Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilacz do Orbtreka Crane Cross Magnetic 5 Jaki zamiennik ?

fiftyy 25 Aug 2010 23:48 7144 4
    fiftyy
    Level 10  
    Witam.

Piszę do Was z przeogromną prośbą dotyczącą pomocy w zakupie zasilacza do orbitreka. Otóż zakupiłem niedawno orbitrek Crane Magnetic 5 - niestety bez zasilacza.Nigdzie nie mogę znaleźć informacji - jaki jest preferowany zasilacz do tego orbitreka. Na tabliczce znamionowej - również nie ma żadnej wzmianki na ten temat. Z tego co udało mi się znaleźć w internecie, do rowerka stacjonarnego tej firmy używane są zasilacze 26v, 2,5A. Lecz nigdzie nie mogę takiego zasilacza znaleźć? Jak podłączam dużo słabsze zasilacze (np. ładowarka od wkrętarki), to silniczkowi naciągającemu linkę jest ciężko (jak się mu fizycznie pomoże,to daje rade jednak widać, że brakuje mu napięcia). Jaki zasilacz mógłby być zamiennikiem do tego 26v 2,5 A ? Zupełnie nie znam się na elektronice. Proszę o pomoc.Pozdrawiam.
    Jezior2000
    Level 17  
    Do rowerków z napędem silniczkiem prawdopodobnie potrzebne są mniejsze zasilacze w przeciwieństwie do tych co są hamowane polem elektromagnetycznym w tamtych hamowanie jest polem magnetycznym a nie elektromagnetycznym. Ktoś przeczytał mój wcześniejszy post i zaczyna robić bałagan. Ja teraz potrzebuję zasilacz do crane'a zero ergometer. Jak będę wiedział jaki to dam znać.
    kantrally
    Level 2  
    Zasilacz do CRANE CROSS 5 Magnetic ma mieć 6V i 0,5A (wg. instrukcji), zasila tylko komputer i serwomechanizm linki regulującej opór magnetyczny.

Przepraszam za odświeżenie tematu.
    kliemann
    Level 7  
    mam pytanie . Potrzebuję znać nazwę półprzewodnika na płytce druk, jest napis U3. na pp który jest mocno spalony są napisy. W trzecim rzędzie 2G32, w drugim 42AL, w pierwszym S..... pozostałe nie do odczytania. Może schemat elektryczny albo zdjęcie płytki.
    te-zet
    Level 11  
    Czesc,

Czy ktos ma rower/orbitrek CRANE zasilany 26V/2,5A z oryginalnym zasilaczem?

wlasnie rozkrecilem taki rower. Nie mam oryginalnego zasilacza, i chcialem zobaczyc co tam siedzi w srodku.

Przy gniezdzie zasilania jest napisane AC 26V, 2,5A
    Bylbym jednak ostrozny z transformatorem 26V, dlaczego? W srodku jest normalny mostek, a po nim kondensator filtrujacy na 1000u/35V.
    Inne kondensatory na plytce sa tez na max 35V.
    przy trafo na 26V napiecia skutecznego, bedzie na tym kondensatorze
    26*1,41 - 2*0,7(spadek na mostku pod obciazeniem) = 35,26V
    Baardzo na styk.

Czy ktos ma taki rower z oryginalnym zasilaczem (transformatorem?) i moglby zmierzyc napiecie na jego wyjsciu?