Witam wszystkich na forum. Czy mógłby mi ktoś pomóc w nauce elektroniki od podstaw bo jestem w tym zielony a bardzo bym chciał.
Ps. Jeżeli nie ten dział to proszę mnie poprawić.
Ps. Jeżeli nie ten dział to proszę mnie poprawić.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therenero97 wrote:Ja mam książkę "Proste układy elektroniczne" tylko że połowa części do tych układów z książki nie są już w sprzedaży bo książka pochodzi z roku 1980z hakiem.
A czy jest gdzieś w internecie(bo ja nie znalazłem) spis elementów i książka <strona po stronie> by mus części wyciągnąć z odzysków.
lekto wrote:Najtaniej wychodzi elektroliza, chociaż efekt nie jest dobry.
pudzianowski wrote:nero97 wrote:Ja mam książkę "Proste układy elektroniczne" tylko że połowa części do tych układów z książki nie są już w sprzedaży bo książka pochodzi z roku 1980z hakiem.
A czy jest gdzieś w internecie(bo ja nie znalazłem) spis elementów i książka <strona po stronie> by mus części wyciągnąć z odzysków.
Co do elementów, to można w sporej części przypadków zastosować zamienniki. Proponuję na stronie głównej Elektrody odszukać link do działu "Zamienniki".
Elektronik9 wrote:1N4007 lub 1N4148
Elektronik9 wrote:1N4007 lub 1N4148
nero97 wrote:![]()
Jakich diod użyć do tego "mostek Graetza"
pudzianowski wrote:nero97 wrote:![]()
Jakich diod użyć do tego "mostek Graetza"
To zależy tak naprawdę od tego, jakie będzie napięcie na wejściu oraz prąd pobierany z tego mostka. Diody 1N4007 są najpopularniejsze, ale też trzeba pamiętać o ich parametrach i nie przekraczać ich.
Diody 1N4005 są na niższe napięcie, niż diody 1N4007.
Dodam jeszcze, że generalnie można zastępować m. in. diody prostownicze modelami o wyższym napięciu czy dopuszczalnym prądzie. Często kupuje się 1N4007 jako uniwersalne rozwiązanie.
nero97 wrote:Tak tylko bardzo często na schematach z tej mojej książki jest tak że niema różnicy pomiędzy jedną a drugom diodom dopiero w spisie elementów jest to rozróżniona.