Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Grundig EC 4700 RDS (SCANIA) nic się nie odzywa.

12 Wrz 2004 21:36 2996 13
  • Poziom 21  
    Witam!
    Trafił w moje ręce owy grundig...ale po podłączeniu do samochodu i próbie włączenia...ciemno :? nic...tylko ciche jeknięcie w głośnikach.
    Na "biurku" zauwazylem że jak podłącze zasilanie to miga lampka pod wyjmowaną gałką i świecą lekko lampki podswietlania panela.
    Nie mam pojęcia od czego zacząć szukanie...nie prawie się w naprawie odbiorników samochodowych.Posiadam oscyloskop może się przyda.
    pozdro
  • Poziom 30  
    A czy podłączasz obydwa zasilania ??

    PS. Masz obrzydliwy emblemat ...
  • Poziom 21  
    Witam!
    Tak podłączam obydwa zasilania.
    A radio dał mi kumpel bo Pożyczył od innego i zepsuł...co dokładnie zrobił nie wiem...ale bezpiecznik siedział 25A zamiast 10.

    Apropo avatarka...nudne są inne :wink:
  • Poziom 21  
    A jakie zasilanie podłączyłęś do tego radyjka? Ono prawdopodobnie jest na 24V
    :)
  • Poziom 21  
    Witam!
    Na obudowie radia jest napisane 12V 10A i jest z klasycznym gniazdem ISO.

    Kiedyś gdzieś czytałem że w tym radiu pada przetwornica...
  • Spec od car audio
    Schemat masz na elektrodzie. W radiu pada przetwornica lub też stabilizator z wyłącznikiem.
  • Poziom 21  
    Czy ten stabilizator jest Na płytce w tylnej jej części?
    Niby jakieś napięcia z tej przetwornicy wychodzą ale nie moge zlokalozować sterowania i na której nodze jakie napięcie ma być.
    Przebiegi są jakieś dziwne nie przypominające prostokąt tylko szpilki.

    update
    -------------------
    Ni ch**** nie moge znaleźć tego schematu...a wiem że był
  • Poziom 21  
    witam

    Jeśli dobrze pamiętam przetwornica jest po lewej stronie,patrząc od frontu.Z reguły przegrzewa się i pada.
  • Poziom 21  
    Heh...schematu znaleźc nie moge :?

    A czego w tej przetwornicy szukać? Uwalonego trafa?
  • Poziom 11  
    Podobnie małem w Grundigu EC4000RDS. Po otwarciu radia za wyjmowaną gałką powinna być przetwornica dająca (o ile dobrze pamiętam ok26V). Płytka w okolicach tej przetwornicy się nagrzewa i powstają zimne luty lub przerwy w scieżkach. U mnie pomogło wlutowanie przewodu dostarczjącego napięcie na tą przetwornicę (u mnie na R2060 połaczony z jedną nogą transf. i 5 nózka tn2001Vn06 +U 14V) oraz dogięcie blaszek do gałki porzez wciśnięcie na stałe izolatora. Wcześniej przejechałem większość lutów. Bez tych prymitywnych zbiegów ( kabelek, izolator) radio ruszało ale nie wytrzymywało za długo (z regóły kilkakrotne wyjęcie gałki). Pozostaje wprowadzenie odpowiedniego kodu i powinno grać(U mnie chodzi bez problemu z 0,5 roku)
  • Poziom 21  
    :arrow: efekt
    niestety załącznik jest uszkodzony(pdf)


    A tak ogólnie to trafo jest OK irezystory w pobliżu też... :roll:
  • Poziom 21  
    Przepraszam , nie sprawdziłem :(
    Poszukam jeszcze w domu,możliwe że mam kopię.
  • Poziom 10  
    tak, dokładnie siadła przetwornica, miałem identyczny problem z tym samym radiem, ten model ma jeden mankament:/ strasznie się grzeje, po prostu przetwornica nie wytrzymuje. Ja zrobiłem sobie lekkie chłodzenie z wentylatorka od pc:D sprawuje się b.dobrze :)