Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz AKAI AM-2650 pali tranzystory końcowe.

9800pro 29 Aug 2010 14:56 2871 9
  • #1
    9800pro
    Level 21  
    Witam.Jak w temacie po wlutowaniu tranzystorów końcowych i wciśnięciu power natychmiast słychać trzask i po bezpieczniku i tranzystorach.Wzmacniacz jest zbudowany na parze D716 i B686 po dwie pary na kanał.Bez tranzystorów końcowych wzmacniacz gra na słuchawkach i na głośnikach(z tym, że jeśli gra na głośnikach to nie można przesadzać z głośnością bo gra na sterujących).Sprawdzałem rezystory wszystkie i są ok podmieniałem elektrolity i też rezultatu nie ma.Nie mam pewności co do jednego układu o oznaczeniach A979 7XG wygląda to na tranzystor z tym, że ma 5 nóżek.Chciałbym się dowiedzieć co to jest za układ wygląda to na jakiś driver tylko czy on byłby winowajcą?Nie posiadam do tego wzmacniacza schematu co gorsza żadna część nie ma oznaczenia na płytce.Z góry dziękuję za uwagę i proszę o pomoc.

    Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:



    Witam.Otóż udało mi się znaleźć serwisówkę tego wzmacniacza i ten element o oznaczeniach A799 to nic innego jak podwójny tranzystor.Pomierzyłem na nim napięcia i zgadzają się ze schematem więc raczej wykluczam uszkodzenie go.Napięcia na wyprowadzeniach tranzystorów końowych też się zgadzają aczkolwiek jeśli na emiterach powinno być napięcie 0V to mi pokazuje 0,1 czy to ma jakieś znaczenie?Zmierzyłem napięcia na tranzystorach sterujących 2SA965 i 2SC2235 i też są poprawne.Poniżej załączam link do serwisówki.Pozdrawiam



    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8452211#8452211
  • #2
    Diagran6
    Level 25  
    Standardowo sprawdź rezystory emiterowe (0,47ohm) i upewnij się czy nie zamieniłeś tranzystorów n-p-n z p-n-p (zdarzyć się może nawet najlepszym). Po wymianie tranzystorów na nowe, odpalaj końcówkę poprzez jakieś zabezpieczenie - chociażby dwie żarówki włączone w dodatnią i ujemną gałąź zasilania (ja mam dwie amerykańskie 75W/110V). Wzmacniacz gra na tranzystorach sterujących, więc porównaj sobie prąd spoczynkowy (tych sterujących) poprzez pomiar spadku napięcia na rezystorach emiterowych. Schemat jest mało czytelny, ale wydaje mi się że podano tam napięcie +/-0,5V, czyli wypadałoby 1V mierząc między emiterami. Jeśli napięcia między sprawnym i wadliwym kanałem różnią się - sprawdź bootstrap i tranzystor TR4.
  • #3
    9800pro
    Level 21  
    Rezystory emiterowe sprawne miernik pokazuje 0,7 dla porównania zmierzyłem emiterowe 0,47 w sprawnej unitrze i miernik pokazywał to samo.Tranzystory zamontowałem prawidłowo.Niestety drugi kanał też jest uszkodzony ale zająłem się nim dzisiaj i zdziwiła mnie pewna rzecz.Włączyłem w szereg przed trafo żarówkę 60W, wlutowałem tranzystory sterujące, końcowe(BD245C i 246C) - końcowe przylutowałem na chwilę sprawdzenia byle jak tzn nie obciąłem jeszcze nóżek i wlutowałem je na szybko.Po wszystkim odpalam wzmaka żarówka błysła poczym zgasła i we wzmacniaczu przekaźnik załączył się.Podpiąłem sygnał i wzmacniacz normalnie zagrał na tym kanale.Zadowolony wyłączyłem go, odłączyłem od sieci i zabrałem się za odcinanie nóżek i poprawienie lutów na tranzystorach końcowych.Po całym zabiegu znów podłączam wzmacniacz i wciskam power a tu żarówka świeci cały czas.Odłączyłem wzmacniacz i zabrałem się za sprawdzanie tranzystorów i 3 miały przebicie a jeden tylko pozostał sprawny.No i mam takie pytanko czy podczas lutowania na odłączonym wzmacniaczu jest możliwość uszkodzenia tranzystorów końcowych?Chodzi mi o to czy jak podczas lutowania grot lutownicy dotknie pozostałych nóżek tranzystora to czy można w ten sposób uwalić tranzystor?
  • #4
    blantozaur
    Level 24  
    Teoretyczne jeśli masz dużą pojemność we wzmacniaczu to robiąc zwarcie można uszkodzić tranzystor . Pojemność można rozładować opornikiem kilkadziesiąt omów 10w .
  • #5
    9800pro
    Level 21  
    Nie wiem dlaczego ale gdy przytkne sondy miernika do wyprowadzeń baza-kolektor tranzystorów końcowych 2SB686 to miernik piszczy w drugim kanale to samo podobnie jest z wyprowadzeniami dla tranzystorów 2SD716 gdy przytknę sondy do kolektora i emitera to piszczy - o co tu chodzi?Przecież wzmacniacz załącza się i gra lecz jest bez tranzystorów końcowych.
  • #6
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Kolego metoda na żarówkę jak widzisz jest niedoskonała- ja zawsze stosuję rezystory wpięte pomiędzy zasilanie a końcówkę mocy- wartość zależnie od zaawansowania robót naprawczych od 220ohm do 10ohm poprzez pośrednie wartości ( 100, 47) - rezystory min. 5-10W.
    Musisz skręcić PR-kiem na jak najmniejszy prąd spoczynkowy i wtedy sprawdzać spadki nap. na rezystorach zabezpieczającyh ( w praktyce wystarczy na jednym) - napięcie powinno wynosić kilka voltów- jeśli jest więcej (pow. 10V) wyłaczasz zasilanie i szukasz przyczyny.

