Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pure Acoustics Subwoofer aktywny slabo gra

bass_ 27 Aug 2010 19:34 7049 12
  • #1
    bass_
    Level 14  
    Witam. Mam problem z subwooferem a mianowicie wszystko bylo ok ale gdy sie przeprowadzilem do innego mieszkania i po ponownym podlaczeniu wszystkiego zauwazylem ze cicho gra mi sub. Wszystko jest tak samo ustawione i podlaczone. Dodam jeszcze ze subwoofer jest podlaczony do amplitunera KenwoodV53000D. Gdy go podlacze bezposrednio do kompa to gra idealnie a pod amplitunerem cicho. Mial moze ktos podobny problem ? CZYTALEM WSZYSTKIE TEMATY ALE NIE MA TAM NIC ZWIAZANEGO Z MOIM PROBLEMEM. ^^
  • #2
    Micharlito
    Level 35  
    Musisz przeanalizować całe oprogramowanie amplitunera zapewne gdzieś masz wyciszony subwoofer bo jak widzisz jest on jak najbardziej OK skoro pod komputerem działa dobrze. Sprawdź na wyciszeniach suba tam zwykle się ustala spadek [-dB]
  • #3
    bass_
    Level 14  
    Witam. Problem w tym ze wszystko jest ok ustawione, wlaczony jest i nawet zwiekszone +5db. Wina kabla odpada, probowalem 5 roznych kabli.
  • #4
    Micharlito
    Level 35  
    napisz wszystko dokładnie co masz i jak podłączone, z ampli wychodzi sygnał na subwoofer rozumiem a z amplitunera sygnałem jest radio czy coś innego ? TV , DVD ?? Suwboofer aktywny ma się rozumieć ;]
  • #5
    bass_
    Level 14  
    Ok. Nie wazne czy to radio czy dvd czy tez moze komp. Zawsze gra tak cicho...:( A co do podlaczenia to sygnal idzie z amplitunera przez wyjscie subwoofer pre out do aktywnego subwoofera low level input. Zrobie za chwile zdjecia amplitunera i skrzyni. Podlaczone mam dokladnie tak samo jak tu ---> http://www.pure-acoustics.com/design/manuals/manual_sub_rb.pdf Gdy jest podlaczone pod hi level to juz w ogole prawie nie gra.
  • #6
    Micharlito
    Level 35  
    A nie masz w amplitunerze ustawień sygnałów wyjściowych ustawianych np 0.4V lub 0.775V (typowe) albo 1.4V (wysoki sygnał) ??
  • #7
    bass_
    Level 14  
    Nie mam. Szukalem wszystkich mozliwych ustawien. zreszta wczesniej gral dobrze. teraz po miesiacu bez podlaczania przestal grac tak jak gral. NIe wiem czy moze amplituner sie nie zwalil jezeli chodzi o wyjscie pre out. Musialbym sprawdzic na innym subie ale nie mam zbytnio jak... :(
  • #8
    Micharlito
    Level 35  
    Subwoofer jest OK skoro na komputerze jak piszesz jest dobrze, wina musi być po stronie amplitunera który daje zbyt mały sygnał (niewystarczający do wysterowania subwoofera) Załącz zdjęcia subwoofera od strony połączeń i tylnego panelu wzmacniacza oraz możesz też dać przedni panel. Powinno mi to trochę ułatwić kombinowanie, czy masz możliwość zmierzenia poziomu sygnału wyj z amplitunera ?
  • #9
    bass_
    Level 14  
    Mam tylko zwykly miernik. Ok zrobie dzis zdjecia.

    Dodano po 4 [godziny] 40 [minuty]:

    Oto zdjecia, przepraszam za jakosc - slaby telefon.

    Pure Acoustics Subwoofer aktywny slabo gra Pure Acoustics Subwoofer aktywny slabo gra Pure Acoustics Subwoofer aktywny slabo gra
  • #10
    Micharlito
    Level 35  
    Przy przełączeniu tych przełączników na subie nic nie zmienia ? Widzę że masz też wejścia wysokiego poziomu z których możesz wziąć sygnał, sprawdź czy jeśli wejdziesz na HI LEVEL IN takim sygnałem jaki podajesz na kolumny (kolumnę wtedy podpinasz pod HI LEVEL OUT) coś się zmieni. Bo jak rozumiem sygnał do suba bierzesz teraz z wyjścia PRE OUT (SUB)
  • #11
    bass_
    Level 14  
    Tak. Sygnal na suba idzie z wyjscia PRE OUT. Probowalem przez hi level ale nic to nie dalo a gralo naprawde bardzo ale to bardzo cicho i nie mam pojecia dlaczego.
  • Helpful post
    #12
    Micharlito
    Level 35  
    To że przy HI-Livel gra cicho to zapewne dlatego że miałeś na kolumny puszczoną małą moc bo wtedy sygnał do suba dochodzi z wzmacniacza taki jak do kolumn i czym więcej ląduje do kolumn tym bardziej sub wzmacnia jest to proporcjonalność do większej głośności kolumn. Sprawdź miernikiem na szumie (w TV na pewno znajdziesz kanał szumu lub jak TVP1 już w nocy daje taki dźwięk kiedy nic nie nadają) wtedy zmierz napięcie na wyjściu do suba) Zmierz też napięcie na wyjściu karty dźwiękowej komputera. Bo nie znamy poziomu napięcia wysterowania subwoofera.
  • #13
    bass_
    Level 14  
    Problem rozwiazany. Przyczyna - ledwo sie trzymajacy kabel w obudowie suba od wzmacniacza do samego glosnika. Wczoraj go rozkrecilem z ciekawosci a tu sobie kabelek lata. Teraz gra idealnie. Dziekuje za wszelka Twoja pomoc. Temat zamykam.