Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wyświetlacz LCD od pralki cyfrowy bez sterownika podłączenie

Pawel1812 26 Aug 2010 22:08 4139 12
    Pawel1812
    Level 26  
    Witam
    Posiadam zdemontowany z pralki z uszkodzonym programatorem wyświetlacz i zamierzam zastosować go do programatora własnej konstrukcji z uwagi na to, że posiada on oprócz cyfr ładne piktogramy dotyczące prania, wirowania itp. Jest to wyświetlacz bez sterownika na szkle podobny do typowych 3.5 cyfry, posiada 32 wyprowadzenia. Niestety, nie ma do niego żadnej dokumentacji. Planuję sterować go za pomoca scalonego sterownika LCD na I2C, jednak nie wiem jak zidentyfokować poszczególne piny. Sprawdzając omomierzem każdy pin z każdym znalazłem dwa piny wspólne. Mój problem polega na tym, że niezależenie od tego, pomiędzy który z pinów wspólnych a pin odpowiadający elementowi który ma się zaświecić załączę napięcie z omomierza widoczne stają się zawsze dwa segmenty, a nigdy jeden. W żaden sposób nie udało mi się tym sposobem uzyskać jednoczesnego świecenia tylko jednego elementu. Z góry dziękuję za zainteresowanie i ewentualne sugestie.
    FoxTech
    Level 20  
    Próbowałeś znaleźć schemat do tej pralki z której zdemontowałeś wyświetlacz? Ze schematu było by najprościej odczytać co w trawie piszczy.
    Pawel1812
    Level 26  
    Nigdy na schemacie pralki nie ma niestety schematu elektrycznego mudułu. Oczywiście serwisówkę uszkodzonej pralki Whirlpool AWG 875/D posiadam.
    FoxTech
    Level 20  
    A więc moduł sterownika tej pralki wygląda tak jak na poniższej fotografi, czy tak?

Na początek możliwości są dwie:
    1. Zanalizować sterownik i na podstawie rozrysowanego PCB (chociażby częściowo z uwzględnieniem okolicy LCD) określić znaczenie poszczególnych pinów wyświetlacza.

2. Jeśli szybka wyświetlacza nie jest pokryta żadnym filtrem to po ustawieniu wyświetlacza "pod światło" powinny być widoczne napylone na szkle ścieżki przewodnika, ich analizo może być pomocna w rozwiązaniu problemu.
    Pawel1812
    Level 26  
    Płytka na której jest wyświetlacz ze zdemontowanym wyświetlaczem wygląda tak:

Z procesorem była połączona za pomocą układów HC595 i całość sterowana za pomocą kilkużyłowej taśmy.
    nsvinc
    Level 35  
    Jak najprościej to sprawdzić?
    Takie wyświetlacze mają w 99,999% przypadków pin backplane. To jest wspólny
    biegun polaryzacji wszystkich segmentów wyświetlacza. Powinno się na niego podać
    przebieg prostokątny f=1..10kHz (dobrać eksperymentalnie). Następnie
    bierzesz drucik podłączony do plusa (obstawiam 5V), i jedziesz po pinach.
    Dzięki takim eksperymentom często da się ustalić który pin za co odpowiada.

