Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Diagnoza napędu nice w bramie garażowej

elmo_mc 29 Sie 2010 14:07 5451 12
  • #1 29 Sie 2010 14:07
    elmo_mc
    Poziom 10  

    Witam
    Zakupiłem ostatnio dom w którym garaż wyposażony jest w bramę z napędem nice. Z racji na to iż nie dostałem do niej pilotów dla bezpieczeństwa została odłączona. Po dokupieniu pilotów podłączyłem ją z powrotem i brama już nie działa. Odbiornik radiowy nie reaguje na żadne naciskanie guzika, ręcznie też nie da się jej otworzyć. Jedyna oznaka życia to migająca dioda na centralce.
    Czy ktoś ma pojęcie jak to urządzenie wskrzesić?
    Pozdrawiam

    Diagnoza napędu nice w bramie garażowej

    1 12
  • #2 29 Sie 2010 20:20
    azibik
    Poziom 32  

    Czy piloty są kompatybilne z radiem ?.Czy zostały wpisane do radia ?.

    0
  • #3 30 Sie 2010 08:30
    pmirkowicz
    Poziom 18  

    Kompatybilny pilot to Nice Smilo ( okrągły, niebieski). Jeśli nie działa z pilota to powinna zadziałać z przycisku, ten bliżej kostki zaciskowej służy do sterowania napędu a drugi do programowania.

    0
  • #4 30 Sie 2010 16:58
    elmo_mc
    Poziom 10  

    Pilot mam właśnie taki okrągły, niebieski z dwoma guzikami. Brama nie reaguje na otwieranie ręczne, jedyne co się dzieje to cały czas miga dioda ta obok dwóch przycisków.

    0
  • #5 30 Sie 2010 23:20
    kubus100100
    Poziom 10  

    Musisz zaprogramować piloty.

    1
  • #6 31 Sie 2010 15:29
    elmo_mc
    Poziom 10  

    1. Jak mam to zrobić skoro dioda na radiu po przytrzymaniu guzika nie zapala się?
    2. Czy bez zaprogramowanego pilota brama nie otworzy się ręcznie?

    0
  • #7 31 Sie 2010 20:35
    icos13
    Poziom 14  

    Proszę spróbuj dodać pilota sposobem z instrukcji z tego tematu. Rozumie że nie próbowałeś tego sposobu?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic225823.html

    ZACHOWYWANIE NADAJNIKA W SPOSÓB I (każdy przycisk uaktywnia proporcjonalne wyjście w odbiorniku)
    1. Przycisnąć i przytrzymać przycisk na ODBIORNIKU przez około 3 sekundy(zgodnie z zaleceniem pmirkowicz ten z prawej strony )
    2. Gdy DIODA zaświeci się,zwolnić przycisk.
    3. W ciągu 10 sekund należy na minimum 2 sekundy przycisnąć którykolwiek przycisk NADAJNIKA do zachowania.

    Jeżeli to nie pomoże sprawdź napięcia jakie są , bezpiecznik, nie wiem czy dobrze widzę ale po lewej stronie płytka była zalana ?

    0
  • #8 02 Wrz 2010 20:13
    elmo_mc
    Poziom 10  

    Dodanie pilota nic nie zmieniło. Z racji na to iż nie dysponuję sprzętem pomiarowym sprawdzałem prąd zwykłą próbówką. Do silniczka dochodzą dwa przewody i po naciśnięciu guzika od otwierania jest na nich prąd, czyli wychodziłoby, że spalił się silniczek. Tylko teraz jak go zdiagnozować aby mieć pewność?

    0
  • #9 02 Wrz 2010 22:16
    pmirkowicz
    Poziom 18  

    Jeśli napięcie wychodzi (24-32V DC) to silnik powinien kręcić. Miałem takie przypadki, spróbuj uderzyć w silnik np. rączką od wkrętaka to może się odwiesi. Na 99 % się nie spalił.

    0
  • #10 04 Wrz 2010 20:20
    elmo_mc
    Poziom 10  

    Stukanie w silnik niestety nie pomogło. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz: podczas naciskania guzika na pilocie dioda na płytce zaczyna migać szybciej czyli wychodzi na to, że pilot jest zaprogramowany. Czy jest jeszcze coś co mogę sprawdzić?

    0
  • #11 11 Gru 2010 18:09
    Bouli2009
    Poziom 15  

    Zdejmij plytke i bejrz ja dokladnie bo widac na napedzie slady wody skroplonej.A zworki dobrze sa zalozone i pewnie sie trzymaja?

    0
  • #12 12 Gru 2010 09:39
    elmo_mc
    Poziom 10  

    Witam
    Napęd już działa, a powodem niesprawności okazał się transformator.

    0
  • #13 19 Sty 2011 21:11
    Bouli2009
    Poziom 15  

    Ok to dobrze skoro problem znikl.Ale jesli by sie pojawil do prosze dac znac posiadam sporo czesci i akcesoriow do wszsytkich napedow.Piloty takze.Posiadam tez caly kompletny nowy nice spido w dobrej cenie.

    2
  Szukaj w 5mln produktów