Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

problem z zamkiem-passat b5

kajoj6661 27 Aug 2010 18:21 9334 13
    kajoj6661
    Conditionally unlocked
    Problem polega na tym ,że żadnych drzwi nie otworzę kluczykiem(mechanicznie)jedynie za pomocą pilota w kluczyku,zamki prysnałem wd-40,jeden już mogę otworzyć zamek,,,czy to może być wina poprzedniego właściciela,zamki w drzwiach otwierał za pomocą pilota? myślę ,że z tego powodu zamki się "odstały "..a może coś innego??
    pioart
    Level 38  
    Rozebrać zamki i wyczyścić . Ta operacja powinna załatwić sprawę.
    Artur_hb
    Level 11  
    weź pod uwage że może kiedyś ktoś sie próbował do niego włamać i złamał zamek co za tym idzie poprzedni właściciel wkładke kupił od innego auta bez zmian na swój kluczyk tylko po to byle by nie szpeciło
    kajoj6661
    Conditionally unlocked
    kluczyki dostałem oryginalne,,,,tak mi się wydaje,w pozostałych zamkach kluczyk obraca się,nie otwierają się zamki,na razie tylko od kierowcy działa zamek otwierany za pomocą kluczyka
    zybi271
    Level 21  
    pioart wrote:
    Rozebrać zamki i wyczyścić

Dopóki nie zobaczysz co jest w środku to nikt ci tu nie powie, zapytaj poprzedniego właściciela jak już.
    Artur_hb
    Level 11  
    aha czyli wkładki są ok no to nie pozostaje nic innego jak zdjąć boczki i dostać sie do zamków, i jak mówi kolega wyżej przeczyścić wszystko, a i przy okazji poprawić luty w zamkach i wyczyścić mikrowłącznik
    pioart
    Level 38  
    zybi271 wrote:
    Dopóki nie zobaczysz co jest w środku to nikt ci tu nie powie, zapytaj poprzedniego właściciela jak już.

Ciekaw jestem którego właściciela . Poza tym jak wymontuje wkładki z zamków to zobaczy co tam jest / WD40 to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie na zamki/ , no i na pewno zweryfikuje czy kluczyk jest od tego zamka , ale skoro już można otwierać , to chyba jest .
    zybi271
    Level 21  
    Artur_hb wrote:
    aha czyli wkładki są ok no to nie pozostaje nic innego jak zdjąć boczki i dostać sie do zamków

pioart wrote:
    skoro już można otwierać , to chyba jest .

Coś się mi wydaje, że nie musisz boczków zdejmować, tylko jak otworzysz drzwi, to okręcisz śrubkę i wyciągniesz klamkę. Ten który otwiera się to możesz na razie zostawić, chyba że potem będziesz chciał wkładki wymienić. Ale też mi się wydaje, że wkładki ok jak przekręca się. Co innego może być uszkodzone w zamku, wkładki tylko nasmarujesz, ale nie WD-40.
    Poprzedni właściciel powinien więcej wiedzieć na temat zamków od nas. Może powie, że kiedyś działały, a potem nie otwierał kluczykiem.
    kajoj6661
    Conditionally unlocked
    muszę klamkę ściągnąć,,,wkladka znajduje się w klamce..
    poprzedni właściciel powiedział ,że już taki kupił,
    zybi271
    Level 21  
    kajoj6661 wrote:
    muszę klamkę ściągnąć

Odkręć klamkę i wyjmij wkładkę, zobacz dlaczego nie otwiera po przekręceniu.
    pioart
    Level 38  
    Tam nie ma co patrzeć . Wyczyścić dokładnie i zmontować . A dlaczego nie otwiera? Ano dlatego bo korozja dostaje się w szczeliny zapadek i zapadki się nie cofają i dlatego nie można swobodnie manipulować kluczykiem .
    Sztomel
    Level 35  
    Aby wydostać bębenek zamka nie trzeba ani zdejmować boczku drzwi ani też odkręcać klamki (notabene klamkę można wymontować dopiero po wyjęciu bębenka zamka). Po otwarciu drzwi, nad dwiema śrubami z łbami typu Spline mocujących zamek do drzwi jest zaślepka plastikowa a po jej zdjęciu będzie wewnątrz widoczna śruba z łbem typu Torx - rozmiar T20. Tę właśnie śrubkę trzeba luzować ale tylko do momentu kiedy po odciągnięciu klamki, do pozycji jak przy otwieraniu drzwi, będzie można palcami wyciągnąć obudowę bębenka zamka. Dalsze luzowanie śruby grozi jej wypadnięciem wraz z pierścieniem blokującym bębenek do wnętrza drzwi i wtedy konieczny będzie demontaż całego boczku drzwi. Proponuję wpisać w google hasło : "demontaż/naprawa wkładki zamka drzwi" i będziesz miał gotowy opis. Oczywiście bębenek wymaga rozmontowana na czynniki pierwsze i dokładne ponowne przesmarowanie np. smarem grafitowym po uprzednim oczyszczeniu elementów.
    marcin volvo
    Level 2  
    spotkałem sie juz z taka opinia ze nie uzywane mechanicznie zamki a szczególnie w vw po prostu przestaja działac i ponoc to nie jest wina wkładki tylko samego zamka
    pioart
    Level 38  
    marcin volvo wrote:
    spotkałem sie juz z taka opinia ze nie uzywane mechanicznie zamki a szczególnie w vw po prostu przestaja działac i ponoc to nie jest wina wkładki tylko samego zamka

A możesz jakoś bardziej rozwinąć tą myśl ? Co w Twoim mniemaniu jest wkładką , co zamkiem ? i wytłumacz związek przyczynowo-skutkowy , proszę .