Zauważ konstrukcję płytki - te scalaki to shift registry, więc zdaje się,
    że każdy pin odpowiada za osobny segment - aczkolwiek sporo zależy
    od konstrukcji wyświetlacza.
    Patrząc pod światło na szkło wyświetlacza da się dostrzec ścieżki przewodnika
    na szkle, od pina do segmentu(-ów). A wtedy można sobie już rozrysować
    pinologię.
    Takie wyświetlacze nietety odpala się na czuja, i jeśli nie masz
    dokumentacji, czeka cię sporo kombinowania...
    Pawel1812
    Level 26  
    Rozpisanie sobie pinologii podłączając napięcie pomiędzy piny a piny wspólne nie jest wcale aż takie pracochłonne. Problem polega na tym, że wspólne piny są dwa i każde napięcie podane pomiędzy pin prowadzący do segmentu a dowolny pin wspólny powoduje zaświecenie dwóch segmentów, niezależnie względem którego pinu wspólnego zostal podłączony. Czy to oznacza, że wyświetlacz ma dwie backplane'y i narzuca to jakiś inny sposób sterowania którym zajmie się sterownik?
    KWARZ
    Level 10  
    Wynika z tego ze trzeba zastosowac multipleksowanie.
    Loker
    Level 39  
    Sądząc ze zdjęcia PCB wspólne elektrody to dwa lewe piny w dolnym rzędzie. Sytuacja o której wspominasz jest dziwna - może wynikać z jakiegoś resztkowego ładunku na pinach wspólnych. Podłącz do drivera LCD i zobacz, co się stanie ;)
    Tak na marginesie zamiast scalonego drivera możesz użyć tej płytki - sposób sterowania LCD przez rejestry przesuwne jest opisany gdzieś na sieci.
    Pawel1812
    Level 26  
    Dwa lewe piny to elektrody wspólne, niezależnie od tego, do której przyłożę napięcie stałe świecą dwa segmenty.
    O sposobie sterowania przez rejestry przesuwne diodami cztałem i wiem na czym to polega. Problem w tym, że taki wyświetlacz potrzebuje zasilania prądem zmiennym, a nie wiem jak sobie z tym poradzić poprzez rejestry przesuwne. Poza tym nie wiem, w jaki sposób należy sterować wyświetlacz posiadający dwa backplane'y, czy napięcia sterujące nie muszą być przesunięte w fazie. Sterownik LCD na I2C załatwiłby problem i ułatwiły programowanie.
    Zastanawiam się, czy to, że świecą dwa segmenty jednocześnie nie wynika z tego, że oba powinny być zasilane napięciem zmiennym o przeciwnej polaryzacji?

Quote:

Wynika z tego ze trzeba zastosowac multipleksowanie.

gdyby kolega jeszcze choćby w skrócie wyjaśnił albo podał link jak takim wyświetlaczem należy sterować z multipleksowaniem. Szukałem sporo przed założeniem tematu na temat sterowania takich wyświetlaczy ale na nic nie udało mi się znaleźć.
    Loker
    Level 39  
    Napięcia sterujące COMy muszą być przesunięte w fazie, co gorsza muszą mieć co najmniej 2 różne poziomy napięcia (nie licząc masy). Prawidłowe przebiegi znajdziesz w datasheet'ach sterowników LCD, np. PT6596.
    Tak na marginesie - jeśli chcesz użyć tego wyświetlacza na innej płytce pamiętaj o dokładnie takim samym podświetleniu, takie samo napięcie zasilające LCD też byłoby nie od rzeczy ;)
    Pawel1812
    Level 26  
    Z tego co widziałem w dokomentacji niedrogiego i łatwodostepnego PCF8577C którego chcę użyć faktycznie sterowanie takim LCD to nie taka prosta sprawa i lepiej będzie skorzystać z gotowego scalonego sterownika LCD który ułatwi programowanie. Podświetlenie na nowej płytce na pewno zostanie po staremu czyli diody w odpowiednich punktach pod wyśiwetlaczem.
    Co do napięcia zasilania LCD nie potrafię go ustalić, ponieważ procek nie działa i LCD jest martwy. Cała płytka jest zasilana napięciem 5V i założę że takie właśnie jest napięcie Vdd.
    Najlepiej by było oczywiście sterować LCD na oryginalnej płytce ale mimo intensywnych poszukiwań nie mam pomysłu jak to praktycznie zrealizowac przez rejestry przesuwne.
    Loker
    Level 39  
    Jeśli jednak chcesz się bawić w rejestry przesuwne, to sprawa nie jest aż tak bardzo skomplikowana. Wrzucasz na rejestry stany zgodnie z przebiegami z datasheet'u drivera LCD, jedyny problem to COMy. Z tego co widzę każdy z nich jest zasilany z dwóch linii rejestru przesuwnego, linie wiszą też na dzielniku rezystancyjnym. Jeśli chcesz, żeby COM był na wysokim napięciu, to obie linie rejestru na stan wysoki. Jeśli COM ma być na masie - obie linie na masę. Jeśli COM ma być na "średnim" napięciu - jedna linia na masę, druga na stan wysoki - napięcie będzie wynikało ze stosunku rezystorów.
    Przez jakiś czas utrzymujesz taki stan, a potem następny zgodnie z przebiegiem. Czas trwania musisz tak dobrac, żeby cały wyświetlacz przelecieć co najmniej kilkadziesiąt razy na sekunde, byleby to kilkadziesiąt nie było bliskie wielokrotności 50.
    Co do napięcia zasilania to przawdopodobnie 5V - ewentualne odstępstwa zaowocują pogorszeniem kontrastu.