Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Satel Integra 32 awaria AUX

27 Sie 2010 21:42 6355 15
  • Poziom 11  
    Centrala integra 32 , klawiatura lcd od niedawna pokazuje awarię AUX-a.
    W rejestrze jest to jako przeciążenie , żeby było ciekawiej pod auxem nie ma nic zasilanie czujek jest z outa.
    Co można z tym zrobic????
  • Poziom 18  
    Proponuję założyć rezystor 2.2k i powinno być ok.
  • Poziom 26  
    Misiek1233 napisał:
    Proponuję założyć rezystor 2.2k i powinno być ok.


    A tutaj
    wisztor napisał:

    W rejestrze jest to jako przeciążenie ,


    Misiek uzasadnij Twoją wypowiedź

    Pozdrawiam
  • Poziom 18  
    Pytanie jest takie że teraz nie jest nic podłączone, ale czy wcześniej coś było, a bardzo łatwo jest to wyjście przeciążyć.
  • Poziom 14  
    Kiedyś tak przez nieuwagę odpinając czujkę przy uruchomionej centrali zwarłem + z COM'em.
    Centrala (128WRL) wywaliła błąd AUX.
    Nie zerknąłem do rejestru więc nie wiem jak to było tam odnotowane.

    Trochę się zbiesiłem na własną głupotę - od tej pory zasilanie czujek podpinam z AUX poprzez moduł dustrybucji napięcia, który ma dodatkowe bezpieczniki.

    A wtedy centrali pomogło wyłączenie zasilania całkowite.
    Ale to już pewnie przećwiczyłeś.
  • Poziom 18  
    BENO99 napisał:
    Misiek1233 napisał:
    Proponuję założyć rezystor 2.2k i powinno być ok.



    Misiek uzasadnij Twoją wypowiedź

    Pozdrawiam


    A coś mi się kołacze po łbie że satel zaleca bocznikowanie nieużywanych wyjść wysokoprądowych rezystorem takowym ;)
    Ale może się mylę, stary już jestem.....
  • Poziom 14  
    Misiek1233 napisał:

    A coś mi się kołacze po łbie że satel zaleca bocznikowanie nieużywanych wyjść wysokoprądowych rezystorem takowym ;)
    Ale może się mylę, stary już jestem.....


    Z tego co pamiętam (instrukcja instalatora) dotyczy to programowalnych OUT'ów wysokoprądowych.
    Ale może są to zalecenia nie ujęte w instrukcji bo osobiście z wpinaniem rezystora w AUX się nie spotkałem.
  • Poziom 18  
    Domyślnie AUX jest zawsze czymś tam obciążony. Zasilacz na płycie to przetwornica impulsowa. Wnioski.....prosze wyciągnąć samodzielnie ;)
  • Poziom 11  
    Witam
    Założenie rezystorka nie daje efektów już to wcześniej sprawdzałem.instrukcja mówi o mostkowaniu out.
    Co ciekawe usterka wyskakuje w chwilę po uzbrojeniu systemu,po minucie jest wszystko ok,system uzbrojony trzy dni nie wykazał usterki do czasu rozbrojenia znowu usterka i tak no okrągło. Panowie z serwisu każą przysłać płytkę bo tel. nic nie poradzą..... .
  • Poziom 14  
    Myślę, że AUX jest uszkodzony.

    Warto przestudiować instrukcję i sprawdzić jaką wydajność prądową ma to wyjście :)
  • Poziom 2  
    Witam ! mam pewien problem przez nieuwage w wiercilem sie w kabel czujki.Na manipulatorze pojawila sie awaria aux,kabel naprawilem odlaczylem prad od centralki (akumulator rowniez) po ponownym uruchomieniu awaria ta pozostala.Jestem osoba ktora nie zna sie na tym mieszkam w londynie a tu ciezko o fachowca czy moge to jakos sam naprawic jesli tak to jak a jesli nie to co moglem uszkodzic.Z gory dziekuje za kazda informacjie. Prepraszam za brak polskich znakow.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Acha zapomnialem dodac ze czujka ktora jest podlaczona tym felernym kablem po podlaczeniu pradu do centralki nie daje zadnych oznak ze dziala (nieswieci sie zadna dioda itp).Przy probie uzbrojenia wyskakuje komunikat naruszone wejscie tej czujki.
  • Poziom 21  
    Jak wiesz która linia odłącz ją fizycznie , zarówno od wejscia w centali jak i aux'a, wejście zewrzyj z com(wychodze z założenia że linia nc),albo wejdź z kołków w serwis, instrukcja na stronie Satela,wyłącz linie programowo... Kup najtańszy miernik i sprawdź żyły może źle połączyłeś i nadal jest zwarcie na zasilaniu...
  • Poziom 2  
    ok jutro rano sprawdze kable miernikiem byc moze uszkodzilem go w jeszcze innym miejscu tak czy siak dziekuje za info i pozdrawiam
  • Poziom 14  
    Misiek1233 napisał:
    Domyślnie AUX jest zawsze czymś tam obciążony. Zasilacz na płycie to przetwornica impulsowa. Wnioski.....prosze wyciągnąć samodzielnie

    AUX nie musi być niczym obciążony i centrala nie wskazuje wtedy awarii.
    wisztor napisał:
    Co ciekawe usterka wyskakuje w chwilę po uzbrojeniu systemu,po minucie jest wszystko ok,system uzbrojony trzy dni nie wykazał usterki do czasu rozbrojenia znowu usterka i tak no okrągło.

    Dzieje się tak, bo masz pewnie ustawione ukrywanie awarii w czuwaniu (z tego co pamiętam jest to ustawienie domyślne).
    marcc napisał:
    Myślę, że AUX jest uszkodzony.

    W związku z powyższymi objawami też obstawiał bym, że albo AUX jest uszkodzony, albo coś się pokopało w programie centrali (w takim wypadku proponuję odłączyć jej zasilanie zgodnie z instrukcją czyli najpierw 230V a potem akumulator, poczekać minutę i podłączyć zasilanie w odwrotnej kolejności czyli najpierw akumulator a potem 230V. Jeżeli cała ta zabawa nic nie da, to proponuję wgranie oprogramowania centrali jeszcze raz).
  • Poziom 14  
    sharp - proszę cię, rozwiń swoją wypowiedź, bo zupełnie nie wiem o co ci chodzi z tymi dwoma użytkownikami