Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płyty ASUS A7N8X-E Delux i Asrock - taka sama awaria?

ra-v79 26 Aug 2010 20:32 2000 15
  • #1
    ra-v79
    Level 10  
    Witam forumowiczów.

    Pisze posta i zakładam nowy temat bo ciężko mi określić do czego miałbym się podpiąć.
    Problem jest taki:



    Mam płytę Asusa jak w temacie. W pewnym momencie komp przestał się uruchamiać, a na monitorze pojawiło się coś takiego jak na filmie tutaj. Zaznaczam że ten efekt pojawił się po włączeniu i nic w międzyczasie nie robiłem.
    Podmieniłem monitor, podmieniłem grafikę, dyski, pamięci, ostatecznie zresetowałem CMOS (pomogło na chwilę). W końcu się poddałem i stwierdziłem że to pewnie kondensatory, chociaż żadnych charakterystycznych wybrzuszeń nie zauważyłem, to płyta jest dosyć stara więc całkiem możliwe. Odłożyłem ją i czeka na naprawę.
    Tymczasem zepsuł się komputer od moje Cioci, płyta Asrock dużo młodsza od mojej. Objaw praktycznie ten sam, tylko odcienie na monitorze bardziej niebiesko-szaro-srebrne. Jedyne co łączy te komputery to sieć osiedlowa, bo nawet moja osoba nie miała z tamtym kompem nic wspólnego.

    Czy ktoś z szanownych kolegów forumowiczów ma pomysł o co tu chodzi?
    Pytam szczególnie dlatego że chcę oddać płytę Asusa do naprawy, a jak to nie jest wina kondensatorów to znowu stracę parę dyszek.

    Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
  • #2
    xardas97
    Level 20  
    Jeśli łączyła je sieć osiedlowa, popytaj czy komuś innemu z tej sieci nie syało się coś takiego samego - być może, poszło jakieś zwarcie/przepięcie po kablu

    EDIT: Wiesz co, nie wiem jak to zrobić (no chyba że masz programator), ale może spróbuj wgrać bios'a nowego - jeśli clear cmos pomogło, to może coś masz z biosem nie tak... ale na razie poczekaj na opinię innych Forumowiczów
  • #3
    User removed account
    User removed account  
  • #4
    xardas97
    Level 20  
    elektryk2009 - "A czy sprawdzałeś monitor? Może monitor jest uszkodzony?
    "
    ra-v79 (...)"Podmieniłem monitor"(...)
    (cytaty z postów)
    Oj kolego, czytaj uważnie
  • #5
    ra-v79
    Level 10  
    Kwestia przepięcia jest realna, tylko że odstęp czasowy pomiędzy oboma awariami trochę zbyt długi.
    Kwestia biosu też mnie zastanawia. Kiedyś słyszałem o wirusach, które są w stanie namieszać w biosie i to by wiele wyjaśniało, ale nie wiem czy nie były to tylko bajki opowiadane software'owym laikom.
  • Helpful post
    #6
    xardas97
    Level 20  
    wiesz, mogły nastąpić 2 przepięcia, nie wykluczone. To nie są bajki, to bardzo, bradzo, bardzo, bardzo zaawansowane wirusy napisane w Assemblerze - lecz ich sie nie pusza w internet, one są do poj. ataków, na ważne cele.
    Ja na Twoim miejscu może... wywiesił bym karte gdzieś w widocznym mioejscu, że kto ma takie objawy niech zadzwoni/napisze (z sieci osiedlowej oczywiście). Lecz ja dalej jestem za przepięciem, szczególnie że ten asrock padł tak samo.

    Dodano po 1 [minuty]:

    wybacz za literówki, ale pisze z klawiatury nisko skokowej, i to jakiejś pomniejszonej, i klawisze mi się mylą (pisze bez wzrokowo)
  • #7
    ra-v79
    Level 10  
    Masz rację, mamy wspólny hub DC. Może tam puszcze info i ktoś się odezwie.
  • #8
    adamadi33
    Level 43  
    A czy u twojej cioci jest też monitor CRT?
  • #9
    ra-v79
    Level 10  
    Oba monitory to LCD. Przy czym mój jest trochę starawy, a ciotki ma jakiś rok lub dwa.
  • #10
    adamadi33
    Level 43  
    Podłączałeś komputer pod inny monitor?Wygląda na usterkę w odchylaniu.
  • #11
    ra-v79
    Level 10  
    Nawet nie wiedziałem, że w LCD jest coś takiego jak odchylanie. Ale nawet gdyby to nie jest to na pewno kwestia monitora, bo używam go obecnie i to na tej samej grafice, bo przełożyłem ją do "nowego" sprzętu.