    BD 249/250 wcale nie sa odpowiednikami oryginalnych tranzystorów. Mają mniejsze wzmocnienie i gorsze mocowanie pod wkręt.
    Bardziej tu bym polecał popularne 2SB 817 2SD 1047- mocniejsze, szybsze od oryginalnych i niedrogie- 5-6 zł /para.

    Ten "scalak" 2SA979 to bardzo dobra para tranzystorów wejściowych w jednej obudowie.
  • #7
    gres
    Level 12  
    Witam
    jeżeli miałbym coś ci doradzić to sprawdź napięcie pomiędzy bazami końcowych tranz. powinno być około 1V2. Drugą ważną rzeczą jest stabilizacja tego napięcia na TR4 które regulujesz na VR1(prąd jałowy), w razie uszkodzenia tego pr'ka może przerywać i chwilowe skoki napięcia na bazach końcówek mogą doprowadzić do uszkodzenia ww. Trzecie spostrzeżenie to że końcówki które kupujemy nie umywają się do oryginału, miałem taką okazję to sprawdzić kiedy sprzedawca "gwarantował" że zamienniki na pewno wytrzymają. Po włączeniu wszystko grało i buczało ale kiedy trochę podgłośniłem wzrosło napięcie chwilowe na C-E i dało to efekt podobny do twojego z pierwszego postu. Pozdrawiam :D
  • #8
    9800pro
    Level 21  
    Dziwne teraz na tym kanale gdzie upaliły się dzisiaj tranzystory na bazach i emiterach po włączeniu jest ponad 20V!!! i to napięcie maleje.
  • #9
    blantozaur
    Level 24  
    W takim razie usterka się pogłębiła więc trzeba by oszukać nieco wcześniej . Ograniczyłeś prąd zasilania końcówki tak jak sugerowali koledzy ?. Żarówkę można zostawić .
  • #10
    9800pro
    Level 21  
    We wzmacniaczu od tygodnia gra już prawy kanał i narazie jest ok gra ładnie bez zniekształceń, mało się grzeje.W lewym kanale zlikwidowałem te dziwne skoki napięć na wyprowadzeniach tranzystorów końcowych i jest tak jak na schemacie.Powodem tego były uszkodzone tranzystory sterujące, zmieniłem również rezystor od regulacji prądu spoczynkowego gdyż stary był pęknięty i przerdzewiały.W tym momencie kanał lewy gra na słuchawkach.W tym tygodniu kupię tranzystory końcowe do tego kanału i zamontuję.Dam znać jeśli coś byłoby nie tak.Pozdrawiam.