotowe moduły raczej odpadają - w końcu to praca dyplomowa i nie wystarczy podlączyć wszystkiego wg instrukcji z gotowych podzespołów. Przyznam szczerze, iż myślałem, ze sama centrala umożliwi bardziej płynne sterowanie... hmmm, jutro napisze co udało się zdziałać.
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
    lukigs
    Level 10  
    Dziś sprawdziłem jeszcze podłączenia i ustawienia w centrali, ale silnik nie rusza.

Wejscia sterownika połączyłem z centrala w następujący sposób:
    - Enable z wyj1 centrali (ciagłe);
    - DIR z wyj2 centrali (ciagłe);
    - CLK z wyj3 centrali (pulsujace)

Po załączeniu wyjść wiatrak rusza, na wejście sterownika są podawane sygnały, jednak krokowiec nie dziala.
    kocla
    Level 14  
    Dobrze masz ustawione parametry na sterowniku - prad oraz podział kroku oraz czy dobrze podlaczyless slinik do sterownika
    Podaj jakie masz kolory przewodow wychodzace z silnika oraz jak je polaczyles
    Czy wziąłes pod uwage to ze standardowo na wyjscia wysokopradowe podawane jest napiecie a wyjscie niskopradowe jest zwierane do masy? ewentualnie zmien polaryzacje w wyjsciu niskopradowym
    lukigs
    Level 10  
    Silnik podłączyłem następująco:
    -czerwony, zielony -> wej A sterownika
    -pomaranczowy, zołty-> wej /A sterownika
    -niebieski, biały -> wej B sterownika
    -szary, fioletowy -> wejscie /B sterownika

Silnik w końcu ruszył. Rzeczywiście bezpośrednie podłączenie do wyjść z centrali
    nie pozwala na ciągłe sterowanie, dlatego zastosowałem mikroindekser MI 1.8.8 i do niego będę podłączał wyjścia centrali.
    Jednak niepokoi mnie iż silnik szybko się grzeje, sam już nie wiem czy opisane wyżej
    podłączenie jest do konca poprane...?
    kocla
    Level 14  
    silnik masz podlaczony poprawnie. To ze sie grzeje to normalne, ewentulanie mozesz zmniejszyc prad na sterowniku, wtedy bedzie sie mniej grzal