    Z nowych informacji mogę podać, że komp od cioci poszedł do naprawy w "renomowanym" serwisie (czytaj: Vobis). Zobaczymy co powiedzą.
  • #12
    adamadi33
    Level 43  
    Więc się pomyliłem z tym CRT bo to LCD, tak więc oznacza to uszkodzenie płyty ale nie koniecznie.Zasilacz sprawdzony?
  • #13
    ra-v79
    Level 10  
    Problemem nie jest tutaj kwestia samej mojej awarii, bo być może rzeczywiście jest to kwestia kondensatorów. To że nie widać wybrzuszonych to nie znaczy że wszystkie działają prawidłowo.
    Problemem, a raczej ciekawostką jest to że dwa komputery zupełnie różne, zepsuły się w tak dziwny i widowiskowy sposób.
    Pisałem z ludźmi z mojej sieci i wiem że jest w moim otoczeniu zarówno kilku domorosłych jak i wykształconych informatyków. Może w ramach wprawek bawili się moim kosztem?
    Zobaczymy co powie serwis na komp od ciotki.
  • #14
    adamadi33
    Level 43  
    Jeżeli płyta wiekowa to na pewno kondensatory do wymiany.
  • #15
    QaDo
    Level 19  
    Nie wierze w przepięcie po kablu lanowym, płyty główne posiadają stosowne zabezpieczenia na portach we-wyj. Musiałby to być jedynie piorun.
    Problem niestety nie jest mi znany, jednak również stawiałbym jak kolega wyżej, zużyty elektrolit.
    Zdarzenia przypadkowe, to tak jak szukanie cudu na korze drzewa, nie ma to sensu. Poza tym kompy padłyby każdemu, siła musiałaby być ogromna i unieruchomiłaby całą sieć, do tego kable te posiadają duże tłumienie i napięcia też spadają z odległością..
  • #16
    ra-v79
    Level 10  
    Witam po dłuższej nieobecności. Poniżej zamieszczam wyjaśnienia dotyczące obecnej sytuacji tych komputerów i informacje na temat prawdopodobnych przyczyn awarii opisanych powyżej, w celu zamknięcia tematu:

    Co do płyty ASUS A7N8X-E Delux to wymiana kondensatorów nic nie dała.
    Diagnoza na dziś to uszkodzona kość BIOS i raczej nie będę tego naprawiać.

    Co do Asrock'a to pomogła wymiana monitora oraz reset BIOS. Nie miałem okazji jeszcze sprawdzić co z tym starym monitorem, ale podejrzewam że będzie działał, bo po resecie BIOSA zaczął normalnie i dopiero po ekranie startowym Windowsa wszystko zniknęło.

    Podobnie wyglądało to u mnie. Z tym wyjątkiem że ja zamiast wymieniać monitor zresetowałem BIOS ponownie, ponownie i ponownie. Co pewnie kości BIOS'u się niezbyt spodobało, więc padła.

    Sprawa jest nadal dosyć dziwaczna, ale najbardziej prawdopodobnym rozwiązaniem jest ingerencja z zewnątrz. Szczególnie że kolejny mój komputer na płycie MSI zaczął się podobnie zachowywać. Nie włączał się za pierwszym razem, a po trzecim restarcie pojawiło się na monitorze to cudo z filmiku. Po resecie BIOS wszystko wróciło do normy, ale już nie wpinałem go do naszej sieci osiedlowej. Działa od 3 tygodni bez zarzutu, pod modemem netii. W ostatnim czasie uruchomiłem kolejnego PC na płycie z komputera HP d530. Po dwóch dniach zauważyłem zmiany w BIOSIE. Zainstalowałem, COMODO i zauważyłem dziwne połączenia z sieci osiedlowej. Zabezpieczyłem BIOS hasłem, poblokowałem te dziwne połączenia i dzięki Bogu od dwóch tygodni jest wszystko ok. Jedynie zasilacz zaczyna szaleć bo ma teraz do obsługi części z trzech komputerów, a był kupowany tylko na jeden dysk i CD.

    Podsumowując najprawdopodobniejszą przyczyną opisanych awarii były zmiany w BIOSIE przeprowadzone zdalnie przez jakiegoś niedowartościowanego hakera, który potrzebował się sprawdzić, a nie miał odwagi spróbować z jakąś instytucją. Ćwiczył sobie na nas i szkoda tylko, że te jego wprawki kosztowały mnie płytę główną, a ciotkę monitor.

    Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc.
    Temat do zamknięcia.